Rubriky
Politika Zprávy

Varnsdorfem prošly při protestu svolaném Dělnickou stranou tři stovky lidí

Zhruba tři sta lidí se zúčasnilo protestního shromáždění a následného pochodu svolaného do severočeského Varnsdorfu Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Akce souvisí s nedávnou smrtí ženy, kterou spolu s dalšími dvěma lidmi na Nový rok napadli Romové. Ta zemřela několik týdnů po napadení, spojitost s útokem ale nebyla prokázána.

Akce začala na Náměstí Edvarda Beneše, kde měl předseda DSSS Tomáš Vandas proslov, ve kterém mimo jiné obvinili vládu i místní politiky z nečinnosti. Na akci dohlížela policie, kromě samotného náměstí, na kterém se řečnilo, hlídala například i hlavní příjezdy do města.

Účastníkům protestu rozdávali lidé z DSSS letáky, někteří si donesli také vlajky nebo transparenty. „Přijel jsem proto, že se mi nelíbí, že místní žijí ve strachu,“ vysvětlil například svou cestu z Vysočiny až na sever Čech mladík s transparentem, na kterém stálo „Soucítím s Varnsdorfem, jsem extremista?“

Poté vyšel pochod do ulic až k místu, kde se novoroční napadení tří lidí odehrálo. Zde pak někteří lidé zapálili svíčky za zemřelou ženu. Poté se dav vydal jinou trasou zpět na náměstí.

Na náměstí rozdávali lidé z DSSS letáky a tiskoviny, na místě napadení zase část lidí zapálila svíčky za ženu, která několik týdnů po útoku zemřela. Podle policie ale ne kvůli němu.

Poměrně poklidný průběh akce s občasným skandováním hesel narušilo jen několik lidí v jedné z ulic, kde bydlí Romové. „Zhruba desítka jich tam pokřikovala na Romy na balkonech a provokovala se s nimi, ale policie to rychle začala řešit aniž by k něčemu vážnějšímu došlo,“ hlásil z místa reportér MF DNES.

Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120129_154604_usti-zpravy_stk
Foto: Petr Kreutzer, MF DNES