Rubriky
Sport Zprávy

Zhodnocení základní části sezóny 2015-2016

HC DecinDo této sezóny vstupovaly všechny týmy ve skupině Západ poprvé za dva roky v kompletním složení. Celkový počet tedy konečně čítal osmnáct účastníků a v žádném kole tedy ani jedno mužstvo nemělo volný los. Skupinu Západ opustily Moravské Budějovice, jenž byly přeřazeny do Východní skupiny, naopak přibyl tým Písku, který postoupil z krajského přeboru a pak také sestupivší Havlíčkův Brod z první hokejové ligy.

I. část

Medvědi zahajovali sezónu stejně jako v té předchozí, a sice s jihočeským Táborem. Původně se mělo hrát na ledě Kohoutů, ti ale požádali náš klub o přehození pořadatelství. S Táborem Děčínští drželi krok až do třetí třetiny, kdy byl stav nerozhodný 2:2. Jenomže pak přišel obrat hostů, kteří nakonec zvítězili 7:2. I následné domácí utkání neskončilo úspěchem. Pražská Kobra na děčínském ledě také plně bodovala a odvezla si výhru 5:2. Po dvou zápasech na domácím ledě zajížděli Medvědi do Vrchlabí, kde sehráli taktéž vyrovnanou bitvu, v té ale nakonec bylo úspěšnější Vrchlabí, které v samotném závěru odskočilo na 6:5 a tento výsledek uhájilo až do konce. Sérii tří proher v řadě přerušila domácí výhra nad Žďárem nad Sázavou 3:2 po prodloužení. Jenže poté přišla další várka tří duelů, ve kterých Děčín ani jednou nebodoval. Postupně prohrál v Sokolově (4:6), ve svém teritoriu s Kolínem (0:3) a poté také v Jablonci (3:7). Chuť si spravil až s Kláštercem, který z ledu Děčína odjel s prázdnou. Medvědi svého tradičního rivala porazili 6:3. V dalším kole přišla prohra, znovu na domácím ledě. Ten vyloupili Lední Medvědi z Pelhřimova poměrem 4:2. Třetí utkání na ledě Děčína v řadě pak Medvědi zakončili vysokým vítězstvím 9:5 nad nováčkem z jihočeského Písku. Na led beznadějně posledního Vajgaru do Jindřichova Hradce jeli Medvědi s jasným úkolem, a sice získat plný počet bodů. To se povedlo, Vajgar doma padl 2:4. O pár dní později sehráli hokejisté skvělou bitvu s Havlíčkovým Brodem. Ten si připsal o bod více po samostatných nájezdech – 2:3sn. Pak ale přišly další dvě prohry, nejprve 1:10 na ledě silných Klatov a 1:7 ve svém teritoriu nestačil Děčín na Trutnov. Po třech prohrách v řadě se pak podařilo naplno bodovat v Bílině, kde Děčínští brali úspěch v podobě výsledku 4:1. Poslední dva duely před odvetami pak bylo znovu ve znamení proher. Řisuty si na stadionu ve Slaném poradily s Děčínem 5:2, doma pak sebral všechny body Medvědům Nymburk – 2:6. Po první části tak měli Medvědi na svém kontě patnáct bodů a v tabulce druhé ligy byli na patnáctém místě.

II. část

Druhá část nezačala pro Děčín vůbec dobře. Ta totiž čítala v jejím začátku sedm proher v řadě. V Táboře byli stoprocentní domácí Kohouti 8:2, Kobra pak také potvrdila roli favorita a na svém území nepustila ani bod – 5:1. Následovala další dvě domácí klání, ale ani Vrchlabí a Jablonec se z ledu Děčína nevracely s prázdnou, ale s plným počtem bodů – 2:4 resp. 2:5. Další tvrdá rána čekala na hokejisty Děčína ve Žďáru nad Sázavou, kde utrpěli obrovský debakl. Plameny doslova rozdrtily Medvědy 12:3 a ti tak stále čekali na první výhru v odvetách. S Baníkem Sokolov však padli po samostatných nájezdech 6:7 a i suverén ligy Kolín si připsal všechny body za výsledek 6:2. Svůj první boj v novém roce svedli Medvědi v Klášterci, kterému podruhé nedali šanci a zvítězili v dramatické přestřelce 9:6. Utnuli tak dlouhou šňůru proher. Přestřelkou skončil i souboj v Pelhřimově, jenž zvítězil 7:5. 13. ledna zavítal na děčínský led poslední Vajgar, ale herně ukázal, jakoby ani na chvost tabulky nepatřil. Nicméně Děčín si připsal další tři body – 6:3. K další odvetě pak zajížděli Medvědi do Písku, jenž si připsal o bod více, zápas totiž dospěl až do samostatných nájezdů a Písečtí v nich byli úspěšní – 7:6sn. Následovala další daleká cesta, na Vysočinu do Havlíčkova Brodu, který po první třetině vedl už 4:1. Děčín se ale nevzdal, zápas ještě dokázal zdramatizovat, když snížil na rozdíl jediné branky na 6:5, domácí ale přidali další dvě přesné střely a nakonec uspěli – 8:5. Herní projev Medvědů byl už mnohem lepší než v předchozích duelech, to potvrdili výhrou 5:4 v prodloužení v Trutnově, poté si doma smlsli nad velkým favoritem, když Klatovy porazili 4:3 a napravili tak debakl z prvního vzájemného zápasu. Jenže poté přišla další prohra, s nedalekou Bílinou, která dokázala srovnat nepříznivý stav a nakonec dovedla tento duel do výhry 6:5 v prodloužení. Poslední domácí duel čekal na Medvědy v sobotu 13.2.2016. Ten poznamenala velmi smutná událost, když ve dvaceti letech zemřela velká fanynka Děčína a bubenice děčínského kotle Maruška Machačová. Před zimním stadionem vzniklo pietní místo, kam lidé pokládali svíčky, květiny a různé upomínkové předměty. A právě tento sobotní zápas byl věnován jen a pouze jí. Hokejisté slíbili, že na ledě nechají úplně vše, aby ten poslední domácí duel věnovali Marušce symbolicky do nebe. Začátek zápasu byl velmi emotivní, po minutě ticha následovalo velmi povedené vzpomínkové choreo, na ledě promluvil vedoucí fanclubu a také jeden z bratrů Marušky. Tento příběh nenechal rozhodně nikoho chladným a v hledišti byly k vidění slzy, smutek. Celý zápas s týmem Řisut byli Medvědi jasně lepší, na počest nečekaně zesnulé mladé dívky měli na helmách černé pásky a zápas jak slíbili, dovedli do úspěšného konce. Zvítězili 4:2 a výhra putovala „nahoru“. Úplně poslední zápas čekal na Medvědy v sobotu 20.2.2016, kdy zavítali na led Nymburka. Tam srdnatě bojovali až do konce, ale nakonec padli těsně 3:4.

Suma sumárum, hokejisté Děčína zakončili základní část sezóny 2015-2016 na šestnáctém místě a mělo je tak čekat play-out, tedy zápasy o udržení se ve druhé hokejové lize. Jenže v úterý 23.2.2016 přišla zpráva od ČSLH, který rozhodl o tom, že se tyto zápasy hrát nebudou. Došlo tedy ke zrušení play-out ve skupině Západ, ale také i ve skupině Východ. Medvědům tak skončila sezóna a druholigovou příšlušnust tak obhájili bez boje, stejně tak jako dalších sedm týmů ve skupině Západ.

Sezóna 2015-2016 je tedy definitivně minulostí. Všem děkujeme za přízeň, kterou jste nám po celou dobu věnovali a nyní se už těšíme na tu další.

VENDULA ZDRAŽILOVÁ, HC DĚČÍN