Rubriky
Sport Zprávy

Startuje série s Havlíčkovým Brodem

Od postupu děčínských hokejistů do čtvrtfinále play-off uběhlo už několik dní a Medvědi tak měli čas potrénovat a připravit se na další sérii, ve které vyzvou, jak už se ví, celek z Vysočiny, a sice Havlíčkův Brod.

Hokejisté Děčína sehráli sérii s Trutnovem, která čítala čtyři zápasy. Protože v základní části skončili Medvědi výše umístění, začínali první utkánína svém ledě. Přes dva roky nedokázali hráči Děčína trutnovský celek porazit, a tak se už na začátku množily obavy, zda je pro Medvědy Trutnov vhodným týmem, přeci jen psychika může hrát roli při tak dlouhé šňůře proher s jedním soupeřem. První zápas ale Děčínští zvládli, když na svém ledě zvítězili těsně 3:2 a v sérii se ujali vedení. Zároveň tak dlouhou šňůru utnuli. Další zápas na ně čekal už na trutnovském ledě, kde byl duel opět vyrovnaný. Tentokráte ale nerozhodně i skončil. Nakonec pak domácí rozhodli v samostatných nájezdech a srovnali na 1:1. Za tohoto stavu se vše stěhovalo znovu na děčínský led, kde děčínští hráči dominovali a poprvé v sérii se zrodil jednoznačný výsledek. Medvědi Trutnov smetli 6:1 a strhli tak znovu vedení na svou stranu – 2:1. Před dalším duelem v Trutnově tak měli k dispozici mečbol. V průběhu utkání to ale vypadalo, že se Trutnovští nevzdali a ještě ve třetí třetině vedli 3:1. Pak ovšem zavelel ke kontaktní brance Zdeněk Petráš, jenž pak přidal i svůj druhý gól v utkání a bylo vyrovnáno na 3:3. V prodloužení se pak hrál hokej nahoru dolů a při jedné šanci Děčína zalehl hráč kotouč v brankovišti a sudí neváhal nařídit trestné střílení. Toho se ujal Daniel Volráb a mazácky ho proměnil. Na ledě v Trutnově pak propukla obrovská děčínská radost, vždyť Medvědi postoupili do čtvrtfinále play-off.

V něm narazí na celek, se kterým se Medvědi už v minulosti střetli, a sice na Havlíčkův Brod, tedy tým z Vysočiny. Bruslaři se netají ambicemi na postup do WSM ligy, kam by se chtěli zase vrátit. Základní část vyhráli, skončili tedy první s devětasedmdesáti body a v osmifinále tak narazili na osmý tým, David Servis České Budějovice.
První duel na domácím ledě Bruslaři z Havlíčkova Brodu zvládli. Po výhře 5:3 si připsali první bod a v sérii se tak ujali vedení. Českobudějovičtí hokejisté pak měli také výhodu domácího prostředí a prahli po srovnání série. Jenže Havlíčkobrodští nic takévho nedovolili, znovu dokázali svého osmifinálového soupeře porazit, tentokráte 5:2 a měli tak k dispozici dva mečboly. Ten první mohli proměnit v dalším domácímu utkání, a tak se také stalo. Po jedenáctigólové přestřelce si připsali třetí výhru – 7:4 a bez ztráty kytičky tak vybojovali postup do čtvrtfinále.

Utkání s Havlíčkovým Brodem v minulosti

V sezóně 2004/2005 na sebe oba soupeři narazili také ve vyřazovacích bojích. Bylo to ve čtvrtfinále a série byla hodně vyrovnaná. Nakonec došla až do rozhodujícího pátého zápasu, který tehdy hokejisté Havlíčkova Brodu zvládli a celou sérii tak vyhráli 3:2 na zápasy. Zápasy byly hodně vypjaté na obou stranách, ne ledě to několikrát jiskřilo. Série nabídla snad vše, co mohla, radovat se ale mohl pouze jeden tým, a tím byl právě ten z Vysočiny.

V sezóně 2015/2016 se hrál model jen na skupinu Západ a Východ. Západní skupina tak čítala osmnáct týmů a hrálo se dvoukolově každý s každým. Nejprve se Medvědi doma utkali v říjnu 2015 a s Bruslaři vybojovali bod za prohru po samostatných nájezdech. Odveta se pak hrála na Vysočině, kde už Havlíčkobrodští zvítězili po základní hrací době, a sice 8:4. Takřka po dvou letech na sebe oba celky narazí znovu, ve vyřazovacích bojích.

Na koho by si měli dát Děčínští pozor

Určitě na trio Miroslav Třetina, Lukáš Endál a Tomáš Chlubna. První dva jmenovaní působili také v české extralize a patří tak ke klíčovým hráčům Bruslařů. Miroslav Třetina ve třech utkáních v osmifinále připsal osm kanadských bodů za čtyři góly a čtyři asistence. Tomáš Chlubna pak bodů šest, když se pětkrát trefil mezi tři tyče a jednou připravil gólovou situaci. Lukáš Endál pak měl v osmifinále bilanci pěti bodů. Dvakrát se dokázal střelecky prosadit a třikrát přihrál spoluhráči na gól.

Matadoři táhnou Medvědy celou sezónu

Medvědi se zase mohou pyšnit triem Michal Oliverius (14+44), Jaroslav Hašek (23+21) a Daniel Volráb (22+27). Všichni tři děčínští matadoři zatěžují konta soupeřů a jsou nejproduktivnějšími hráči děčínského celku prakticky po celou sezónu. Dařilo se jim i v osmifinále, Michal Oliverius si připsal pět bodů za jednu branku a čtyři asistence. Daniel Volráb pak vsítil tři góly a Jaroslav Hašek dvakrát skóroval a jednou asistoval. Čeká nás tak zajímavá série, kdo se v ní ujme vedení, nám napoví už středa večer, kdy se rozhodne v první bitvě mezi oběma soupeři.

Utkání na havlíčkobrodském stadionu v Kotlině začíná ve středu 14. 3. 2018 v 18. hodin.

Online přenos: BK Havlíčkův Brod – HC Děčín

Vendula Zdražilová, HC Děčín