Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci jsou díky heroickému výkonu na hranici svých možností krůček od otevření finálové brány!

prostejov BK Děčín vs Ariete Prostějov – 67:63 (22:21, 31:37, 43:56)
Oba týmy postrádaly v sestavě opět jednoho borce. Stejně jako v Zápase 2 na Hané nenastoupil na děčínské straně křídelník Filip Kroutil, na té prostějovské pak také hráč z perimetru, Dylan Talley.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bosák, Houška, Jelínek
Prostějov – Marko, Slezák, Mrviš, Nečas, Švrdlík

Průběh utkání:
Stejně jako v Zápase 2 vstoupili do utkání lépe Orli, kteří již v závěru 3. minuty po rychlém kontru zakončeném dunkem Kamila Švrdlíka vedli šestibodovým rozdílem – 4:10 a donutili děčínského kouče k prvnímu timu. Nejlepším možným způsobem, sedmibodovou šňůrou, sice dokázali Válečníci odpovědět a dostat se tak poprvé v zápase do vedení – 11:10, ale po oddechovém čase Hanáků naopak hosté osmi body v řadě opět odskočili na 11:18. Závěr úvodního kvartálu však měli jasně ve své režii opět Děčínští, kteří tak z této přetahované vyšli lépe a po prvním hracím období vedli 22:21. Ve druhé periodě se ovšem Houškovi a spol. nedařilo především na útočné polovině (nastříleli pouze 9 punktů, hosté jich přihodili 16), a tak po většinu této sekvence hry tahali za kratší konec. Nejvyššího vedení se hosté dočkali na startu minuty 18., kdy se zpod koše na 27:35 prosadil K-Švrdlík. Do konce úvodní půle borci v bílém ze svého manka dva body umazali, takže do kabin se šlo za stavu 31:37.

Po obrátce se jako první opět prosadili Orli, konkrétně zpoza perimetru se prosadil sváteční střelec z této pozice K-Švrdlík (mimochodem, v tomto utkání měl trojky 2/2 a od svého návratu na Hanou vyslal za tři body na koš pouze 3 projektily, všechny navíc v semifinálové sérii s Děčínem) – a když se záhy „and onem“ uvedl i Tomáš Mrviš, vyhouplo se vedení Orlů nad dvoucifernou hranici na 31:43. Soupeř měl po většinu této desetiminutovky taktovku zápasu ve svých rukou a jeho vedení se vyhouplo až na 15 bodů; do posledního kvartálu nakonec vstupovali hosté s třináctibodovým polštářem za stavu 43:56.

Závěrečnou čtvrtku odšpuntoval trojkou Pavel Bosák a jako by tím dal předzvěst závěrečnému dramatu, k němuž se postupně schylovalo. Válečníci především díky zlepšené „defe“, kterou ale podpořili i kvalitní střelbou, postupně ze svého manka umazávali (celkem tuto čtvrtinu vyhráli 24:7) – a když zkraje 37. prohnal síťkou trojku L-Stria, bylo srovnáno na 58:58. Orli sice pěti body ujeli na 58:63, ale skóre svěřenci Pavla Budínského díky trojce Tomáše Vyorala a obloučku L-Strii opět srovnali 63:63. Rozuzlení dramatického mače tak přišlo až v závěrečné minutě, kdy už vyprodaná aréna hnala bouřlivým povzbuzováním ve stoje své miláčky za druhou výhru v sérii! 36 vteřin před koncem se prosadil za dva body Muž Zápasu T-Vyoral – 65:63, na což mohl zareagovat z čáry trestného hodu K-Švrdlík, ale nedal ani jednu šestku – naopak necelé čtyři sekundy před koncem se z této pozice ani jednou nemýlil opět děčínský hrdina večera – Tomáš Vyoral! Válečníci se tak díky výhře 67:63 ujali vedení v sérii 2:1 na zápasy a již tento čtvrtek budou mít na Hané šanci misi se jménem finále dokončit!

Body: Vyoral 18 (12 doskoků → double-double; TH 6/6; 5 získaných faulů; užitečnost 28), Houška 14 (7 doskoků – 5 ofenzivních; 5 plusových faulů; 2 bloky), Bosák 9 (6 doskoků i asistencí), Tucker 9, Stria 8, Landa 6, Bažant 2, Kaša 1 – Švrdlík 19 (trojky 2/2), Marko 12 (6 doskoků a 5 získaných faulů; trojky 3/2), Mrviš 10 (5 plusových faulů a 4 zisky), Slezák 8, Nečas 5 (10 doskoků – 4 útočné; 5 F+; 3 bloky), Šteffel 4, Peterka 2 (6 doskoků), Kouřil 2, Tomanec 1; střelba 3 b.: 25/6 – 22/7; střelba 2 b.: 48/19 – 38/15; TH: 12/11 – 23/12; doskoky: 44:36 (útočné 14:8!); asistence: 15:17; chyby: 25:20; ztráty: 14:12; týmová efektivita: 69:74; počet diváků: 1200 (vyprodáno!) nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Zbyněk Choleva (kouč
Prostějova): „My jsme nešťastní, gratuluji domácím k luxusní atmosféře. K vítězství se probojovali, byť jsme 35 minut toho zápasu vedli, tak hraje se až do konce, to Děčín dneska dokázal a utkání zvrátil na svou stranu. My jsme bojovali, dělali jsme, co jsme mohli, ale v důležitých okamžicích, kdy jsme mohli asi soupeře dorazit, jít na větší rozdíl a definitivně ten rozdíl navýšit, dostat se do větší pohody, tak jsme udělali ztrátu nebo jsme nedali šestky či otevřenou střelu – a to nás asi stálo vítězství. Děčín pořád bojoval, stále byl na dostřel a nakonec se mu to povedlo. Gratuluju a ve čtvrtek další utkání.“

Pavel Budínský (kormidelník Děčína): „Já bych poděkoval za gratulaci a svým hráčům za heroický výkon. Že na nás byly znát ještě dozvuky utkání číslo 2, kde nás soupeř samozřejmě zdemoloval, to myslím bylo patrné hlavně v útočné fázi, kde nám vázla souhra a hráli jsme pořád naivně a bojácně. Hlavně jsme nedávali střely, které bychom potřebovali dávat a soupeř nás v tom vždy nekompromisně trestal. Že Prostějov je basketbalovější, talentovanější a má zkušenější a komplexnější hráče, to si myslím, že tak je, pokud bychom srovnávali ty týmy individuálně. Nicméně v zápase jako takovém to mnohdy nemusí rozhodnout. Rozhodlo to, že my jsme věřili i po té třetí čtvrtině – řekli jsme dobře, musíme víc riskovat, víc hrát individuálně a víc vzít na sebe zodpovědnost a střílet třeba i těžší střely a vytvořit tlak na doskok. Když se pivoti obalovali fauly, tak jsme nakonec dohrávali se čtyřmi guardy a jedním pivotem, Robertem Landou – a paradoxně jsme to s touto sestavou zvládli. Atmosféra, která byla na basketu v Děčíně, byla myslím unikátní a kdo byl živě na tomto utkání, tak musel mít určitě v závěru husí kůži, co se tady dělo. To je skutečně nezapomenutelný zážitek. Nemá samozřejmě smysl moc slavit a lítat v oblacích. Získali jsme pochopitelně neuvěřitelný bod, který po tom, co jsme spadli do hlubové jámy, jsme se z ní vyškrábali a zase jsme ji zahrabali. Vedeme 2:1, víme, jak jsme hráli zápas v Prostějově. Prostějov není týmem, který by kolaboval, bude pořád připraven se všemi zbraněmi a čeká nás opět těžké utkání. Pro pohodu, mentalitu a psychiku mých hráčů je dobře, že tam odjíždíme za stavu 2:1 pro nás.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta