Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK Opava – BK ARMEX Děčín

Nadstavbová část skupiny A1 Kooperativa NBL vstupuje do své druhé poloviny a první zápas odvetné části obstará ryze český souboj mezi Opavou a Děčínem. Souboje těchto rivalů jsou vždy velmi atraktivní a vyrovnané, čehož si je vědoma i Česká televize, jež oba duely základní části přenášela v přímém přenosu. Bohužel, její kamery chyběly u epické bitvy v nadstavbě, kde Válečníci v druhém prodloužení zdolali svého soupeře 112:109.

V posledním kole skupiny A1 se dařilo oběma týmům rozdílně. Děčín vyhrál v prodloužení na půdě Kolína a přerušil zde třízápasovou sérii porážek, to Opava (bez Kouřila, Gniadeka a Vlčka) prohrála vysoko 68:96 v Pardubicích.

Slezký klub doma prohrává jen velmi nerad, naopak rád si před svými fanoušky zastřílí, a již pětkrát v této sezóně zde překonal magickou hranici sta bodů. Největší podíl na tom má dvojice Martin Gniadek a Jakub Šiřina. Prvně jmenovaný je pivot, který dává v průměru 14,3 bodů na zápas, když se prosazuje především z pod koše, ale umí trefit i trojku. Druhý je rozehrávač, jenž na palubovce stráví suverénně nejvíce času z celého týmu (téměř 31 minut), v němž dává 13,4 bodů a má téměř 6 asistencí na zápas. Další hráči trenéra Petra Czudka sice nepřekonávají v průměru hranici dvojciferného počtu bodů, přesto se soupeři musí mít na pozoru. Každý z nich totiž dokáže být střelecky nebezpečný a jakmile dostane prostor, využije ho. Rozehrávač Radovan Kouřil dává v průměru 8,7, křídlo Luděk Jurečka 8,6 a pivot Jakub Blažek 7,1 bodů na zápas. Válečníky tedy čeká další těžké střetnutí, ale v případě vítězství by se významně přiblížili konečnému 3. místu.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK Opava 72:65 (nejlepší střelci: P. Houška 15, Pomikálek 13, Šiška 13 – Šiřina 13, Jurečka 13, Gniadek 11)
BK Opava – BK ARMEX Děčín 91:81 (Šiřina 27, Cvek 12, Blažek 11 – Palyza 19, P. Houška 16, Landa 15)

Vzájemný zápas v nadstavbové části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK Opava 112:109 po 2. prodl. (P. Houška 26, Bažant 23, Pomikálek 19 – Šiřina 20, Gniadek 17, Jurečka 13, Zbránek 13).

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Když se blíží souboj Děčína s Opavou, okamžitě mi naskočí v hlavě poslední duel, který skončil po padesáti minutách naší výhrou 112:109. Bylo to parádní představení, které bude jistě dlouho připomínáno. Ale je tu nový zápas, čistý list papíru, na který oba týmy budou zapisovat nová fakta. Připomínat silné zbraně Opavy je myslím nošením dříví do lesa. Víme, co nás čeká, a do Opavy se moc těšíme. Máme jednoduše rádi tamní halu, fanoušky a vždy se chceme prezentovat dobrým výkonem. Minule nám v Opavě jedna čtvrtina hrubě nevyšla, a to nás stálo celý zápas. Motivaci máme silnou, protože případnou výhrou bychom upevnili naše postavení na třetím místě v A1, což je náš momentální cíl.“
Lukáš Palyza, křídlo BK ARMEX Děčín: „Opava se pod vedením trenéra Petra Czudka prezentuje velice kolektivním, rychlým a pohledným basketbalem. Je to spíše útočně laděný tým a jeho hráči si často umí perfektně vyhovět. Zejména doma umí podávat výborné výkony, ale to nemění nic na tom, že pojedeme do Opavy s velkou chutí zvítězit. Víme, že bude stěžejní naše nasazení v obraně, uděláme vše proto, abychom kvalitou navázali na první poločas v Kolíně, kdy jsme dovolili domácím pouze dvacet sedm bodů. Budeme se snažit eliminovat silné stránky Opavy a herně pokrýt Kubu Šiřinu, který je mozkem opavské hry už dlouhé roky a má schopnost kvalitně dirigovat hru svého týmu. Očekávám výbornou kulisu a zápas, který bude mít parametry play-off.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta