Rubriky
Zprávy

Policie tvrdí, že jednotka pro Šluknovsko končí. Ministerstvo to popírá

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová požádala o schůzku policejního prezidenta Petra Lessyho. Rozlobilo ji, že policejní prezídium oznámilo zrušení přípravy pořádkové jednotky, která by měla přispět mimo jiné ke zklidnění situace na Šluknovsku. Ministerstvo vnitra naopak ujišťuje, že jednotka na severu Čech bude.

„Vzhledem ke snížení rozpočtu musíme omezit některé projekty. Takovým projektem je i speciální pořádková jednotka na Šluknovsku. Policisté, které jsme nabrali, a kteří měli v jednotce sloužit, zůstanou ve službě jako klasičtí pochůzkáři,“ citovala agentura Mediafax mluvčí policejního prezidia Pavlu Kopeckou.

Zásahovou jednotku slíbil Ústeckému kraji při loňských demonstracích ve Šluknovském výběžku policejní prezident Lessy a ministr vnitra Jan Kubice. Policie už do ní nabrala prvních padesát lidí, a ti nyní slouží na Šluknovsku. Příprava stosedmdesátičlenné jednotky, která má sídlit v Teplicích, už stála dvacet milionů korun.

„Pokud se informace o rušení jednotky na jednání v příštím týdnu potvrdí, půjde o otevřené přiznání této vlády, že stát přestává plnit své základní funkce, mezi které patří zajištění bezpečnosti všem občanům České republiky,“ říká hejtmanka Vaňhová.

Tvrzení policejního prezídia ale může být jen nátlakem na ministerstvo vnitra, se kterým bojuje o peníze. Ministerstvo vnitra totiž ujišťuje, že přípravy zásahové jednotky v Ústeckém kraji nezastaví.

„Zřízení zásahové jednotky v Ústeckém kraji je jednou z priorit ministra vnitra. Jednotka v žádném případě nekončí. Možná bude vznikat pomaleji, ale těch padesát lidí v ní bude každopádně sloužit dál,“ řekl mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Autoři: alh, aa
Zdroj: http://usti.idnes.cz/poradkova-jednotka-v-usteckem-kraji-nebude-f2z-/usti-zpravy.aspx?c=A120323_122826_usti-zpravy_alh