Rubriky
Zprávy

Po novém mostě na D8 by se mohlo jezdit od konce dubna

Nic už nebrání tomu, aby loni dokončený dálniční most na D8 u Lovosic dostal dodatečné stavební povolení. Na páteční schůzce ve Vchynicích se na tom shodli přítomní účastníci nového stavebního řízení. S námitkami se ale ještě mohou ozvat ekologická sdružení.

Ministerstvo dopravy muselo stavební řízení vypsat znovu, protože most neodpovídal původní dokumentaci. Místo jedné mostovky má stavba dvě. Most je proti původním plánům o 30 centimetrů užší a 60 centimetrů delší a protihlukový tubus je z jiného materiálu. Změny byly natolik velké, že stavba nemohla být loni na konci roku zkolaudovaná.

Účastníci nového stavebního řízení nemají ke změnám zásadní připomínky. Ministerstvo dopravy teď musí vyhodnotit všechny podklady a podle nich rozhodnout. Záležet bude i na tom, jestli se s námitkami neozvou dvě ekologická sdružení, která se do řízení přihlásila: Děti země a Společnost ochránců přírody Litoměřice. Vchynické schůzky se jejich zástupci nezúčastnili.

Teprve ukončené stavební řízení může otevřít cestu k užívání hotového téměř čtyřkilometrového úseku dálnice D8 v části Lovosice-Bílinka. Řidiči by na něj mohli poprvé vyjet koncem dubna.

Autor: Miroslav Zimmer
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever