Rubriky
Sport Zprávy

Dnes žhavé severočeské derby s ústeckou Slunetou!

Celý měsíc nehráli Válečníci před svými fanoušky, ve 14. kole základní části se už ale dočkají, protože je čeká žhavé severočeské derby s ústeckou Slunetou.

Ústecký klub nezačal sezónu dobře, když prohrál první tři utkání s Kolínem, Opavou a právě Děčínem, v jehož dresu zapsal AJ Walton triple-double za 19 bodů, 10 doskoků a asistencí). Ve 4. kole ale Sluneta zdolala domácí Ostravu jasně 62:91 a nadechla se ke skvělé jízdě, která přinesla sedm výher v řadě! Mimo jiné vyhrála v Pardubicích, Brnu i na horké půdě nováčka z Písku, doma pak zdolala třeba USK Praha. V dalším střetnutí zajížděli Ústečané do Kolína, kde sehráli nervydrásající bitvu, v níž nejprve Nichols trojkou v poslední vteřině vyrovnal na 89:89, v prvním prodloužení pak domácí Číž třemi šestkami srovnal na 105:105 a kapitán Kolína následně dvěma trojkami ve druhém prodloužení rozhodl o výhře svého týmu 112:108. Přes tuto porážku se Sluneta drží na krásné 3. příčce tabulky. Následně měla Sluneta dvakrát výhodu domácího prostředí, kde nejprve padla s mistrovskou Opavou 91:96 (nejlepší střelci Ústí: Nichols 22, Autrey 21, Váňa 15), poté však získala velmi cenný skalp, když porazila Nymburk 85:78 (nejlepší střecli Ústí: Autrey 27, Nichols 20, Rowan 11).

Ústí se také letos přihlásilo do evropského poháru Alpe Adria Cup, kde zatím odehrálo tři zápasy. V prvním porazilo doma Dinamo Záhřeb 81:73, ve druhém padlo na půdě rakouského Kapfenbergu 87:79, v a posledním nestačilo na domácí Rytíře z Nové Spišské Vsi 100:87 (nejlepší střelci Ústí: Nichols 21, Autrey 15, Pecka 12).

Tým trenéra Jana Šotnara se opírá především o výkony Američanů, kteří prošli také děčínským klubem. Tím prvním je Ty Nichols, jenž dává v průměru 23,8 bodu, má přes 5 asistencí a téměř 9 získaných faulů na utkání. Druhým je Lamb Autrey s průměrem 16,5 bodu, 6 doskoky a 7 asistencemi na zápas. Toto duo rozbíjí česká stálice, Ladislav Pecka, s průměrem 15,3 bodu a 10 doskoků na utkání. Slunetu potkala také veliká nepříjemnost, když si Američan Maishe Dailey zlomil nohu a sezónu mu skončila. Klub místo něj angažoval dalšího amerického basketbalistu, a to  rozehrávače Mavericka Rowana, jenž má po pěti zápasech průměr 9,8 bodu na zápas. Soupeři se ale musí mít na pozoru také před Haiblíkem, Johnsonem, Nábělkem i Váňou, protože celé Ústí je tým s velikým útočným potenciálem.

Na derby domácí představí nové světelné tabule, během zápasu vystoupí kromě tradičních domácích Tleskaček také taneční skupina Maniacs a skupina aerobiku ze stufia Fit FaJJn. Největším tahákem však bude zbrusu nová soutěž „Hoď si o kilo“, jíž si pro fanoušky Válečníci připravili se společností SANEX CZ. Více informací ZDE.

Zdravotní stav Děčína: do hry by měl být připraven po zranění kotníku kapitán Tomáš Pomikálek

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ústí hraje velmi dobře a my čekáme těžké derby. Doufám, že nastoupíme v co nejsilnějším složení a předvedeme lepší výkon, než v posledním ligovém zápase, který se nám po všech stránkách nevydařil.“
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „V sobotním derby pro nás bude jakýkoliv jiný výsledek než vítězství zklamáním. Respektujeme sílu soupeře, ale to nemění nic na našem cíli, kterým je zvítězit a postupně se posouvat v tabulce směrem nahoru.“

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
Sluneta Ústí n. L. – BK ARMEX Děčín 88:95
Autrey 19, Nichols 18, Pecka 15 – Svoboda 22, Walton 19, Kroutil 18.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Andrle Petr

Zdroj: BK Děčín