Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nepoučený mladík
Trestní stíhání pro krádež vloupáním a porušování domovní svobody zahájili včera rumburští kriminalisté proti devatenáctiletému mladíkovi z Krásné Lípy. K tomu se dopracoval tím, že před několika dny vnikl do sklepní kóje jednoho místního panelového domu, kde se zmocnil vrtačky, elektrocentrály, kalového čerpadla, brusky, svářečky na plast, plynové pájky a propanbutanové lahve. Vše v hodnotě ve výši kolem sedmi tisíc korun. Z jeho kousek by mu soudce mohl vzhledem k recidivě přiklepnout trest ve výši až tříletého vězení.

Nesmířený přítel
Urážky, vulgární esemesky, pronásledování, vyhrožování ublížením na zdraví a zřejmě i nějaký ten fyzický atak musela proti své vůli snášet v loňském roce žena z Varnsdorfu. Život ji tímto velmi nepěkným způsobem komplikoval její šestadvacetiletý bývalý přítel. Jestli si ale myslel, že mu takové počínání projde, spletl se. Včera mu policisté z obvodního oddělení sdělili podezření z přečinu nebezpečného pronásledování, za který by mohl skončit za mřížemi až na dobu jednoho roku.

Nenahlášená skutečnost
O zhruba třicet tisíc korun si na úkor státní pokladny přilepšila čtyřiadvacetiletá žena z okolí Velkého Šenova. A to tak, že nenahlásila skutečnost rozhodnou pro výplatu sociálního příspěvku, která spočívala v tom, že nárok na dávku zanikl. Věc měla včera dohru na kriminálce v Rumburku, kde si vyslechla obvinění z podvodu. Za ten jí hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Nevyklizený byt
Soudní rozhodnutí vyklidit neoprávněně užívaný byt a předat majiteli nebrali dostatečně vážně dva místní muži a setrvali nadále. Podezření z trestného činu neoprávněného zásahu do práva k bytu ve zkráceném přípravném řízení, které si tím vykoledovali od místních policistů, už vážně brát musí. Zvláště, když jim za to hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Opomněl na povinnosti
DĚČÍN – Ve středu pětadvacátého ledna 2012 si ústy děčínského policejního vyšetřovatele vyslechl třiačtyřicetiletý obyvatel Děčína obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Přítomný muž byl obviněn na základě neoprávněného prodeje osobního vozidla, které bylo předmětem exekučního řízení. Za svou neuvážlivost může vyinkasovat až pětiletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.

Rodinné drama
RUMBURK –Krátce po sedmé hodině ranní v pondělí třiadvacátého ledna 2012 se ve dveřích obývacího pokoje v jednom z rumburských paneláků zjevila jeho družka. V ruce držela nůž, jímž na něj zaútočila. Napadený muž útok odvrátil bez zranění a nemilou zkušenost přišel oznámit na místní policejní stanici. Nyní již pětačtyřicetiletá útočnice čelí obvinění z přečinu nebezpečného vyhrožování, za což trestní zákoník nabízí tresty v podobě zákazu činnosti nebo až dvanáctiměsíčního vězení.

Jsem bez peněženky
ČESKÁ KAMENICE – Bez padesátky tisíc korun. O tolik přišla zákaznice českokamenické pekárny, když si do ní zašla během úterního odpoledne 24.1.2012. V nestřeženém okamžiku jí z kapsy zmizela peněženka s obsahem, aniž by nakupující žena postřehla cokoliv podezřelého. V současné chvíli už celou událost prošetřuje místní policejní oddělení pro podezření z přečinu krádeže.

Nenašel ji někdo?
VELKÝ ŠENOV – Ve středu 25. ledna 2012 krátce po šesté hodině večerní nasedá v Mikulášovicích do svého vozu zákazník benzínové čerpací stanice. Aniž by si všiml, že mu v té chvíli vypadává peněženka s doklady pod jeho auto. Po chvíli se na benzínku vrací, aby se po ní poohlédl, leč peněženka nikde. Někdo si ji zatím během jeho nepřítomnosti odnesl s sebou. Možný případ přečinu zatajení věci je nyní už v rukou velkošenovských policistů.

prap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín