Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci hostí Basket Brno

Vrchol sezóny začíná! Válečníci skončili po dlouhodobé části Kooperativa NBL s bilancí 22 výher a 14 porážek na 4. příčce, což znamená, že jejich soupeřem ve čtvrtfinále tak bude pátý celek tabulky. A tím je Basket Brno.

Generálku na nadcházející vyřazovací boje si dal Děčín s Brnem v posledním kole nadstavbové skupiny A1 a Válečníci v ní na brněnské palubovce urvali po velmi vyrovnaném průběhu výhru 77:79. Tím porazili domácí i podruhé v nadstavbové skupině A1, v základní části naopak oba celky využily domácího prostředí k vítězství.

Brněnský klub patří k opravdu kvalitním soupeřům v Kooperativa NBL, což dokládají mimo jiné i jeho dvě výhry nad Nymburkem a skalpy Pardubic, Ústí či mistrovské Opavy. Po základní části obsadil tým trenéra Martina Vaňka 5. místo s bilancí 12 výher a 10 porážek, stejnou příčku pak udržel i po zápasech skupiny A1 (19 výher, 17 porážek). V Českém poháru skončilo Brno ve čtvrtfinále, když doma podlehlo USK Praha těsně 66:68. Brňané si také zahráli také Severoevropskou ligu ENBL, kde ve skupině B ale porazili jen lotyšský tým Valmiera Glass Via 90:74, čímž obsadili předposlední 7. příčku právě před lotyšským celkem.

Brno bodově táhne Američan Gregory Edward Lee, který v průměru dává 13,9 bodu a má 7 doskoků na zápas. Za ním je exděčínský rozehrávač Ondřej Šiška (12,6 bodu + 5 asistencí), další Američan Terrell Lamont Brown-Soares přidává 11,3 bodu a 6 doskoků. Dvojciferným střelcem je ještě Viktor Půlpán (10,4 + 5 asistencí). Válečníci si ale musí dávat pozor také na mladíky Šimona Svobodu, Petra Křivánka a Matěje Dáňu, kteří umí být nebezpeční. Brno těsně před koncem přestupů angažovalo druhého střelce a číselně druhého nejužitečnějšího muže Kooperativa NBL, Martina Svobodu z Písku.

Čvrtfinále se hraje na čtyři vítězství a lépe postavený celek má výhodu domácího prostředí. První dva zápasy (16. a 17. 4.) se tedy budou konat v ARMEX Sportcentru, další dva (20. a 21. 4.) se odehrají v Brně. Pak se bude případné pořadatelství střídat po jednom utkání až do maximálně sedmého zápasu, kde se definitivně rozhodne. Další již známou dvojicí čtvrtfinále je třetí Sluneta Ústí nad Labem a šestý BK KVIS Pardubice.
Ještě před začátkem čtvrtfinále se odehrálo předkolo play-off, kde se potkal sedmý USK Praha a desáté Olomoucko a osmý Kolín s devátou Ostravou. Oba týmy ze skupiny A2 potvrdily svou kvalitu, a po dvou výhrách postoupili do čtvrtfinále play-off, kde Olomoucko vyzve první Nymburk a Ostrava druhou Opavu.

Absence Děčína: Jan Štěrba (zranění v obličeji z utkání proti Nymburku, zlomenina, absence několik týdnů)

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Brno je mladý, ale zároveň už zkušený tým. Ve čtvrtfinále se potkává čtvrtý a pátý tým dlouhodobé části. Tahle série se bude vyznačovat obrovskou vyrovnaností a každý zápas budou rozhodovat detaily. Brněnský celek posílil Martin Svoboda z Písku, čímž už takhle silná podkošová sestava dostala další impuls. Brno staví svůj útok na rozehrávačích Půlpánovi, Šiškovi a Křivánkovi, kteří dokáží hrát spolu. Pokud chceme proti našemu soupeři uspět, potřebujeme zastavit rychlý protiútok, neztrácet zbytečně míč a nedovolovat druhé šance po útočném doskoku.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Je to tady! To, na co všichni celý rok čekáme a na co se těšíme. Série s Brnem si myslím, že bude velice náročná. Věřím, že jak my, tak Brno bude velmi dobře připravené, takže rozhodovat budou opravdu maličkosti. Pro nás samozřejmě je výhodou domácí prostředí a věřím, že i to by mohlo byt rozhodujícím faktorem celé série.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
Basket Brno – BK ARMEX Děčín 101:79
Lee 21, Zdanavičius 20, Svoboda 18 – Svoboda 21, Walton 13, Šturanovič 12.
BK ARMEX Děčín – Basket Brno 70:58
Svoboda 22, Pomikálek 13, Ogundiran 9, Šturanovič 9 – Brown-Soares 16, Lee 9, Dáňa 9, Zdanavičius 8, Křivánek 8.
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín – Basket Brno 91:85
Kroutil 16, Pomikálek 16, Svoboda 15, Ogundiran 15, Štěrba 12 – Šiška 17, Lee 15, Křivánek 14.
Basket Brno – BK ARMEX Děčín 77:79
Půlpán 17, Brown-Soares 16, Křivánek 12 – Walton 19, Svoboda 16, Ogundiran 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.