Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vstoupí do Českého poháru v Liberci

BK ARMEX Děčín se v probíhajícím ročníku zapojí do Českého poháru do čtvrtého kola nazývaného osmifinále. Ve středu 10. ledna 2024 tak Válečníci zajíždí do Liberce na halu KORT, kde svá domácí střetnutí pořádá Basketbalová akademie LYNX. Liberečtí se aktuálně usadili na třetím místě v tabulce západní skupiny 1.ligy zajišťující účast v horní skupině nadstavby, když naposledy porazili ambiciózního lídra GBA z Jindřichova Hradce. V ČP vyřadili ve druhém kole na Královce našlapaný tým mladíků CZ Academy 70:79, aby pak v domácím prostředí zvládli 66:58 i dalšího soupeře – Sokol Pražský.

Jádro libereckých je pohromadě již několik let. Velká část hráčů sbírala zkušenosti v mládežnických extraligách v barvách tehdejších Kondorů. Střeleckými lídry v 1.lize jsou pivot Bím, rozehrávač Kořínek a křídelník Příhonský se zkušenostmi z NBL. Největší síla je však vyrovnanost kádru, pevnost v obraně a útočné nebezpečí od vícero hráčů. Tým do letošní sezóny přebral od zakladatele klubu a bývalého ligového pivota Jana Pastýříka slovenský kouč Richard Leško, jehož si mohou fanoušci NBL pamatovat v roli hráče Prostějova.

Zápas se odehraje v původním termínu 10. ledna 2024 od 18 hodin. Vítěze duelu čeká pak 31.1.2024 další kolo – čtvrtfinále, kde už se budou soupeři (i pořadatelství) losovat. Vítězové čtvrtfinále si vybojují účast na závěrečném turnaji, jímž je pro letošek Final8 Česko-Slovenského poháru. Tento turnaj se u příležitosti 100 let československého basketbalu odehraje v Praze na Královce a utkají se tam 4 české a 4 slovenské týmy, v termínu od 14. do 16. února 2024.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Liberec hraje velmi dobře v první lize a bojuje o postup do nejlepší skupiny. Liberečtí hráči sází na týmový výkon a sehranost. My musíme vstoupit koncentrovaně s jasným signálem, že chceme tohle utkání vyhrát.“
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Ve středu nás čeká pohárové utkání v Liberci, ve kterém jsme favoritem, ale v žádném případě nesmíme soupeře podcenit, jelikož patří mezi nejlepší celky v první lize. Aktuálně se nachází na třetím místě první ligy s bilancí deseti výher a pěti porážek. Důležitý tedy bude dobrý a koncentrovaný vstup do utkání.“

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream tvcom ZDE a twitch ZDE.
Rozhodčí: Blahout Petr – Vávrová Veronika

Vstupné na místě je 100 Kč, zlevněné 50, děti do 110 cm zdarma, dále držitelé permanentek a členové klubu zdarma… Hala má omezenou kapacitu cca 80 míst.

O slovenských účastnících Final 8 už je rozhodnuto, kdy se kvalifikovaly čtyři nejlepší týmy po 18.kole základní části Niké SBL, tedy Patrioti Levice, MBK Baník Handlová, BC Komárno a Iskra Svit. Na české straně zbývá dohrát ještě dvě kola z postupového pavouka. Pět z ostatních dvojic osmifinále se odehrají rovněž ve středu 10.1.2024:
Sršni Photomate Písek – USK Praha
Redstone Olomoucko – NH Ostrava
Slavia Praha – Sluneta Ústí n.L.
Královští sokoli – BK Kvis Pardubice
BC Nový Jičín – BK Opava 

Dohrávat se bude v pondělí 22.1.2024:
Geosan Kolín – Basket Brno 
Naopak předehráno bylo 18.12.2023:
SP Basket – Era Basketball Nymburk 80:98

Zdroj: BK Děčín