Rubriky
Zprávy

Dlouhá jízda je uzavřena, začala její oprava

Od února do prosince 2024 bude probíhat rekonstrukce Dlouhé jízdy, která vede na Zámek Děčín a je jedinou bezbariérovou přístupovou cestou pro návštěvníky. V letošní turistické sezóně to pro děčínskou dominantu bude znamenat omezení přístupu hlavně pro seniory a osoby s pohybovým zdravotním postižením. Dlouhá jízda bude zcela uzavřena pro pěší, včetně bočních průchodů. Průjezd aut bude umožněn pouze pro zásobování k zajištění služeb a pro složky integrovaného záchranného systému.

V přiložené mapě jsou znázorněny přístupové cesty přes Jižní zahrady kolem Zámecké sýpky, od řetězové lávky a tzv. severními cestami směrem ze Zámecké ulice. Nejkratší cestou je přístup ze severních cest hned na první nádvoří, nejdelší je přístup od řetězové lávky. Zahrady budou zůstávat otevřené během kulturních akcí, provozu restaurace, letního kina nebo tanečních kurzů do večerních hodin.

Cesty budou pro turisty označeny směrovkami a mapkou. „Předpokládáme, že nejvíce budou turisté využívat cestu kolem sýpky. Cesta vede Jižními zahradami, kde je troje schodiště a mlatové cesty na terasách. Návštěvníkům nabízí zahrady výhled do okolí a květinové záhony více míst k zastavení. Do zahrad jsme v loňském roce vysázeli 3000 trvalek a více než 1000 cibulovin, lesní jahody a vinnou révu. Věřím, že průchod krásnými rozkvetlými zahradami bude částečnou kompenzací přístupu na zámek. Turisté často vcházeli Dlouhou jízdou a zahrady objevovali až při odchodu ze zámku, nyní budou nejdříve v zahradách,“ dodává k uzavírce ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

„Pro svatební obřady bude rezervováno místo k parkování u zámecké sýpky, stejně jako pro ubytované hosty v zámeckém apartmánu. Svatby ani ubytování zatím nikdo z důvodu omezeného přístupu neruší, což nás těší. Historické trhy se budou konat v Jižních zahradách a stěžejní akcí víkendového programu bude v sobotu 18. 5. rekonstrukce středověké bitvy k dobývání města na Mariánské louce. V letošním roce neproběhne tradiční Chopinovský koncert, ani dixielandové koncerty, těšit se však návštěvníci mohou na velikonoční výzdobu zámku a nádvoří, desatero čarodějnických řemesel, Mistrovství ve floristice Děčínskou kotvu, koncert hudební skupiny Čechomor, Anety Langerové a skupiny Jelen. V přípravách je na září první ročník Mezinárodního highline festivalu, který by měl do města přilákat účastníky z celé Evropy,“ upřesňuje ředitelka zámku.

Dlouhá jízda je cenná historická památka, která si zaslouží uchovat pro další generace, a proto je její rekonstrukce nezbytná. Rekonstrukce probíhá zároveň s opravou Růžové zahrady, která je uzavřena již od loňského srpna a její uzavírka potrvá až do roku 2025. V Dlouhé jízdě budou opraveny zdi, chodníky a rozpraskaný asfalt bude nahrazen betonem v barvě historického mlatu. Celá rekonstrukce je podpořena z dotace Evropské unie a časový harmonogram se řídí danými pravidly.

Zdroj: Magistrát města Děčín