Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci padli v dramatické koncovce a prohrávají 0:2 na zápasy

Ani ve druhém utkání čtvrtfinálové série nedokázali basketbalisté Děčína využít výhody domácího prostředí a prohrávají se svitavskými Tury 0:2 na zápasy. Tentokrát byl výkon Děčína v defenzívě výrazně lepší, ale bohužel chyběla produktivita v útoku.

Start do zápasu připomínal utkání číslo 1, protože domácí hráči se nemohli dlouho střelecky prosadit, naopak hosté díky trojce Slezáka a pěti bodům Jelínka utekli na 0:8. Po pěti dlouhých minutách se však na straně Děčína konečně trefil P. Houška, vzápětí přidal trojku Šiška a děčínský stroj se rozjel. Dobrá obrana znemožňovala soupeři lehce skórovat, naopak na druhé straně se začali prosazovat i střídající hráči a minutu před přestávkou to bylo 15:11. Pak přidal Bažant ještě dvě šestky, ale poslední slovo patřilo svitavskému Smithsonovi, který upravil na 17:13. Druhou čtvrtku zahájily dva body Puršla, Landa s Ježkem sice zvýšili na 21:15, ale Tuři se díky Slezákovi dotáhli na 21:20. Pak ale přišla trojka P. Houšky, Kroutil s Feštrem dali po dvou bodech a Válečníci opět vedli – 28:20. Jenže následně se jim přestalo dařit v útoku a soupeř se znovu přiblížil na jediný bod. V koncovce si ovšem vzal slovo Šiška a dvěma koši poslal svůj tým do vedení 32:27, na což na druhé straně zareagoval Kerr už jen jednou šestkou – 37:28. Svitavští tak za celý poločas dali téměř stejně bodů, jako v první utkání za úvodní čtvrtinu, na čemž měla největší podíl pozorná obrana Válečníků.

Druhý poločas odstartoval zisk Pomikálka, po němž dal Halada dva body, poté sám Pomikálek trefil trojku a Děčín vedl 37:28. Jenže děčínský útok stále nebyl tak produktivní, jak by bylo třeba a Tuři se začali opět přibližovat. Po trestných hodech Strii to bylo 39:35, po trojce Jelínka 39:38. Dvě minuty před koncem po šestkách Strii se Svitavy dokonce dostaly poprvé do vedení, ale P. Houška vzápětí otočil na 43:42 a když Šiška trefil v závěru trojku, domácí vedli 46:42. Také poslední čtvrtina přinesla oboustranně tuhý boj, kde se bojovalo o každý míč a počítal se každý bod. Desetiminutovku začali lépe Svitavští, jenž se znovu ujali vedení (48:49), pak se na dlouhou dobu skóre zastavilo, protože oba týmy se nemohly prosadit přes obranu soupeře a nedařilo se jim střelecky. To se povedlo až Slezákovi, naštěstí Feštr z trestných hodů snížil na 50:51, poté Šiška jednou šestkou vyrovnal. V dramatické koncovce trefil Marko trojku, P. Houška odpověděl stejnou mincí, jenže na druhé straně Jelínek přidal další trojku, na což zareagoval P. Houška dvěma body – 56:57. Trojka Halady pak znamenal další vyrovnání na 59:59, po šestkách Landy vedli Válečníci 61:60. Bohužel, v závěru domácí obrana nezastavila Puršla, který dal koš, poté byl faulovaný a trestnými hody zvýšil na 61:64. Děčané měli k dispozici poslední útok, v němž se dostali ke dvěma trojkovým střelám, ale ani jedna nebyla přesná a hosté tak vyhráli i druhé střetnutí.

Děčín si tentokrát zaslouží pochvalu za obranu, kterou dusil Tury, jenž tentokrát zůstali na 64 bodech. Bohužel, chybělo více kvality v útoku, kterou by Válečníci podpořili svoji defenzívu. Znovu se nedařila především střelba z dálky, hosté také házeli o osm šestek více. Děčín sice vyhrál na doskoku, ale z druhých šancí dal jen čtyři body. Svitavští hráli v úzké rotaci, a ve vyrovnané bitvě nakonec rozhodly právě jejich šestky. Nejlepším hráčem utkání byl zvolen kapitán Turů, Jiří Jelínek, dobře opět zahráli Marko a Slezák. Na straně domácích byli jen dva dvojciferní střelci – P. Houška a Šiška.

Děčín tedy prohrává v sérii na čtyři vítězství 0:2 na zápasy, další šanci na zdramatizování průběhu bude mít v pátek a sobotu ve Svitavách.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, DEKSTONE Tuři Svitavy:
 „Chci poděkovat a pogratulovat svým hráčům za to, že zde ukázali obrovský charakter a vůli. Dnes jsme nehráli tak přesvědčivě v útoku, ale to bylo vinou jen a jen Děčína, který lépe bránil, výborně si vypomáhal a my neměli tolik otevřených střel. Museli jsme tedy utkání odbránit, což se podařilo. Neřekl bych, že dnes vyhrál lepší, ale šťastnější tým. Dnes jsem byl v roli basketbalového gamblera, protože jsem se rozhodl hrát v úzké rotaci a jsem rád, že to kluci fyzicky zvládli. Ale cítil jsem z nich, že jsou v transu a věří si, že zde mohou uspět i podruhé. Stav série je 2:0, ale série bude ještě velmi náročná, protože Děčín je mužstvo válečníků a určitě bude chtít u nás zabojovat o první výhru v sérii.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Musím poděkovat svým hráčům za to, jak změnili svoji mentalitu oproti včerejšku. Není jednoduché přesvědčit hráče, že mají kvalitu na to hrát proti tak kvalitnímu soupeři, jakými Svitavy bezesporu jsou. Začátek byl podobný včerejšku, kdy jsme se dlouho nemohli trefit a naši fanoušci dlouho stáli. Ale cítil jsem z hráčů, že jsou odhodlaní s tím něco udělat. Je mrzuté, když hrajete utkání, ve kterém pětadvacet minut vedete a nakonec stejně prohrajete. Nás ale dostává na lopatky stále ten stejný problém, a to je zakončení některých situací. Chybí nám jistota, nápaditost a razance. A právě razanci a přímočarost v atakování obrany nám ukázali dnes Slezák a Marko, kteří si chodili pro fauly a zklidnili svůj tým trestnými hody. My jsme vedli už o osm bodů a pak mohl Robert Landa zvýšit na deset, ale neproměnil tutovku. Kdyby dal koš, mohli jsme být někde jinde, protože v takhle na ostří hraném utkání, které se mi moc líbilo, rozhoduje každý detail. Bohužel, chtěli jsme sérii srovnat, ale nepodařilo se to. Škoda, že nám v závěru nepadla jedna z dvou střel, ale play-off je i o takových hořkých chvilkách. Musíme se teď oklepat a zkusíme se ve Svitavách svým fanouškům revanšovat. Musíme dát hlavy nahoru, protože série se hraje na čtyři vítězství.“

Hráči po utkání
Roman Marko, DEKSTONE Tuři Svitavy:
 „Přijeli jsme do Děčína s tím, že odvézt si jednu výhru by bylo perfektní. Nakonec ale máme dvě, takže jsme spokojeni. Dnes nevyhrál lepší, ale šťastnější tým a kdyby v závěru padla Děčínu jedna z trojek, šlo by se asi do prodloužení a na koni by byli domácí. V těchto dvou zápasech nás hodně podržel Jelen (Jiří Jelínek – pozn. red.), který je takovým x-faktorem. Doma teď do toho dáme všechno, protože se nechceme už do Děčína vracet.“
Ondřej Šiška, BK ARMEX Děčín: „Jsme zklamaní ze dvou porážek, ale určitě v tomto maratonu, kdy se hraje na čtyři vítězství, to budeme chtít prodloužit. Když budeme ve Svitavách hrát tak, jako dnes tady a přidáme trochu lepší útok, máme šanci vyhrát oba zápasy. Rozhodně neklesáme na mysli, uděláme korekce v naší hře, zůstaneme tvrdí v obraně a musíme vyhrát. Teď už nám nic jiného nezbývá.“

Základní sestavy
Děčín: Feštr, Ježek, Pomikálek, Landa, Grunt
Svitavy: Marko, Slezák, Kerr, Jelínek, Petway

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 61:64
Body Děčína: P. Houška 16 (2x 3, 7 doskoků), Šiška 11 (2x 3, 6 asistencí, 5 doskoků), Halada 7 (1x 3), Feštr 6, Landa 4, Kroutil 4, Bažant 4, Krakovič 4, Pomikálek 3 (1), Ježek 2, Grunt 0, J. Houška 0.
Body Svitav: Jelínek 16 (3x 3, 5 doskoků), Marko 13 (2x 3, 7 doskoků, 6 asistencí), Slezák 12 (1x 3), Kerr 6 (13 doskoků), Puršl 6, Smithson 4, Stria 4, Petway 3 (1x 3), Teplý 0.
Střelba za 2 body 15/30:13/32, za 3 body 6/28:7/24, TH 13/16:17/24. Doskoky 43:35 (útočné 11:9), asistence 11:12, ztráty 13:12, fauly 24:19.

Nejlepší hráč: Jiří Jelínek

Diváků: 790

Čtvrtiny: 17:13, 15:15, 14:14, 15:22

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta