Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vedou ve čtvrtfinálové sérii 2:0 na zápasy

Válečníci vedou ve čtvrtfinálové sérii 2:0 na zápasy, když díky trojce Matěje Svobody v posledních vteřinách zvítězili 94:92. Druhé čtvrtfinále bylo ale nabito tolika událostmi, že jen těžko hledat kde začít. Hned v první čtvrtině byl vyloučen lídr děčínského týmu, AJ Walton, dvakrát došlo na palubovce ke strkanici mezi hráči, Viktor Půlpán si při faulu na Slowiaka uštípl kus zubu, Brno ve druhé půli otočilo skóre a sahalo po vítězství, ale pak se zaskvěl Matěj Svoboda, který dal koš a trojku a navíc v posledním útoku zablokoval Šimona Svobodu. Kdo v hale nebyl může jen litovat, protože tohle byl basketbal jako řemen.

Děčín vstoupil do zápasu podstatně lépe než včera a hned při prvním útoku vybídl Ogundiran nahozením Pomikálka ke smeči. Poté Walton trefil trojku a Válečníci vedli 5:0. Brno ovšem rychle odpovědělo a srovnalo na 5:5. Na druhou trojku Waltona odpověděl Brown-Soares rovněž střelou za tři body, následně hosté odskočili na 11:14, čímž vymazali třetí trojku Waltona. V polovině čtvrtiny si Walton došel dvakrát pro koš s faulem, poté přidal ještě jednu šestku a otočil na 19:15. V závěru čtvrtky pak trefil Ogundiran tři trojky, Kroutil přihodil dvě šestky a Brno poprvé prohrávalo dvojciferným rozdílem – 32:22. Bohužel, po poslední trojce Ogundirana došlo ke strkanici mezi Macháčem a Dáňou, oba dostali po nesportovní chybě, ale rozhodčí si všimli, že na hřiště vběhl z lavičky AJ Walton a museli ho vyloučit. Děčín naštěstí tento nepříjemný okamžik ustál a první čtvrtinu vyhrál 35:28. Jen pro připomenutí, první poločas prvního čtvtfinále přinesl výsledek 20:27. Druhou desetiminutovku zahájila trojka Pomikálka, dva body Matěje Svobody a kouč Brna si vzal raději oddechový čas – 40:28. Po něm se oba celky střídaly v úspěšných střelách, Děčín však v polovině této části díky košům s faulem v podání Svobody a Macháče utekl na 51:34 a Brno si vzalo druhý time-out. Hosté pak snížili manko na 55:44, ovšem poslední útok patřil Válečníkům a Ogundiran trefil už svoji čtvrtou trojku – 58:44.

Druhý poločas zahájila jedna šestka Slowiaka, na trefu Leeho odpověděl Šturanovič, ale Brno si pak pomohlo dvěma trojkami, a také si chodilo pro fauly a šestky dávalo – 63:56. Po další trojce Š. Svobody to bylo už 63:59 a trenér Grepl raději sáhl k oddechovému času. Ten pomohl a Ogundiran se Svobodou zvýšili na 67:59. Ještě dvě minuty před poslední přestávkou vedli Válečníci po koši Pomikálka 73:66, jenže Lee pak zapsal pět bodů v řadě a přitáhl svůj tým na 73:71. Za domácí kontroval Svoboda, na druhé straně ovšem Křivánek dal koš s faulem, ale přestože šetku neproměnil, byl stav před poslední periodou pro hosty velmi nadějný – 75:73. Navíc už po odpískání konce čtvrtiny došlo opět ke strkanici, znovu v ní byl zapleten Dáňa, který dostal technickou chybu, Matěj Svoboda rovněž a Filip Kroutil nesportovní chybu. Závěrečná desetiminutovka tedy začala trestnými hody Browna-Soarese, který vyrovnal na 75:75. Brno po čtyřech minutách vedlo 77:81, naštěstí domácí Svoboda vytáhl včas ze své torny trojku a snížil na 80:81. Na další šestky Browna-Soarese odpověděl trojkou Boškovič a hala bouřila – 83:83. Matěj Svoboda pak dokonce jedním trestným hodem překlopil vedení na stranu Děčína, ale hosté odpověděli pěti body v řadě – 84:88. Následně Slowiak ukázal přesnou ruku, jenže Brno proměnilo čtyři šestky, vedlo 90 vteřin před koncem 86:92 a bylo blizoučko vítězství. Jenže Válečníci doma prohrávají strašně neradi. Nejprve Kroutil trefil trojku 89:92, následně Matěj Svoboda prokličkoval až pod koš a snížil na 91:92. Další nájezd Půlpána nebyl úspěšný, na druhé straně sice Křivánek zablokoval Kroutila, ale ten stačil plácnutím posunout míč na Matěje Svobodu, jenž se trefil za tři body a hala vybuchla tak mocně, že nebylo slyšet vlastního slova – 94:92. Do konce však zbývalo devět vteřin a Brno po oddechovém času zkusilo trojku, ale Matěj Svoboda čistě zablokoval Šimona Svobodu, ten sice znovu vystřelil, ovšem nepřesně a hala znovu vybuchla radostí. Tu na chvilku potlumili rozhodčí, kteří hledali faul Pomikálka na Browna-Soarese, nakonec ho našli, ale až po vypršení limitu pro zápas, a oslavy Děčína tak vypukly už doopravdy.

„Ten konec mě mrzel, protože rozhodčí nám trochu zchladili oslavy. Pískli faul, nikdo nevěděl, co se děje, ale nakonec to dobře dopadlo. Jsem za výhru moc rád, spadl mi kámen ze srdce. A to, co dnes předvedli fanoušci v Maroldovce, na to nemám slov. Klobouk dolů. Po mé poslední trojce jsem myslel, že ohluchnu,“ smál se po utkání Matěj Svoboda.

Utkání bylo opět napínavé, vyrovnané a divácky velmi atraktivní. Oba celky vyprodukovaly takřka shodné množství střel (31/71:28/70); ve dvojkách bylo lepší Brno (18/38:20/37), Děčín byl přesnější v trojkách (13/33:8/33), v trestných hodech byli přesnější Válečníci, ale hosté jich házeli o 15 více (19/24:28/39). Na doskoku to byla takřka remíza (44:45), v bodech z druhých šancí také (14:13). Asistence byly rovněž vyrovnané (21:20), Brno udělalo méně ztrát (11:8), mělo více bodů z brejků (18:26), ale prohrálo souboj laviček (21:17).

Děčín střelecky táhl Ogundiran s 22 body (TH 8/8), hrdina večera, Matěj Svoboda, se vyšvihl v závěru na 20 bodů, Walton dal za necelých sedm minut 15 bodů, když proměnil obě dvojky a tři trojky ze tří. Dvojciferným střelcem byl ještě Tomáš Pomikálek, autor 10 bodů a 9 doskoků. Pochvalu ale zaslouží i Šturanovič, Boškovič, Macháč i Kroutil. Veliký prostor dostal Tadeáš Slowiak, jenž ke třem bodům přidal tři doskoky a 5 asistencí.
V brněnském dresu byl nejlepší Lee s 25 body, Půlpán přidal 19 bodů, Brown-Soares 17 (TH 10/12), Křivánek 11 a Š. Svoboda 10. Šiška zůstal na 4 bodech, ale zapsal 8 asistencí.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnes to bylo vyrovnanější ještě více než včera a my jsme doslova utekli hrobníkovi z lopaty. Prohrávali jsme v koncovce minus šest, takže dnešní výsledek je vlastně takový malý basketbalový zázrak. My jsme ale celý zápas dřeli, vrátili jsme se do něj a štěstí se přiklonilo na naši stranu. V Brně nás teď čeká velmi bouřlivé prostředí a natřískaná hala. Musíme teď rychle zregenerovat a co nejlépe se připravit, abychom předvedli lepší výkon v obraně, než dnes. Dnes se nám dařilo v útoku a Walton i Ogundiran nejsou zas tak špatní střelci, aby měli dvakrát po sobě špatné statistiky v trojkové nebo dvojkové střelbě. Dnes měl naopak špatný střelecký den Matěj Svoboda, ale drželi jsme ho na hřišti co to šlo, protože jsme věřili, že to musí prolomit. A přišlo to v koncovce. Vyloučení Waltona je poučením pro něj i pro nás. Je to nová situace, která vyplynula z toho, že AJ nebyl na hřišti. My víme, kdo rád provokuje a musíme se s tím vyrovnat. ALe nejspíše to bylo všechno dle pravidel.”

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „My jsme si hned na začátku vytvořili větší náskok, ale pak přišlo nešťastné vyloučení AJ. Přesto si myslím, že jsme ukázali charakter a bojovali jsme i za něho. Ostatně máme s tím zkušenosti z loňského play-off, kdy jsme přišli o AJ nebo třeba o Nicholse. Ale bylo to dnes velmi obtížné a přestože jsme dali devadesát dva bodů, cítím, že jsme se v útoku trápili. Byla tam spousta špatně vyřešených situací, v obraně jsme rovněž udělali řadu chyb. Ale nedali jsme hlavy dolů, když jsme přišli o vedení, bojovali jsme a ukázali dnes naši válečnickou mentalitu. Koncovka byla trochu o štěstí, protože balón se ke mě dostal od Filipa po takovém pinknutí a s mým střeleckým procentem dnes asi jen málokdo věřil tomu, že tu poslední střelu dám. Při posledním útoku Brna jsem měl před očima koncovku s Pardubicemi ve skupině A1, kdy nám dal Chatman trojku v poslední vteřině asi dva metry za trojkovou čarou. A dnes byl můj hráč, Šimon Svoboda, na stejném místě, a já věděl, že tam musím jít, ale zároveň jsem měl v hlavě, že nesmím faulovat. Myslím si, že jsem to vyřešil perfektně, protože jsem tam skočil bokem, vyhnul se kontaktu a zápas jsme vyhráli. Za dnešní vítězství jsme hrozně vděční a věřím, že nás to mentálně hodně nakopne. V Brně nás ale čekají dva velmi těžké zápasy.”

Viktor Půlpán, rozehrávač Basket Brno: „Jsem naštvaný, protože oba zápasy jsme mohli vyhrát, ale odjíždíme za stavu 2:0 pro domácí. Ukázali jsme ale, že když budeme bojovat až do konce můžeme vyhrát. Bohužel, teď jsme to neurvali ,ale nyní hrajeme dvakrát doma a do Děčína se určitě chceme vrátit. Byly tam pozitivní věci, byly tam špatné věci. To musíme pro příště odstranit. Klíčový byl zase útočný doskok.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič
Brno: Půlpán, Šiška, Š. Svoboda, Lee, Brown-Soares

BK ARMEX Děčín – Basket Brno 94:92
Body Děčína: Ogundiran 22 (4x 3, TH 8/8, 6 získaných faulů), Svoboda 20 (2x 3, 7 doskoků), Walton 15 (3x 3), Pomikálek 10 (2x 3, 9 doskoků), Boškovič 7 (1), Macháč 6, Šturanovič 6, Kroutil 5 (1), Slowiak 3 (5 asistencí), Bobek 0, Mach 0.
Body Brna: Lee 25 (3x 3, 8 doskoků), Půlpán 19, Brown-Soares 17 (1x 3, TH 10/12, 6 doskoků, 8 získaných faulů), Křivánek 11 (1x 3), Š. Svoboda 10 (3), Šiška 4 (8 asistencí), M. Svoboda 4, Krakovič 2, Musil 0, Dáňa 0.
Střelba za 2 body 18/38:20/37, za 3 body 13/33:8/33, TH 19/24:28/39. Doskoky 44:45 (útočné 13:17), asistence 21:20, ztráty 11:8, fauly 26:27.

Čtvrtiny: 35:28, 23:16, 17:29, 19:19

Rozhodčí: Baloun Jan, Pokorný Štěpán, Kec Jakub

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín