Rubriky
Sport Zprávy

Hokejisté berou v prvním utkání sezóny tři body

ZdarPrvní utkání měla na programu dnes druhá hokejová liga. Děčínští hokejisté přivítali na svém ledě nováčka ze Žďáru nad Sázavou a od začátku se hrál velmi opatrný hokej. Na branku se čekalo až do 34. minuty, kdy do vedení šli hosté z přesilové hry. Jenomže Děčínští se ve třetím dějství prosadili taktéž s výhodou o jednoho muže v poli navíc, a to rovnou dvakrát. Utkání se jim tak podařilo otočit ve svůj prospěch a až do konce třetí třetiny své těsné vedení uhlídali.

 Hosté se hned v úvodu dostali do slibné šance, Man si však vylámal zuby na Lavingerovi. Poté měly Plameny výhodu přesilové hry, když ve 4. minutě putoval na trestnou lavici Nikl. Jenže Děčín se dokázal dobře bránit a dokonce se i ve vlastním oslabení dostal do šance zásluhou Drnce, ale také Sláma dokázal svým povedeným zákrokem své spoluhráče podržet. Také Děčín si vyzkoušel početní výhodu o tři minuty později, ale také Žďár se dokázal přesile Medvědů ubránit a neinkasoval. Na počátku 9. minuty vystřelil od kruhů Hron a Lavinger na poslední chvíli sevřel puk mezi svými betony a nedovolil hostujícímu útočníkovi skórovat. O chvíli později se Číhal prodral až před hostujícího brankáře, svou střelu však poslal jen těsně vedle jeho branky. Na úvodní gól se tak stále muselo čekat. Ta nepadla ani v 18. minutě, kdy si oba celky vytvořily velké šance. Nejprve neuspěl blafákem Drnec na Slámu a na druhé straně si úplně stejně počínal Kotlík. Po první třetině se tak šlo do kabin za stejného stavu, jaký svítil na ukazateli skóre před první třetinou.
Na počátku třetiny druhé se naskytla Děčínu další přesilová hra, v níž se tváří v tvář Slámovi ocitl Drnec, ale ani tentokráte ho překonat nedokázal. Už v klasickém počtu hráčů na ledě se Zika dostal do dobré střelecké příležitosti, ale po jeho prudké střele od kruhů zaduněly jen betony žďárského brankáře. Po něm na druhé straně pálil Plachý, ale kotouč skončil jen na boční konstrukci Lavingerovy branky. Ve 33. minutě putoval na trestnou lavici Drnec, čehož hosté dokázali za minutu a půl využít a vyloučení Děčína tak potrestat. JIŘÍ MAN se totiž dokázal ve skrumáži před Lavingerem nejlépe zorientovat a následně tak puk poslal za jeho záda – 0:1. Děčínským se v závěru druhé třetiny nedařila především rozehrávka a recept na velmi dobře hrající Plameny tak zatím nedokázali najít. Po druhé třetině se tedy rozhodně lépe šlo do kabin právě Žďáru, který si držel své těsné vedení.
Do třetí třetiny vstoupili Medvědi s odhodláním se zápasem ještě něco udělat. Už v jejím úvodu si vypracovali dobré šance a ohrozili tak Slámu v brance hostí. Ten však stále Plameny držel a puk přes brankovou čáru přejít nenechal. Ve 42. minutě mohlo být už ale vyrovnáno. Před děčínskou druhou formací totiž zívala prázdná branka, Racek ji však z otočky nedokázal trefit, neboť Sláma se na poslední chvíli přesunul a puk vyrazil do bezpečí.  I další šance byly k vidění zejména na hokejkách domácího celku. Při jedné takové akci se musel Sláma notně protáhnout, aby neinkasoval z hole Ziky. V 52. minutě se Plameny dopustily hry s příliš mnoho hráči na ledě a obdržely tak dvouminutový trest. A tuto přesilovou hru už dokázali Medvědi využít zásluhou DOMINIKA MÜLLERA, který nechytatelnou střelou od kruhů nedal vůbec žádnou šanci Slámovi a bylo vyrovnáno – 1:1. V 55. minutě se musel mít na pozoru Lavinger, který střelu Dítěte ukryl ve své lapačce. Minutu na to ovšem Dítě oslabil svůj tým a Žďár tak musel očekávat drtivý nápor Děčína. Taková situace opravdu nastala a Dítě vydržel na lavici hanby něco málo přes jednu minutu.  ŠTĚPÁN KUCHYNKA ve velkém tlaku Děčína překonal svou prudkou střelou hostujícího brankáře a dokonal tak famózní obrat domácích – 2:1. V 59. minutě si Žďár vyžádal oddechový čas a bylo nad slunce jasné, že se pokusí o powerplay. Nakonec opravdu brankář hostí zůstal na střídačce a Plameny to zkoušely se šesti bruslaři v poli. A málem se jim tento tah vyplatil, v poslední minutě třetího dějství se totiž před Lavingerem strhla obrovská skrumáž, ale domácí brankář poté hru uklidnil, když raději přerušil hru ukrytím puku ve své lapačce. Poté Zika nahodil puk do středního pásma, kde si ho převzal Oliverius, prázdnou branku však z dálky minul. Utkání tak Medvědi dovedli nakonec do vítězného konce a připsali si první tři body do tabulky. Nutno ale podotknout, že hokejisté Žďáru rozhodně nebyli horším týmem a na ledě Děčína předvedli velmi sympatický výkon.
HC Děčín  – SKLH Žďár nad Sázavou 2:1 (0:0;0:1;2:0)
Branky a nahrávky: 53. Müller (Zika), 57. Kuchynka (Oliverius) – 34. Man (Kunstmüller, Sláma)
Sestava HC Děčín: Lavinger (Formánek) – Hříbal, Procházka, Kaltenböck, Opava, Saska, Molnár, Motejlek, Bulva – Drnec, Oliverius, Zika – Racek, Chládek, Vacek – Šetka, Faigl, Kuchynka – Müller, Číhal, Nikl
Sestava SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vlach) – Střecha, Staněk, Pleva, Šír, Kolda, Smejkal – Kunstmüller, Dítě, Hron – Kotlík, Gregar, Man – Vítek D., Kaňka, Plachý – Zídek
Vendula Zdražilová, HC Děčín