Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Advent na zámku

Vánoční prohlídky zámku s živými herci.S prodlužujícími se večery pomalu nastal čas adventu. Okamžiky klidu a relaxace v předvánočním shonu můžete nalézt na děčínském zámku.

Také v letošním roce je pro návštěvníky připravena celá řada kulturních akcí pro všechny věkové kategorie. „Držíme se osvědčeného rozdělení adventních víkendů na sobotní pohádkové odpoledne věnované dětem a nedělní koncertní podvečer pro dospělé,“ zve na zámek ředitelka Iveta Krupičková. Cyklus adventních koncertů začal již tuto neděli koncertem oblíbeného Guitar Arte Tria.

Na druhou adventní sobotu, 5. 12., je nachystáno první pohádkové odpoledne pro děti. Naším nejmenším se představí pan kníže, který přečte pohádku Tři zlaté vlasy děda Vševěda. O přestávce ve výtvarné dílně vyrobíme ozdoby na vánoční stromeček. A za hodnými dětmi přijde sám svatý Mikuláš. O den později se v zámecké kapli sv. Jiří uskuteční adventní zpěvy v duchu Taizé. Třetí adventní sobota bývá tradičně zasvěcena hrané pohádce. Tu letošní uvede Divadlo Matěje Kopeckého, které představí Malostranskou zimní pohádku, ve které se dozvíme, co se stane se třemi sněhuláky když začne svítit sluníčko. Opona se otevírá 12. 12. v 15:00 v Rohovém sále děčínského zámku.

Hlavní atrakcí třetího víkendu jistě bude velký zámecký adventní trh. Hlavní nádvoří opět zaplní desítky stánků s historickými řemesly a tradičními výrobky. O vánoční atmosféru se postarají děčínské pěvecké sbory i oblíbené atrakce. A na co by chtěla zvláště upozornit ředitelka děčínského zámku? „Určitě na speciální hrané vánoční prohlídky. Jsou postaveny na podobném principu jako oblíbené noční prohlídky. Návštěvníci se podívají do rodiny předposledního majitele zámku Jaroslava Thuna a jeho manželky Marie, řečené Rischl právě v době největšího předvánočního shonu.“ V rámci trhů si návštěvníci mohou prohlédnout také atraktivní výstavu historických vláčků s velkým funkčním kolejištěm. Celý den potom večer zakončí vystoupení oblíbeného vokálního souboru Collegium Verbascum, které od 18 hodin v zámecké kapli zazpívá renesanční a barokní skladby pro předvánoční čas. Na programu bude například G. de Machaut, J. de Prez nebo G. P. da Palestrina.

Adventní trh na děčínském zámku se koná 13. 12. od 10 do 17 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz