Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci v pohledném mači zdolali Opavu a získali důležitou výhru!

bk-opavaBK Armex Děčín vs BK Opava – 90:82 (16:19, 40:31, 63:54)
Kvůli nemoci chyběl děčínskému kouči v sestavě americký pivot Nathan Carter; ve 35. minutě se nepříjemně zranil jeho podkošový kolega a kapitán týmu Jakub Houška, jenž má podezření na zlomeninu lícní kosti. Hostující kouč postrádal v sestavě kvartet Miroslav Kvapil (pivot; nemoc), Rostislav Dragoun, Radim Klečka (oba rozehrávači) a Radim Kramný (pivot; všichni tři laborují s kolenem); v poslední minutě utkání ještě z kurtu s bolestivou grimasou odkulhal perimetrový snajpr Luděk Jurečka, jenž si následně zaledoval též bolavé koleno.

Základní sestavy:
Děčín – Šiška, Stria, Pomikálek, Landa, Houška
Opava – Šiřina, Zbránek, Jurečka, Cvek, Gniadek

Průběh utkání:
Začátek střetnutí se nesl v duchu přísloví „Každý chvilku tahá pilku“. Oba sokové se v úvodním dějství přetahovali o průběžné vedení a ani jednomu z nich se nepodařilo odskočit na větší bodový rozdíl. Do druhé periody se šlo za stavu 16:19 a v jejím průběhu se svěřencům Pavla Budínského poprvé povedlo odpoutat na větší rozdíl, konkrétně sedmibodový, když na začátku 15. minuty po koši s faulem v podání Tomáše Pomikálka platil stav 27:20. Slezané se sice v dalším průběhu druhé desetiminutovky dokázali přitáhnout na rozdíl jediného bodu, ale závěr úvodní půle si vzal pod svá křídla point guard Tomáš Vyoral. Borec přezdívaný Vyo pečetil první dvacetiminutovkou dvěma trojkami, když tou druhou dalekonosnou – navíc se závěrečnou sirénou – uzavřel poločasové skóre na 40:31.

Začátek druhého poločasu se hrál v rychlém a svižném tempu. Krátce po startu druhé půle děčínští hráči odskočili opět na dvoumístný rozdíl, ale Šiřina a spol. šňůrou 4:13 kontrovali a na startu 24. byli opět pozadu pouze o dva bodíky. Po oddechovém čase Pavla Budínského ale jeho svěřenci opět vyštengrovali tempo hry, na což Opava zareagovala zónovou obranou, ale i tu se domácím podařilo překonávat a utekli tak svému sokovi opět na jedenáct punktů.

Do závěrečné čtvrtiny řádné hrací doby se nakonec šlo za stavu 63:54 a v jejím průběhu Slezané opět začali více „zlobit“, když se jim dařilo trefovat i těžké střely z dlouhé vzdálenosti. Opavští postupně z děčínského náskoku ukrajovali bod po bodu a srovnat se jim povedlo v závěru 36., kdy Šiřina trefou z pole srovnal na 71:71. Do vedení ovšem Válečníci soupeře nepustili, naopak zpevnili do té chvíle propustnější „defe“ a dokázali si vedení vzít zpět. Zřejmě rozhodující trefou celého utkání se ukázala být trojka Tomáše Vyorala v polovině 39. na 80:75. Hosté sice nic nezabalili a snažili se ještě vývoj utkání zvrátit, ale závěrečnou „šestkovou“ loterii zvládli Luboš Stria a spol. bez problémů a zapsali tak další důležitou výhru vzhledem k boji o 2. místo po základní části.

Body: Vyoral 18, Pomikálek 15 (6 doskoků a 5 plusových faulů), Šiška 11, Stria 10 (TH 6/6; dvojky 2/2; 7 získaných faulů), Houška 10 (6 doskoků; trojky 2/2), Kroutil 10 (z pole 4/3; trojky 3/2; TH 2/2), Landa 9, Jelínek 6 (dvojky 3/3), Bažant 1 – Šiřina 21 (7 asistencí a 6 získaných faulů), Zbránek 19 (7 doskoků a 5 F+; trojky 2/2; efektivita 22), Blažek 12 (trojky 4/3), Vlček 9, Cvek 8 (11 doskoků), Jurečka 7, Gniadek 6; střelba 3 b.: 25/9 – 23/10; střelba 2 b.: 37/23 – 33/15; TH: 19/17 – 29/22; doskoky: 34:32 (útočné 9:9); chyby: 24:24; ztráty: 14:16; asistence: 17:16; týmová efektivita: 107:83 (!); počet diváků: 950; nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Petr Czudek (kouč BK Opava): „V prvé řadě chci pogratulovat kolegovi Budínskému a jeho hráčům k výhře. Byl to velice bojovný zápas, my jsme si nechali soupeře odskočit v prvním poločase osmibodovou šňůrou na rozdíl devíti bodů. Ve druhé půli se nám to sice podařilo stáhnout, ale stálo nás to spoustu sil. Pak tam byl krásný moment, kdy byl vyrovnaný stav. Zkušený Luboš Stria dal dva důležité koše, a to si myslím, že rozhodlo. Kdyby se nám tam podařilo ubránit a šli bychom přes soupeře, tak by se zápas pro nás mohl ještě vyvíjet příznivě. Takhle ne, a když šel soupeř na pět bodů, tak jsme hráli risk. V tom počtu hráčů, který jsme měli, jsme nemohli všichni faulovat, abychom vůbec dohrávali v pěti. Výsledek je takový, jaký je, já jsem rád za bojovný výkon, který kluci předvedli v sestavě, v jaké jsme byli. Jdeme dál a stále bojujeme o čtvrté místo. Teď máme doma Jindřichův Hradec a tam budeme muset podat kvalitný výkon, jelikož všechny týmy, i ze spodku tabulky, hrají o všechno.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci a oplatil bych gratulaci Opavě za předvedený výkon. Utkání s Opavou bývají velmi prestižní, bojovná, protože mají obdobný charakter, rozdávají si to na hřišti pouze čeští hráči. Myslím, že o dílčím náskoku rozhodly dvě a půl až tři minuty v prvním poločase, kdy jsme šli na rozdíl devíti bodů i tou šťastnou střelou Tomáše Vyorala. Ale neustále v poslední době střídáme neuvěřitelné pasáže, kdy vypadáme, že jdeme svým výkonem nahoru, a to jak v obraně, tak v útoku. Ale vzápětí jsme schopní vlastní nedisciplinovaností soupeři nabízet jednoduché míče k tomu, aby je získal. A Opava hraje skutečně vysokoprocentuální basketbal, jsou to střelci, kteří jsou všichni na hřišti nebezpeční z jakékoli pozice a nepotřebují tolik prostoru, zatímco my dobýváme zónu.

Ale dali jsme 90 bodů, za což jsem rád. Klíčové bylo to, co říkal Petr, tedy že když je vyrovnané držení míčů, tak poté rozhoduje, jestli uděláte správné rozhodnutí, když jste na tahu. Luboš Stria tam udělal dvakrát správné rozhodnutí, kdy najel a dal koš, pak tam ještě Jirka Jelínek měl dva obranné zákroky, čímž nás dostal v koncovce do mentální výhody. Jsme moc spokojení, že jsme vyhráli, stínem utkání je pro nás zranění Jakuba Houšky. To je něco, co nás bude bolet víc, než si umíme představit. Jsem zvědavý, co z toho nakonec vznikne.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta