Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nestačili ve finále federálního poháru na Opavu

Válečníci bez lehce zraněného a preventivně šetřeného Michaela Cubbage nestačili ve finále Federálního poháru na Opavu, která ukázala, že bude opět patřit k tomu nejlepšímu v české lize, obzvlášť, když dostane prostor pro své ofenzivní rejdy. A ten na Slovensku dostala veliký. V semifinále Slezané nastříleli Komárnu 114 bodů, Děčínu pak 111 bodů a suverénně si dokráčeli pro první trofej nové sezóny.

Úvodní body finále dal opavský kapitán Šiřina z trojky, na druhé straně odpověděl kapitán Děčína, Pomikálek, stejnou mincí a vzápětí přihodil Walton druhou trojku – 3:6. První čtvrtka byla hodně ofenzivně laděná, Děčín si pomáhal trojkami, ale v polovině této periody se dopustil několika ztrát a Opava otočila na 21:20. Obrany obou týmů nebyly příliš důsledné, skóre rychle narůstalo a první desetiminutovka skončila výsledkem 34:39. Walton dal v této části 17 bodů, když se pětkrát trefil za tři body! Ve druhé čtvrtině to bylo po trojce Kroutila 36:42, po šesté trojce Waltona 36:45, ale svěřenci trenéra Czudka vždy odpověděli stejnou  mincí a postupně přebírali otěže zápasu. Byli totiž stále velmi efektivní v útoku, naopak Děčín trochu uvadal. Navíc v závěru poločasu udělali šňůru 10:0 a odskočili na 68:54. Své sehrály i dvě situace, kdy museli s bolestivými grimasami střídat Pomikálek s Waltonem a šanci tak dostali mladí hráči.

Ve druhém poločase se rivalita mezi oběma celky rozjela naplno, což se projevilo na konci třetí čtvrtky, kdy Kvapil tvrdě atakoval Šturanoviče, povalil ho na zem a Walton ihned přispěchal na pomoc jako jeho bodyguard. Do toho se pak vložil ještě Gniadek a rozhodčí nakonec diskvalifikovali Waltona a Gniadkovi dali druhou technickou chybu, takže byl rovněž vyloučen. Opava si během třetí desetiminutovky vybudovala více než dvacetibodové vedení a před poslední periodou vedla 99:76. V ní dostali na straně Děčína šanci mladí hráči, kteří sbírali velmi cenné zkušenosti proti ostříleným opavským borcům. Válečníci vyhráli tuto čtvrtku 12:17 a korigovali na konečných 111:93.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme odehráli velmi slušných šestnáct, sedmnáct minut v prvním poločase. Drželi jsme se na dostřel Opavy, dokonce jsme část první půle vedli. Potom Opava udělala na konci prvního poločasu úsek 15:1, to jí dalo klid do zbytku střetnutí a náskok si více méně udržovala. My jsme nebyli schopní se dotáhnout, abychom střetnutí trochu zdramatizovali. Pro nás je to trochu hořké, ale mým hráčům patří poděkování za to, jak Federální pohár zvládli. Na ostatním musíme pracovat.“

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Střetly se týmy, které si zahrály finále. Byly tam trochu větší emoce, než zdrávo, prostě nějaké staré křivdy. První poločas to byl dobrý basketbal, útočný. Děčín střílel s obrovskou úspěšností, především Walton střílel úžasně. My jsme měli v pátek a sobotu dobré poločasy, skórovali jsme přibližně po sedmdesáti bodech. Samozřejmě, byl tam potom ten incident, co to trochu pokazil, ale možná je to lepší teď v přípravném zápase a má to náboj. Chci poděkovat Levicím a Lacovi Garajovi za to, jak úžasně zorganizoval tento turnaj.“

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Od začátku to byl na obou stranách velmi útočný basketbal, moc se nebránilo, což je škoda, protože my i Opava umíme hrát lepší obranu. Občas to tak bývá, že se to zvrhne do útoku. Později byly na obou stranách zbytečné emoce, netřeba se ale k tomu víc vyjadřovat. Možná tam byly nějaké nevyřízené účty z finále. Je to ale za námi, nemůžeme se takto nechat vyprovokovat. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Opava potvrdila svojí sílu, v druhém poločase nás předčili a zaslouženě vyhráli.“

Ladislav Jurečka, hráč Opavy a MVP Final Four: „Potěšilo to. Nejsem nejmladší, každou takovou trofej si musím užívat, možná bude poslední. Říkal jsem si, že by jsem jí mohl získat, ale když jsem minul tři nebo čtyři trojky, byl jsem na pochybách. Naštěstí už bylo rozhodnuto po prvním poločase, takže jsem za to rád.“

Základní sestavy
Opava: Šiřina, Jurečka, Slavík, Mokráň, Puršl
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič

BK Opava – BK ARMEX Děčín 111:93
Body Opavy: Puršl 16, Zbránek 15 (2x 3), Jurečka 14 (4), Slavík 14 (1), Kouřil 13 (2), Kvapil 10 (2), Mokráň 10 (1x 3, 8 doskoků), Farský 8 (2x 3), šiřina 8 (2x 3, 9 asistencí), Gniadek 3 (1).
Body Děčína: Walton 23 (7x 3, 6 asistencí), Svoboda 18 (1x 3, TH 9/11), Šturanovič 17, Pomikálek 10 (2x 3), Kroutil 8 (1), Mach 6, Slowiak 6, Rozsypal 3 (1), Macháč 2, Bobek 0, Randýsek 0.
Střelba za 2 body 19/23:17/31, za 3 body 15/43:13/28, TH 28/37:20/33. Doskoky 44:34 (útočné 21:12), asistence 27:19, ztráty 13:21, fauly 29:26.

Čtvrtiny: 34:39, 34:15, 31:22, 12:17

Konečné pořadí Federálního poháru: 1. BK Opava, 2. BK ARMEX Děčín, 3. Patrioti Levice, 4. BC Komárno.