Rubriky
Sport Zprávy

„Hodnocení sezóny je pozitivní,“ shodují se trenéři David Švagrovský a Michal Oliverius

Rozhovor s trenéry Davidem Švagrovským a Michalem Oliveriusem

Cesta děčínských hokejistů skončila v osmifinále play-off. Postup mezi 8 nejlepších celků 2. ligy jim zarazily stejně jako vloni Letňany. I přes vypadnutí budou Grizzly na tento ročník vzpomínat rozhodně pozitivně, neboť ho zakončí na skvělém pátém místě. Uplynulou sezónu včetně osmifinálové série hodnotili ve společném rozhovoru trenéři David Švagrovský a Michal Oliverius.

Letňany sice vstupovaly do série jako favorit, nicméně hlavně v těch posledních dvou zápasech byl Děčín hodně vyrovnaným soupeřem, ne-li lepším. Co nakonec rozhodovalo?
David Švagrovský: Myslím si, že sérii rozhodly dvě věci. V první řadě to byla naše nezkušenost, díky které jsme Letňanům darovali první zápas. Učili jsme se za pochodu, jak hrát play-off. Druhá věc byla, že jsme doma nevyhráli ani jeden zápas v sérii, a to byl asi stěžejní kámen.

Zklamání je po takovém průběhu čtvrtého zápasu velké, nicméně bude s postupem času převládat hrdost, jak jste celou partii s Letňany odehráli?
David Švagrovský: Zklamání je obrovské, a ještě nějakou dobu bude, protože si myslím, že postupem série jsme byli lepší a lepší a měli to ve svých rukách. Takže v tomhle směru je ta pachuť velká. Nicméně hrdí jsme stoprocentně, vracet se do Letňan za stavu 0:2, navíc proti mečbolu, nikdo nám moc šance nedával. Opravdu poslední dva zápasy byly neuvěřitelný, od kluků to byl excelentní výkon a hrdost je určitě na místě.

Michal Oliverius: I když byl čtvrtý zápas dlouho bez branek, tak jsme cítili, že jsme si zasloužili vyhrát. Měli jsme energii, šance a byli jsme o chlup aktivnější. Bohužel recept na to dát branku jsme nenašli. O to víc je z toho taková hořkost a zklamání, protože ten poslední zápas byl k mání a celkově i série s Letňany byla hratelná.

Po vypadnutí z osmifinále skončí Děčín na 5. místě, jaké je konečné hodnocení odehrané sezóny?
David Švagrovský: Určitě převažuje pozitivní hodnocení, protože západní skupina je strašně našlapaná. Nechali jsme za sebou týmy, které jsou papírově, rozpočtově nebo zkušenostmi někde jinde. S každým týmem jsme dokázali vyhrát, takže v tomhle směru je to určitě také pozitivní. Myslím, že v průběhu celé sezóny byl vidět progres bez nějakých velkých výkyvů a stagnace. Když to shrnu, tak sezóna byla dobře odehraná a nemáme se za co stydět.

Michal Oliverius: Vypadnutí je těžký, a ještě nějakou chvíli to v hlavě mít budeme, ale myslím si, že se to musí hodnotit velice kladně a pozitivně. Samozřejmě ještě by tomu slušel postup přes Letňany a zahrát si sérii s Piráty, to by se pak sezóna hodnotila špičkově, ale i tak se povedla. Dá se říct, že jsme 46 zápasů drželi slušný nadstandard ve výkonech. Samozřejmě taky na nás přišel nějaký útlum, což přijde na každý tým, ale myslím si, že jsme v zápasech bavili diváky a bavilo to i nás. Pořád jsme se drželi kolem čtvrtého a pátého místa, a naopak neměli nějaký výsledkový propad v tabulce. Takže za mě se musí sezóna hodnotit kladně.

Pomohl k úspěšné sezóně její povedený start?
Michal Oliverius: Na začátek jsme měli těžký los, takže jsme nevěděli, jak sezónu výsledkově nastartujeme. Navíc přišla i nějaká obměna kádru, takže jsme čekali, jak si to sedne a co z toho bude. Nechtěli jsme být někde dole, ale zase jsme si nedělali přehnané naděje, že budeme nahoře. Byli jsme mile překvapeni a rádi, že průběh začátku se povedl a sezónu jsme dobře rozjeli. Podle startu se pak většinou odvíjí celá sezóna.

Jak zapadli noví, mladí hráči a může na nich Děčín v budoucnu stavět?
Michal Oliverius: S Davidem jsme k naší první zkušený lajně chtěli mladší kluky, kteří budou brusliví, budou ji sekundovat a sbírat zkušenosti. S tím jsme byli spokojeni, protože za tím stojí několika měsíční práce a jde vidět, že kluci progres udělali. Byl bych strašně rád, kdyby se ten tým udržel z co největší části pohromadě a navázal na to, jak jsme všichni společně fungovali a byli propojeni navzájem. Myslím si, že po této sezóně, kdy jsme se poznávali a učili se, co chceme hrát, by mohl být druhý rok ještě lepší a mohli bychom pomýšlet na něco lepšího.

Často jsme se bavili o síle a charakteru děčínské kabiny, v čem spočívalo její kouzlo?
David Švagrovský: Kabina si sedla už během léta. Strašně moc pomohl teambuilding na Mácháči. Musím vyzdvihnout Oliho (Michal Oliverius), protože ten má na tohle neuvěřitelný cit a vždy, když bylo potřeba, tak na to uměl reagovat a dával kabinu dohromady. Kluci si sedli i mimo led a pak se to přenášelo do hry. Každý tahal za jeden provaz, každý věděl svou roli a chtěl ji plnit, bylo jedno, jestli to byl hráč ve čtvrtý lajně nebo hráč na přesilovku. Všichni chtěli vyhrát a šli za jedním cílem, což byla naše největší síla.

Jaký okamžik byste ze sezóny vyzdvihli?
David Švagrovský: Těch okamžiků bylo hrozně moc a asi se nedá vyzdvihnout vyloženě jeden okamžik. Ale určitě jeden ze zlomových momentů, který mám v hlavě, tak je výhra v Ústí nad Labem na začátku sezóny. Tam si myslím, že byl zápas hodně těžký, navíc my jsme šli do startu s náročným losem a bylo to první derby. Po dvou třetinách byl vyrovnaný stav, k tomu jsme si něco řekli a tam, jako kdyby se to zlomilo. Kabina se úplně neuvěřitelně semkla a od té doby se to nastartovalo a jelo tím směrem, kterým jsme chtěli.

Michal Oliverius: Vyzdvihl bych to, že jsme každý tým dokázali porazit. A rozhodně taky musím vyzdvihnout kabinu, protože byla radost do ní docházet a vidět, jak kluci spolu pracují na ledě, na suchý, při zápasech, na střídačce, mimo led, jak jsou spolu schopni tolik měsíců fungovat. Bylo to fantastický, fungovali jsme jako rodina, všichni za jednoho a jeden za všechny.

Jak jste vnímali podporu fanoušků a to, jak jezdili podporovat Děčín i na venkovní zápasy?
David Švagrovský: Fanoušci byli neuvěřitelní celý rok, dělali nám skvělé zázemí, takže se za jakéhokoliv stavu hrálo výborně. Hnali nás, věřili nám a my jsme z té energie těžili. V play-off jsme v Letňanech měli domácí prostředí, což bylo něco neskutečného. Nebo výjezd do Vrchlabí, na to člověk nezapomene. Za tohle jsme nesmírně vděčni a děkujeme jim.

Michal Oliverius: Za těch pár let, co jsem v Děčíně, vím, že máme fantastický fanoušky. Takových fanoušků, co by jezdili s týmem ve středu a v sobotu na zápasy, moc týmů nemá. Komunikace s nimi je výborná, píšeme si, voláme si, takže i z tohoto hlediska jsme propojení. Za to jim patří velký dík a budeme se těšit, že i v dalších sezónách jim budeme dělat radost a oni nás budou podporovat.

Děkujeme za rozhovor

Zdroj: HC Děčín