Rubriky
Sport Zprávy

Odveta jasně ve prospěch Válečníků!

První zápas mezi Válečníky a Pardubicemi se rozhodl až po druhém prodloužení a skončil výhrou hostů o jediný bod. Odveta byla hotova za 40 minut a přinesla pardubickému celku těžký debakl. Děčín tažený duem Walton – Svoboda v utkání dominoval od samého začátku, vyhrál všechny čtvrtiny a vstoupil do druhé poloviny základní části tím nejlepším možným způsobem. Oba celky nastoupily k zápasu v nekompletních sestavách – domácím chyběli Brunk, Burda a Šafarčík, Válečníci stále postrádali kapitána Tomáše Pomikálka.

Start duelu vyšel o poznání lépe Děčínu, který během minuty vedl díky trefám Šturanoviče a Svobody 0:7. Poté Pardubice konečně také skórovaly, ale následovaly dvě trojky Waltona – 2:13. V dalších čtyřech minutách se však Válečníci bodově odmlčeli, domácí toho využili a přitáhli se na 10:13. V tuto chvíli pozvedl děčínský prapor malý rozehrávač Slowiak, který trefil trojku, soupeř sice snížil na 14:16, ovšem konec čtvrtiny si Válečníci pohlídali a koš Cartera a jedna šestka Macháče určily stav na 14:18. Vstup do druhé desetiminutovky opět patřil Děčínu, přesněji dvěma bodům Svobody a trojce Kroutila – 14:24. Domácí i v této části zuřivě pálili za tři body, ale netrefovali se, naopak Válečníci jistě skórovali za dva body a také proměňovali trojky i trestné hody. Po čtyřech minutách se Alford dopustil nesportovního faulu na Waltona, ten obě šestky proměnil a následně využil asistence Svobody a přidal trojku – 16:33. Pardubická nepohoda byla velmi patrná, čehož využil Svoboda a došel si pro další faul, po jeho úspěšných trestných hodech přihodil Carter trojku a bylo to už přes dvacet – 16:38. V závěru první půle Pardubice přece jen  začaly skórovat, ale Válečníci vždy přispěchali s odpovědí. Naposledy to byl Carter, který dvěma koši odpověděl na šestky Vyorala a trefu Škifiče – 30:47.

Domácí se jistě v poločasové přestávce motivovali k lepšímu výkonu, ale hned v první minutě jim vítr z plachet vzaly trojky Kroutila a Waltona – 30:53. Následně získal Walton míč a sám zakončil svůj brejk, poté přihrál na koš Macháčovi a Děčín vedl 32:57. A více než dvacetibodový náskok si Děčané drželi nadále. V polovině této čtvrtiny to bylo po koši Slowiaka 38:63, po dvoubodové trefě Macháče 40:65. Následně sice Vyoral trefil trojku, ale byla to teprve první pardubická! V posledních vteřinách této části si Walton došel pro koš s faulem a tečku za třetím dějstvím udělal Bobek jedním trestným hodem – 46:71. Poslední periodu zahájila trojka Waltona, na druhé straně se za tři body trefil rovněž Potoček, ovšem byl to poslední úspěch domácích zpoza trojkového oblouku – 51:76. Naopak Walton byl při chuti a ihned zapsal už svoji šestou trojku, Svoboda trefil rovněž trojku a náskok Děčína se vyšplhal na 51:82. Tím bylo o osudu střetnutí rozhodnuto, ale Válečníci dál bušili do zdeptaného soupeře. V polovině této desetiminutovky přidal Walton další dvě trojky, které proložil koš Macha a bylo to 55:93. Trenér Grepl dal pak v závěru šanci hráčům z lavičky a Rozsypal čtyřmi body a Mach dvěma pečetili na 64:99.

Utkání přineslo velikou dominanci Děčína, která se ale ve statistikách až tolik neprojevila. Oba týmy střílely za dva body s podobnou úspěšností (20/41:21/41), v trestných hodech to bylo rovněž vyrovnané (18/24:15/22). Obrovský rozdíl byla ale v trojkách, kde domácí trefili jen dvě a naopak Válečníci 14 střel! Na doskoku vyhrály Pardubice 48:43, na body z druhých šancí 15:5. Jenže Děčín trhal obranu soupeře rychlými protiútoky (6:29), měl také více asistencí (12:25), více zisků (8:12) a méně ztrát (14:13), když ale jen v posledních dvou minutách vyrobil čtyři. Navíc děčínská lavička porazila tu domácí 16:27.

Jasným lídrem Děčína byl AJ Walton, který se blýskl 33 body (trojky 8/12, TH 5/5), k tomu přidal 10 asistencí a 5 zisků. Jeho index užitečnosti se tak zastavil na číslovce 44. Jen pro zajímavost, celé Pardubice měly index 61. Další výborný výkon předvedl Matěj Svoboda, když nastřílel 20 bodů, Carter zapsal 13 a Kroutil 10 bodů. Macháč znovu ukázal, že jde nahoru a zapsal 7 bodů, k tomu měl 5 doskoků a 2 asistence. Dařilo se také mladým hráčům, Šturanovič sice dal jen 2 body, ale měl 8 doskoků a když byl na palubovce, Děčínu se dařilo.
Pardubice měly nejlepšího střelce ve Škifičovi (16), Alford přidal 11 bodů (trojky 0/11 + 7 asistencí), stejně nastřílel i Pekárek (trojky 0/7 + 11 doskoků). Švrdlík přidal 9 a Vyoral 7 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Zápas hrály dva týmy, které se v tuhle chvíli nenacházejí v nejlepším rozpoložení. Jeli jsme sem s tím, že to prostě zkusíme, protože naše forma není na takové úrovni, kde by měla být. Pardubice to mají velmi podobné. Mají problémy se zraněnými hráči, což se jednoznačně projevuje. Výsledek je pro Pardubice možná až trošku krutý, ale nám spadlo do koše to, co nám normálně nepadá, což se na výsledku projevilo. Nemůžeme být nic jiného než spokojeni, za výhru jsme samozřejmě rádi. Klíčový byl první poločas – to, že jsme Pardubice přehráli poměrem 17:2 na body z rychlého protiútoku, to určilo ráz zápasu.“

Vanja Miljković, trenér BK KVIS Pardubice: „Gratuluji Děčínu k vítězství. Dnešní zápas se mi nehodnotí dobře. Děčín je velmi dobrý tým, hraje hodně fyzicky, má výbornou přechodovou fázi, ale to všechno víme. Z naší strany byl dnešní zápas realistickým obrazem toho, jak na tom jsme, ať už z pohledu zraněných hráčů, nebo toho, jak hráči dokážou ukázat na palubovce svou tvář. Celé hodnocení je hlavně o tom, že jsme neukázali charakter.“

Hráči po utkání
Petr Macháč, pivot BK ARMEX Děčín: „Zápas hodnotím z našeho pohledu pozitivně. Domácí byli v oslabené sestavě, neměli Brunka, Šafarčíka a Burdu, tím pádem jsme se snažili toho co nejvíc využít. Zápas jsme kontrolovali skoro od první minuty. Domácím nepomohla ani jejich střelecká bilance, moc jim to tam nepadalo, u nás to takový problém nebyl. Chtěl bych vyzvednout výkon AJ Waltona, dal třicet tři bodů, což je super.“

Kamil Švrdlík, pivot BK KVIS Pardubice: „Z naší strany to bylo trapné, ostudné, nekolektivní. Je mi fakt trapně, být tady v hale po takovém zápase… Tohle jsem ještě neviděl. Od nás to bylo strašně nekolektivní, ať v obraně, nebo v útoku, to říká všechno. Víc k tomu asi nemám žádný komentář.“

Základní sestavy
Pardubice: Vyoral, Alford, Potoček, Švrdlík, Škifič
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Macháč, Šturanovič

BK KVIS Pardubice – BK ARMEX Děčín 64:99
Body Pardubic: Škifič 16 (8 doskoků, 6 získaných faulů), Alford 11 (7 asistencí), Pekárek 11 (11 doskoků), Švrdlík 9, Vyoral (1x 3), Potoček (1), Štěrba 3, Vrábel 2, Lukeš 0.
Body Děčína: Walton 33 (8x 3, TH 5/5, 10 asistencí, 5 zisků), Svoboda 20 (2x 3), Carter 13 (1x 3, 6 doskoků), Kroutil 10 (2x 3), Macháč 7, Slowiak 5 (1), Rozsypal 4, Mach 4, Šturanovič 2 (8 doskoků), Bobek 1, Randýsek 0.
Střelba za 2 body 20/41:21/41, za 3 body 2/32:14/27, TH 18/24:15/22. Doskoky 48:43 (útočné 18:8), asistence 12:25, ztráty 14:13, fauly 21:19.

Čtvrtiny: 14:19, 14:28, 16:24, 18:28

Rozhodčí: Blahout Petr, Linhart Tomáš, Petrák Robin

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 632