Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci odstartovali rok 2016 drtivou výhrou na hřišti Svitav

turi-svitavy_ValentaBohemilk Tuři Svitavy vs BK Děčín – 49:93 (13:15, 21:42, 33:66)
Svitavský kouč nemohl počítat se službami rozehrávače Jahmala Jonese (vrátí se z USA po vánočních svátcích až na další utkání) a do hry také zatím nezasáhla ani nová akvizice, hráč na pozici 3 nebo 4 Evan Bruinsma. Děčínský tým nastoupil kompletní.

Základní sestavy:
Svitavy – Andres, Teplý, Špaček, Doaks, Barker
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška

Průběh utkání:
Děčínští hráči nevstoupili do utkání přesvědčivě a na jeho startu jako kdyby je svazovala nervozita spojená s nepřesnou střelbou. Tuři toho ovšem nedokázali využít k získání výraznějšího náskoku (jejich vedení bylo nejvíce tříbodové). První desetiminutovku nakonec uzavřel trojkou Luboš Stria, díky níž otočil průběžný stav na 13:15 – a tím jako by dal předzvěst následujícímu dění na kurtu. Svěřenci Pavla Budínského ve druhé periodě zlepšili a zkvalitnili střelbu a navrch výborně „zavírali“ domácí střelce na obranné polovině. Na dvoucifernou hodnotu se vedení Válečníků vyhouplo v závěru 15. minuty, kdy Robert Landa získal balon a zakončil rychlý protiútok. Od stavu 18:28 děčínští borci na kurtu kralovali až do konce prvního poločasu, který stylově – se sirénou – zakončil trefou z pole Pavel Bosák. A hráči v tmavých dresech si i díky jeho trefě do kabin odnášeli více než dvacetibodový náskok – 21:42.

Východočeši do druhé půle vletěli velmi energicky šňůrou 7:0, díky čemuž snížili manko na 14 punktů a donutili děčínského kormidelníka k oddechovému času. Po něm se ovšem zápas vrátil do starých kolejí ze čtvrtiny předcházející a na kurtu opět kralovala děčínská družina. Děčínský náskok stále narůstal a v závěru třetího kvartálu se přehoupl přes třicetibodovou hranici. V poslední čtvrtině řádné hrací doby, do níž se šlo za stavu 33:66, dostali šanci všichni hráči z lavičky a Pavel Budínský měl možnost vyzkoušet různé varianty sestavy či některých herních situací. Hráči BK ARMEX Děčín i v kombinované sestavě svého soupeře přehrávali a ze svitavské haly si nakonec odvezli drtivé vítězství 93:49.

Body: Doaks 13 (9 doskoků), Barker 11 (5 plusových faulů), Špaček 9 (6 asistencí, 5 získaných faulů a 5 ztrát), Teplý 9, Andres 4, Vaňák 3 – Vyoral 14 (6 F+; TH 7/7), Pomikálek 14, Jelínek 13, Kaša 10, Stria 9 (trojky 3/2), Bažant 8, Šiška 7 (4 asistence; trojky 3/2), Houška 7, Landa 4 (6 doskoků), Bosák 4, Ježek 3; střelba 3 b.: 18/4 – 32/10; střelba 2 b.: 34/13 – 43/25; TH: 21/11 – 14/13; doskoky: 28:47 (útočné 9:20)!; chyby: 18:22; ztráty: 21:12; asistence: 12:16; týmová efektivita: 37:112 (!); počet diváků: 824.

Technická chyba: 25. minuta Nicchaeus Doaks (Svitavy).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín): „Já bych chtěl předem popřát svitavským Turům především pevné zdraví a hodně sportovních úspěchů v novém roce 2016. Pro nás je to myslím dobrá výhra, vstoupili jsme do nového roku velmi dobře. My jsme měli respekt. Už před zápasem jsme se shodovali, že Svitavy jsou na domácí palubovce velmi nebezpečným protivníkem, ale myslím, že nám tak trochu nahrálo do karet, že postrádali svého středního rozehrávače Jonese. Nicméně si myslím, že s ohledem na ten vývoj dneska jsme předvedli přesvědčený výkon a přesvědčivé vítězství, protože jsme byli jednoduše dravější, fyzičtější, rychlejší, kompaktnější, také jsme lépe spolupracovali. Kromě pár hluchých pár minut na začátku utkání jsme se trefovali z dálky, také si myslím, že jsme si vytvářeli dobré pozice pro zakončení, a ty když jsme začali proměňovat, tak o naší výhře nebyl pochyb. Jsem rád, že jsme to utkání zvládli s přehledem, že jsme si mohli zahrát v netradičních sestavách a že si odvážíme výhru ze Svitav.“

Stanislav Petr (trenér BOHEMILK Tuři Svitavy): „Tak mně se nemluví moc dobře, protože po takové porážce je těžké k tomu něco říct, ale blahopřeji Děčínu k vítězství. To, co říkal Pavel, bylo přesvědčivé, tedy to, že byli rychlejší a jistější. To bylo na hřišti vidět. A kromě první čtvrtiny jsme se s tím nemohli poprat. To, že hraje Děčín dobře v obraně, na to jsme se připravovali, ale na hřišti jsme tu obranu neuměli překonat. Když jsme si vytvořili volnou pozici, tak Děčín fauloval a my jsme šli na trestné hody, takže jsme prakticky žádné normální koše v zápase nedali. Na perimetru jsme je neohrozili, jenom výjimečně. A co bylo hlavně vidět, že byli dravější, měli doskoky, když nás přeskákali o 11 doskoků. My jsme udělali 21 ztrát, jestli to je rozehrávačem, který tady nebyl, nebo není, ale v takové sestavě bychom se takových chyb neměli dopouštět.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta