Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Děčínský zámek otevírá nový prohlídkový okruh!

zamek decin_alesoChcete tip na výlet? Jeďte na Děčínský zámek! Jestli si říkáte, že tam už jste byli, měli byste vědět, že pro letošní sezónu připravili zas úplně nový okruh. Budete moci projít tzv. Jižním křídlem, kam se vrátila doba rodu Thunů.

19. století i začátek 20. přivolává nábytek i obrazy. Jenže ty se musely nejdřív najít. Thunové totiž zámek prodali ve 30. letech 20. století, od té doby na zámku byla kasárna a tak se původní vybavení poztrácelo.

„Podařilo se nám je dohledat téměř všechny, včetně těch velice cenných, o čemž se nám ani nesnilo,“ konstatuje František Šuman. Jak z dochované korespondence vyplývá, starý nábytek vojákům překážel – do současnosti se zatím organizátorům výstavy podařilo najít jen devět kusů.

„Díky vstřícnosti Národního památkového ústavu jsme získali zápůjčku z jiných objektů, dokonce tu máme i jeden stolek, který kdysi tvořil výbavu pražského hradu,“ upozorňuje Šuman.

„Moc ráda bych poděkovala všem restaurátorům… Všechno to restaurování bylo umožněno jen díky financím, které náš zámek získal z projektu Cíl 3 Evropské unie v rámci společného přeshraničního projektu se zámkem Weesenstein, který se jmenuje Zámecké interiéry v Čechách a Sasku. Ta částka překročila milion korun,“ doplňuje vrchní kastelánka Iveta Krupičková.

Audio – Stáhnout

Součástí expozice budou také dětské pokoje s dobovými hračkami. Nová prohlídková trasa bude otevřena od 4. června!