Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci se rozloučili s rokem 2023 výhrou nad Brnem

Válečníci se rozloučili s rokem 2023 tím nejlepším možným způsobem, když oplatili Brnu prohru z jeho palubovky. Utkání bylo bodově poněkud dietní, přesto se vyprodaná Maroldovka bavila, protože Děčín už s novým rozehrávače Ogundiranem ukázal svoji sílu a bojovnost v obraně, čímž vykompenzoval slabší útok.

První body zápasu obstaral smečí po parádním nahození Brown, domácí fanoušci si mohli sednout po jedné šestce Svobody. Následně Pomikálek se Svobodou trefili trojky a Válečníci vedli 7:2. Skóre ale rostlo opravdu velmi pomalu, protože prim hrály obrany. V polovině první čtvrtiny to bylo po trojce Dáni 7:5, následně Brno vyrovnalo na 7:7 a po jednom trestném hodu Krakoviče vedlo 9:10. Šturanovič po koši s faulem ale točil na 12:10, hosté ještě jednou vedli, a to po trojce Browna – 12:13. Závěr čtvrtky ale vyšel lépe Válečníkům, když Slowiak proměnil jednu šestku ze tří a Mach po asistenci Kroutila pečetil na 15:13. Druhou desetiminutovku zahájil vyrovnáním Šiška, následně zapsal Mach čtyři body v řadě, ale soupeř vždy odpověděl – 19:19. Pak ale domácí Svoboda trefil trojku, Walton přidal dva body a Pomikálek druhou trojku. Tím Děčín odskočil na 27:21, ovšem Brno ihned snížilo a drželo se stále na dostřel. Další náskok si Válečníci vybudovali až v závěru, kdy se několikrát trefil nový hráč Ogundiran, Šturanovič pomohl přesnými šestkami a poločas tak skončil 40:31.

Vstup do druhé půle se Válečníkům povedl náramně, a to především díky skvělé obraně, kdy nutili soupeře ke ztrátám, nedovolili mu jednoduché zakončení a výsledkem bylo, že první body dalo Brno až po pěti minutách hry, a to z trestného hodu. Děčín skvělou defenzívu však nepodpořil produktivním útokem, a tak jeho náskok narostl „jen“ na 47:31. Ve druhé polovině třetí čtvrtky se Brno už dokázalo dostat přes děčínskou obranu a snížilo na 47:36. Pak naštěstí Svoboda se Šturanovičem opět pohnuli skórem na straně Děčína, a po jedné šestce Ogundirana vedli 54:40. Tečku za touto periodou udělal jeden trestný hod Šišky – 54:41. V poslední části to byli naopak Válečníci, kteří se dlouho nemohli bodově prosadit, ale protože jejich obrana stále fungovala, Brno snížilo po čtyřech minutách jen na 54:43. Následně protrhl střelecké trápení Děčína jeho kapitán Pomikálek parádní smečí, stejný hráč pak trefil svoji třetí trojku a domácí vedli 59:46. Tuhá bitva pokračovala dál, hosté srazili manko pod deset bodů na 59:50, ovšem Svoboda na druhé straně zapsal koš s faulem a vrátil svému týmu pohodlný náskok – 62:50. Soupeř se ale nechtěl vzdát a necelé dvě minuty před koncem snížil na 62:54. Další drama už domácí nedovolili, nutili hosty k faulům a Svoboda i Walton byli bezchybní – 66:54. V závěru se ještě strhla mela mezi Waltonem a Šiškou, oba vyfasovali po technické chybě, ale to už zbývala do konce necelá minuta, ve které Děčín trefil čtyři šestky z šesti a navýšil svůj náskok na 70:56. Tečku za utkáním udělaly trestné hody Zdanavičiuse – 70:58.

Zápas přinesl velmi vyrovnané statistiky. Ve dvojkách to byla remíza (15/38:15/37), v trojkách rovněž (5/29:5/21), a tak rozdíl ve skóre nakonec vytvořily trestné hody, kde se ani jednomu týmu příliš nedařilo, ale Válečníci byli o kousek lepší (25/37:13/22). Na doskoku to bylo opět vyrovnané (48:48), na body z druhých šancí byl ovšem lepší Děčín (11:4). Asistence byly další vyrovnanou statistikou (15:15), domácí měli ovšem jen 9 ztrát, kdežto Brno 22. Děčín vyhrál také v ziscích (16:6), dal více bodů z brejků (18:10) a jeho lavička byla o fous produktivnější (25:20).

Bodovým lídrem Děčína byl Matěj Svoboda, který odehrál téměř 32 minut a dal v nich 22 bodů, získal 4 míče, doskočil 6 míčů a donutil soupeře k 10 faulům. Kapitán Pomikálek pomohl 13 body, Šturanovič a novic Ogundiran přidali po 9 bodech, Mach a Walton po šesti. Walton si ale zaslouží pochvalu za skvělou obranu, kdy nutil soupeře k chybám a měl 6 zisků a 7 asistencí. Dobře v obraně pracoval také Kroutil (4 body), Macháč sice skončil s nulou, ale měl 10 doskoků! Svým dílem přispěli k páté výhře v řadě také Štěrba, Slowiak i Carter.
Brno mělo pouze jednoho dvojciferného střelce, a to Browna s 16 body. Lee dal jen 9 bodů, Dáňa rovněž. Zdanavičius a Křivánek zapsali po 8 bodech, zbytek týmu paběrkoval.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnešní nízké skóre bylo dáno částečně velmi dobrými obranami, částečně tím, že byla nějaká herní pauza mezi svátky, což se projevilo na plynulosti hry. Částečně to bylo také našimi stupidními rozhodnutími v útoku a tím, že jsme nebyli schopni proměnit úplně jednoduchá zakončení. Pro nás to byl v útoku šílený zápas, ale na druhou stranu jsme měli skvělou agresivitu a nasazení v obraně. Dnes to byl náš nejlepší výkon v obraně v této sezóně. Na tom musíme stavět dál.”

Jan Pavlík, asistent trenéra Basket Brno: „Gratuluji domácím k vítězství, protože si to zasloužili a ubojovali si to. My jsme odehráli slušný zápas z toho pohledu, že jsme inkasovali jen sedmdesát bodů, z toho šest v posledních vteřinách z šestek. Na obranné polovině jsme odvedli slušnou práci, ale už několik zápasů máme problém s úspěšností střelby. Na tom musíme zapracovat, a když to zlepšíme, věřím, že budeme podobné zápasy vyhrávat.”

Hráči po utkání
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Myslím si, že za dnešní bodově dietní výsledek může ještě bramborový salát (smích). Teď doopravdy, dnes to byl souboj kvalitních obran. Nám navíc ve druhém poločase vyskočilo hodně míčů z obroučky, prostě to tam tak divně poskakovalo. Dnes rozhodl náš nástup do obrany ve druhém poločasu. Bránili jsme lépe, než v první půli a naše základní pětka plus dva hráči z lavičky dokázali skóre udržet na slušném rozdílu, který pak vlastně vydržel až do konce. Je skvělé, že jsme soupeři nedovolili ve druhém poločase skórovat skoro šest minut. Dostat padesát osm bodů za celý zápas, to je paráda.”

Ondřej Šiška, rozehrávač Basket Brno: „Jednalo se o fyzický basketbal. Věděli jsme, že v Děčíně je to vždy řežba, ale bohužel jsme se s tím nedokázali vyrovnat. Nechci se vymlouvat, ale předevčírem jsme odehráli velmi těžký zápas s belgickým týmem a Děčín nás dnes prostě zmlátil. To skóre tomu odpovídá. Byla to řežba, nebyl to hezký zápas, ale domácí si výhru zasloužili.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Brno: Šiška, Křivánek, Svoboda, Lee, Brown

BK ARMEX Děčín – Basket Brno 70:58
Body Děčína: Svoboda 22 (2x 3, 6 doskoků, 4 zisky, 10 získaných faulů), Pomikálek 13 (3x 3), Šturanovič 9 (TH 5/5), Ogundiran 9, Mach 6, Walton 6 (7 asistencí, 6 zisků), Kroutil 4, Slowiak 1, Carter 0, Štěrba 0, Macháč 0 (10 doskoků).
Body Brna: Brown 16 (1x 3), Dáňa 9 (3), Lee 9 (1x 3, 8 doskoků, 4 asistence), Křivánek 8, Zdanavičius 8 (TH 8/8), Šiška 3, Svoboda 2, Rychtecký 2, Krakovič 1, Houzar 0.
Střelba za 2 body 15/38:15/37, za 3 body 5/29:5/21, TH 25/37:13/22. Doskoky 48:48 (útočné 15:11), asistence 15:15, ztráty 9:22, fauly 25:24.

Čtvrtiny: 15:13, 25:18, 14:10, 16:17

Rozhodčí: Vyklický Robert, Kec Jakub, Melichárek Ivo

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín