Rubriky
Zprávy

Děčín si letos připomíná 160 let dobrovolné požární ochrany

V neděli 17. září ožije atletický stadion v ulici Práce hasičským sportem. Od 10 hodin tu totiž budou jednotky dobrovolných hasičů soutěžit o Děčínský pohár. Třiapadesátý ročník soutěže v požárním útoku nabídne veřejnosti atraktivní sportovní zážitek a v průběhu dne jej doplní také přehlídka požární techniky, kterou využívají jednotky dobrovolných hasičů v Děčíně.

V rámci Děčínského poháru také dojde k připomenutí významného výročí požární ochrany na území našeho města. Její historie sahá až do roku 1863, kdy byla založena první jedenáctičlenná dobrovolná jednotka, aby pomáhala chránit naše město před požáry.

„Práce dobrovolných hasičů si velice vážíme. Prioritou vedení města je modernizace jejich techniky a vybavení. Již za pár dní si například hasičská jednotka ze Starého Města převezme cisternovou stříkačku,“ říká primátor města Jiří Anděl (ANO) s tím, že loni získaly jednotky sboru dobrovolných hasičů v Děčíně také díky dotacím nové vybavení v hodnotě několika milionů korun. Dotaci ve výši 8,4 milionu korun město získalo od Ministerstva vnitra, Nadace ČEZ, Ústeckého kraje a společnosti Donio, s.r.o. Další peníze na činnost a vybavení hasičských jednotek ze své kasy přidalo město Děčín. Aktuálně v Děčíně fungují čtyři jednotky dobrovolných hasičů, JSDH Horní Žleb, JSDH Staré Město, JSDH Boletice nad Labem a SDH Křešice. Některé z výjezdových jednotek zasahují až u 50 mimořádných událostí ročně. Často vyjíždí k požárům lesního porostu, travin a bytových jednotek, dále se věnují technickým zásahům jako například odstraňování nebezpečných stavů, nebo asistují dalším složkám integrovaného záchranného systému při jejich práci.

Největší loňskou událostí byl pro hasiče požár v národním parku České Švýcarsko. Město vyplatilo svým jednotkám za tento zásah odměny ve výši 671 tisíc korun, jeden milion korun na mimořádné odměny pak přidalo Ministerstvo vnitra. Od něj město získalo navíc dotaci ve výši 1,66 milionů korun na výstroj, opravy a ochranné prostředky.

Zdroj: Magistrát města Děčín