Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Rekordní návštěvnost děčínského zámku

zamek_jizni _zahrady_navstevnost_alesoNávštěvnicky velmi úspěšnou sezonu má za sebou Zámek Děčín p.o. Na podrobnosti jsme se zeptali ředitelky zámku Ing. Ivety Krupičkové

Jaký rekord se vlastně v loňském roce podařilo překonat?
Vlastně všechny. Denní, měsíční i celkový roční. Konkrétně 722 návštěvníků některého z prohlídkových okruhů za jeden den a 11 913 za měsíc. Souhrnný počet všech návštěvníků zámku za minulý rok dosáhl 55 256 osob. Nadále tak s velkou převahou zůstáváme nejnavštěvovanějším hradem či zámkem Ústeckého kraje. To vše v situaci, kdy bylo vlastně po celou sezonu kvůli rekonstrukci rozkopané hlavní nádvoří a zámek se tak nemohl ukázat ve své plné kráse.

Jak si takový úspěch vysvětlujete?
Jde o souběh řady faktorů. Některé z nich můžeme ovlivnit sami. Na rozdíl od ostatních památkových objektů máme otevřeno prakticky každý den v roce. Snažíme se také cílit na široké spektrum návštěvníků, aby si u nás našel něco zajímavého opravdu každý. Máme dvě rovnocenné interiérové prohlídky, programy pro rodiny, děti, školní skupiny. Velký ohlas mají také mimořádné komentované prohlídky, jako byla naposledy exkurze po zámeckém podzemí. Do karet nám hrají i některé vnější faktory, jako je blízkost národního parku České Švýcarsko a jeho rostoucí popularita, nebo celkový trend návštěvnosti památkových objektů.

Co udělalo největší radost Vám?
Myslím, že se velmi povedly obě rekonstrukce, které v loňském roce proběhly, tedy obnova hlavního nádvoří a dokončení úprav jižních zahrad. Na obojí máme pozitivní reakce. Mě osobně mimořádně těší návštěvnický úspěch představení pod širým nebem, která pořádáme na jižních zahradách. Ať již to byla Figarova svatba či některé z představení ústeckého Činoheráku. Všechna jsou plná a myslím, že pro návštěvníky jde skutečně o neopakovatelný zážitek.

V minulém roce měly velmi pozitivní ohlas trhy na jižních terasách. Vrátí se letos na hlavní nádvoří nebo zůstanou v zahradách?
Oba prostory mají své výhody a nevýhody. Na jižních zahradách je mnohem více místa pro návštěvníky, ale bohužel horší podmínky pro stánkaře. Také zde chybí toalety. Samotné hlavní nádvoří ovšem dnes už rozměrům celé akce vlastně nestačí. Proto rovnoměrně využijeme oba prostory a Májové trhy budou doslova na celém zámku.

Jaké jsou další plány na letošní rok?
S počátkem nového roku se rozjíždí další projekt s partnerským zámkem Weesenstein. V jeho rámci bychom chtěli pokračovat v prezentaci cenných předmětů z původních sbírek a v jejich návratu na původní místo. Letos představíme nejcennější kusy chrámového pokladu, který se za dlouhá staletí nashromáždil v někdejším zámeckém kostele Povýšení sv. Kříže. V příštích letech se zaměříme například na proslulou thunovskou knihovnu. Nadále bude pokračovat tradice kulturních představení v jižních zahradách, letos se návštěvníci mohou těšit například na Kouzelnou flétnu W. A. Mozarta a další zajímavá představení.

Zdroj: www.zamekdecin.cz