Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Pilného zloděje dopadli pilní policisté
Případ rozsáhlé majetkové trestné činnosti se podařilo díky intenzivnímu šetření vyřešit rumburským policistům. Ve středu zadrželi jednadvacetiletého mladíka z Krásné Lípy, který má mít prsty v devíti vloupáních, která se odehrála v uplynulém období v Rumburku. Výtečník měl postupně vniknout do prodejny, sklepa, rodinného domu, automobilů, garáží a chat. Odtud po nevítaných návštěvách zmizely televizory, xbox, bicykly, různé elektrické nářadí, Detektor kovů, vysavač a další méně hodnotné věci, jako třeba basa piv, bunda nebo ventil s hadicí. Škoda dle předběžného odhadu přesáhla hranici sto tisíc korun. Do ní jsou samozřejmě započítána také četná poškození majetku, která zpravidla tento druh nekalé činnosti doprovází. Včera proti muži zahájili kriminalisté trestní stíhání pro krádež vloupáním a porušování domovní svobody. Zároveň vypracovali podnět na návrh na vzetí do vazby, o kterém by mělo být rozhodnuto dnešního dne. Obviněnému hrozí až pětiletý pobyt ve vězení

Telefon sebral přímo na ulici
Mobilní telefon odcizil včera odpoledne na ulici v Děčíně neznámý nenechavec přímo z ruky pětačtyřicetileté ženě. Pak s kořistí zmizel. Poškozené způsobil škodu ve výši přes čtyři tisíce korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. Pokud jej dopadnou, bude se zodpovídat z přečinu krádeže na osobě.

Zateplení
Stavební materiál pro zateplení objektu v hodnotě přibližně dvaceti tisíc korun zmizel z neděle na pondělí ze suterénu jednoho panelového domu ve Varnsdorfu. Kromě škody na odcizení zůstaly po nezvané návštěvě poškozené vstupní dveře. Policistům z místního obvodního oddělení se v krátké době podařilo polapit třicetiletého muže, který by měl mít v této nekalé akci prsty. Výtečník se pak na krátký čas ocitl v cele a včera si s sebou na svobodu odnesl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Teď čelí kvůli recidivě hrozbě až tříletého odnětí svobody.

Vrtačka
Dalším, komu Varnsdorfští policisté včera sdělili podezření z krádeže, je dvacetiletý mladík. Ten měl před dvěma dny vniknout do ubytovny, kde odcizil aku vrtačku v hodnotě kolem šesti tisíc. Přístup do objektu si sjednal tak, že vyrazil uzamčené vstupní dveře. Tím si vysloužil hrozbu až tříletého pobytu ve vězení. Stejně, jako muž z prvního případu, byl v posledních třech letech za obdobný skutek souzen.

Notebook
Podezření z krádeže padlo včera i na obvodním oddělení v Děčíně. Ve zkráceném přípravném řízení si jej zde vyslechl čtyřiadvacetiletý muž. Zasloužil se o to tím, že měl nedávno jedné ženě odcizit notebook v hodnotě kolem deseti tisíc korun. To se mělo stát krátce poté, co se spolu na ulici seznámili a mladík se pak nabídl, že ji doprovodí domů. Nyní mu hrozí stejný trest, jako výtečníkům z předchozích dvou případů, neboť i v jeho jednání je spatřována recidiva.

Alkohol
Policisty z Hřenska byl včera před půlnocí ve Staré Olešce kontrolován jednačtyřicetiletý muž, který zde projížděl se svým vozidlem. Malér nastal, když došlo na dechovou zkoušku. Při opakovaném měření se na displeji objevovala hodnota přes jedno a půl promile. Výlet tedy skončil na služebně, odkud si řidič odnesl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za tento přečin nabízí trestní zákoník až roční pobyt v nápravném zařízení.

Půjčoval si a nesplácel
Děčínští kriminalisté v těchto dnech vypátrali sedmačtyřicetiletého muže z Příbrami, který měl za uplynulý přibližně rok a půl žádat o sedm úvěrů na různých místech republiky včetně Děčína. Do žádostí uváděl nepravdivé a hrubě zkreslené údaje o svém zaměstnání a výši příjmů. Většinu žádostí mu organizace zamítly, ale i tak byl v několika případech úspěšný a způsobil celkovou škodu ve výši zhruba kolem sto padesáti tisíc korun. Nyní je obviněn z trestného činu uvěrového podvodu, za který mu hrozí až pětiletý pobyt ve vězení.

Vypravili se pro kabely
Podezření z přečinu krádeže ve spolupachatelství si včera na obvodním oddělení v Rumburku ve zkráceném přípravném řízení vyslechl dvacetiletý mladík a třiačtyřicetiletý muž. Ti se v uplynulém období společně vypravili do bývalého areálu zahradnictví, kde pak z konstrukce skleníku odštípali měděné kabely, které si naskládali do přepravky, kterou před tím pro ten účel sebrali zevnitř. Když pak chtěli vytahat další dráty u rozvaděče, byli kýmsi přistiženi. Škoda byla vyčíslena na přibližně pět set korun, ale v neprospěch obou výtečníků hovoří skutečnost, že v uplynulých třech letech již byli za obdobné skutky trestáni. Díky tomu jim hrozí až tříleté odnětí svobody.

Zraněna pro nezodpovědnost druhého
Ke zranění ruky přišla díky nezodpovědnosti šestatřicetiletého muže včera v Jiříkově na křižovatce jedna cyklistka. Výtečník totiž ženě nedal přednost a porazil ji. Místo toho, aby se pak postaral o její zdravotní stav, ujel. O chvilku později zastavil „řidiče“ syn poškozené a zavolal policisty. Ti kromě skutečnosti, že muž nerespektoval dopravní předpisy a nevlastní řidičský průkaz, zjistili při opakované dechové zkoušce také to, že není právě střízlivý. Necelé tři promile hovoří za vše. Případ budou nadále řešit kriminalisté. Ve hře jsou paragrafy ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku.

Neplatí na dceru
Usnesení o zahájení trestního stíhání pro zanedbání povinné výživy si od děčínských kriminalistů převzal šestatřicetiletý muž. Od poloviny loňského roku dodnes řádně neplatí na svou dceru, přičemž k rukám matky dluží již přes jedenáct tisíc korun. Za to mu hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Za dobrotu na žebrotu
Na známou fintu díky své důvěřivosti doplatil v sobotních nočních hodinách v Rumburku jednadvacetiletý mladík. Když se šel z maturitního plesu provětrat ven, zastavili ho dva výtečníci s tím, že by si potřebovali zavolat, nebo alespoň napsat zprávu, k čemuž potřebují zapůjčit mobilní telefon. Poškozený jim tedy přístroj poskytl, načež šli všichni společně směrem k náměstí. Filutové se však i s telefonem dali náhle na útěk a rázem bylo jasné, oč jim od počátku šlo. Okradenému se ale podařilo jednoho z nich chytit, druhý, který měl telefon u sebe, ale zmizel. Ne na dlouho. Policisté se mu dostali na kobylku a včera oběma ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže. Díky recidivě oběma hrozí až tříleté odnětí svobody.

Dlažku metl do výlohy
Podezření z přečinu poškození cizí věci si včera ve zkráceném přípravném řízení vyslechl na služebně ve Šluknově osmnáctiletý mladík. V sobotu večer měl totiž na náměstí dlažební kostkou rozbít výlohu u jednoho obchodu, čímž způsobil škodu přes šest tisíc korun. Zadržen byl policistou přímo na místě. Při následné dechové zkoušce vykázal přes jedno a půl promile. Nyní mu za jeho neuvážené chování hrozí až roční pobyt v nápravném zařízení.

Musí z bytu
Na deset dní musel včera opustit byt v České Kamenici třiatřicetiletý muž. To proto, že zde měl opakovaně verbálně a nakonec i fyzicky napadat šestadvacetiletou ženu. Útoky se navíc měly stupňovat. Policisté k vykázání využili zákonného oprávnění.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín