Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci dnes hostí Opavu

Tečku za základní částí udělají Válečníci domácím duelem s Opavou, s níž v loňském finále Kooperativa NBL neúspěšně bojovali o zlato. V této sezóně se s ní utkali již dvakrát a dvakrát jí podlehli. Ve finále Federálního poháru v Levicích 111:93 a v lize pak 116:91. V obou zápasech byl vyloučen rozehrávač AJ Walton, i když v Opavě šlo o vyloučení velmi sporné za dvě rychle po sobě jdoucí přísné technické chyby.

Opava po zisku mistrovského titulu začala skvěle i novou sezónu, kdy vyhrála šest zápasů v řadě. Pak ale přišly porážky od Písku, Nymburku a Kolína, na které ovšem Slezané nechali rychle zapomenout a urvali dalších devět vítězství v řadě. V prvním utkání roku 2024 však série skončila, protože Nymburk je doma porazil 93:72. V dalším střetnutí se Opavští bez zraněného rozehrávače Šiřiny sice hodně nadřeli proti oslabenému Kolínu, ale nakonec ho udolali 89:82 (nejlepší střelci Opavy: Mokráň 18, Townes 15, Puršl 14). Těmito výsledky se Opava držela na čele tabulky, kde měla o jednu porážku méně než druhý Nymburk. To se však změnilo v minulém kole, kde Opava padla doma s Pardubicemi 69:74 (nejlepší střelci Opavy: Townes 18, Slavík 13, Pecháček 12, Mokráň 12), a Nymburk ji dohnal.

Opava se představila také v Lize mistrů, kde byla nalosována do základní skupiny B spolu s francouzským Dijonem, litevským Vilniusem a řeckým Patrasem. Soupeři se ukázali nad síly opavského týmu, ten inkasoval velmi těžké prohry a až v posledním utkání doma potrápil Patras, který přesto vyhrál v prodloužení 97:100. Opava tak sice skončila v tabulce poslední bez jediného vítězství, ale hráči získali cenné zkušenosti.

Českém poháru naskočila Opava až do osmifinále, kde s přehledem porazila prvoligový BC Nový Jičín 57:106. Ve čtvrtfinále (hraje se 31. ledna) ji los přiřkl domácí prostředí, ale velmi silného soupeře, Nymburk. Další známé čtvrtfinálové dvojice jsou BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí n. L. a KVIS Pardubice – REDSTONE Olomoucko.

Opavu střelecky táhne Američan Marques Rashad Townes, který dává 16,5 bodu na utkání, k tomu má ještě 4 doskoky a 5 asistencí, a i na základě svých statistik se stal MVP měsíce prosince celé Kooperativa NBL. Zajímavé také bude sledovat, zda bude v Opavě pokračovat, neboť původně měl podle informací ze Slezska smlouvu pouze do konce základní části ligy. Za ním jsou pivot Šimon Puršl (14,4 + 7 doskoků), Jakub Šiřina (13,3 + 8 asistencí, Adam Pecháček (10,4) a Jakub Mokráň (10,4 + 6 doskoků). Celkově je Opava v útoku velmi nebezpečná a není radno dávat prostor žádnému hráči. Zajímavostí je, že za Opavu nastoupil i herec Ivan Trojan, který v duelu proti Písku (105:94) zapsal 4 body.

Děčínský tým zatím hlásí prázdnou marodku kromě stále nemocného Tomáše Randýska.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Opava přijede s nejzkušenějším kádrem v lize. Pro nás je to vůbec jeden z nejtěžších zápasů, který můžeme v Kooperativa NBL odehrát. Musíme se pokusit vyrovnat Opavě v trpělivosti, jinak nebudeme mít šanci.“
Tadeáš Slowiak, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „V sobotním zápase k nám přijede úřadující mistr a myslím si, že se všichni můžeme těšit na skvělou atmosféru. Zápas v Kolíně se nám nevydařil, takže budeme chtít předvést lepší výkon a zakončit základní část výhrou.“

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK Opava – BK ARMEX Děčín 116:91
Mokráň 23, Puršl 21, Švandrlík 18 – Svoboda 21, Carter 18, Šturanovič 14.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Šikner Roman

Zdroj: BK Děčín