Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci dnes proti mistrovské Opavě

V netradiční den i netradiční čas budou hrát Válečníci svůj další domácí zápas. S mistrovskou Opavou se totiž utkají už v pondělí 11. března od 19:00, a to pod dohledem kamer České televize. Tímto zápasem se ARMEX zapojuje do charitativního projektu BEZ FAULU, kdy každý klub přispívá ve vybraném utkání za minutou střelu, za osobní chybu a technickou chybu. Výtěžek bude darován dvaatřicetiletému Mikuláši Hapkovi, který v roce 2019 utrpěl zranění, po kterém je připoután na invalidní vozík. Přispívat je možné také zasláním dárcovské DMS ve tvaru: DMS BEZFAULU 90 na telefonní číslo 87 777. Více informací včetně aktuálně vybrané částky naleznete v článku na NBL.basketball.

Opava jako úřadující mistr České republiky předvádí v letošní sezóně opět skvělé výkony. Hned na úvod sezóny získali Opavští zlato z Federálního poháru, kde ve finále porazili právě Děčín. V základní části Kooperativa NBL pak prohráli pouze pětkrát (dvakrát je porazil tým Nymburka, jednou Kolín a Pardubice a překvapivě také nováček z Písku) a do skupiny A1 postoupili s bilancí 17 výher a 5 porážek, tedy stejnou jako první Nymburk.

V „ájedničce“ to má Opava jako na houpačce, když střídavě prohrává a vyhrává. Hned v prvním utkání doma nestačila na Válečníky, kteří tak konečně získali skalp mistra. Vzápětí si ale Opava dojela pro výhru do Pardubic, následně padla v Brně, doma přehrála Kolín, pak prohrála v Ústí nad Labem a poté rozdrtila doma oslabený USK Praha (nejlepší střelci Opavy: Farský 23, Puršl 14, Kouřil 11). Naposledy nestačila počtvrté na Nymburk, kterému podlehla 92:79 (nejlepší střelci Opavy: Farský 17, Mokráň 14, Pecháček 11, Puršl 11).

Za tyto kolísavé výkony může bezpochyby marodka Slezanů, na které byl také ústřední rozehrávač Jakub Šiřina. Ten se však v duelu s USK vrátil na palubovku s hned týmu pomohl 8 asistencemi. Své udělal i odchod americký rozehrávač Marquese Rashada Townese, který se stal MVP měsíce prosince celé Kooperativa NBL, ale protože mu vypršel dvouměsíční kontrakt v Opavě a přišla nabídka z řeckého PAOK Soluň, po základní části tým opustil.

Svěřenci trenéra Petra Czudka mají za sebou také boje v základní skupině B Ligy mistrů, kde sice neuhráli ani jedno vítězství a skončili poslední, ale těžké zápasy tým zocelily. Opava vypadla ve čtvrtfinále také z Českého poháru mužů, když nestačila doma na Nymburk.

Bodovým lídrem Opavy je Šimon Puršl s průměrem 13,3 bodu na utkání (+ 7 doskoků). Dvojcifernými střelci jsou pak Jakub Šiřina (12,5 + 8 asistencí), Jakub Slavík (10,7) a Jakub Mokráň (10,1 + 6 doskoků). Adam Pecháček je těsně pod dvojcifernou hranicí (9,6). Celkově ale není radno dávat prostor žádnému opavskému hráči.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Opava je zkušený tým se zdvojenými všemi posty. My jsme odehráli velmi špatný zápas s Pardubicemi a chceme předvést mnohem lepší výkon.“
Lukáš Bobek, rozehrávač ARMEX Děčín: „V pondělí se utkáme doma s Opavou. Bude se jednat již o pátý vzájemný duel v této sezóně. Opava je silná na útočném doskoku, což dokázala v posledním zápase, který v Děčíně odehrála. Bude tedy klíčové pohlídat si náš obranný doskok. Pokud to dokážeme, věřím, že zvítězíme.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK Opava – BK ARMEX Děčín 116:91
Mokráň 23, Puršl 21, Švandrlík 18 – Svoboda 21, Carter 18, Šturanovič 14.
BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:81
Svoboda 23, Walton 16, Šturanovič 13 – Mokráň 15, Townes 14, Pecháček 11.
Vzájemný zápas ve sk. A1 KNBL:
BK Opava – BK ARMEX Děčín 81:85
Puršl 16, Slavík 15, Gniadek 14 – Walton 27, Štěrba 15, Svoboda 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Odkaz na přenos ČT Sport ZDE.

Komisař: Hošek Jan

Zdroj: BK Děčín