Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním ČEZ Basketball Nymburk – BK Děčín

nymburkJiž tuto středu se BK Děčín poprvé ve své historii představí ve finále NBL, navíc ještě v roce, kdy slaví výročí 70 let od svého založení! Finále, které se hraje na tří vítězné zápasy systémem 1-1-1-1-1, odšpuntují Válečníci prvním zápasem na nymburském kurtu. Pro našeho soupeře to naopak bude letos 13. ligové finále v řadě, navíc již dvanáctkrát za sebou slavili nymburští hráči zisk nejcennější ligové trofeje!

Středočeši v letošní sezoně zasáhli celkem do tří soutěží, nestartovali pak v Českém poháru. A jak si svěřenci kouče Kemzury v těchto soutěžích vedli, respektive vedou?

Kooperativa NBL:
V základní části tuzemské nejvyšší soutěže odehráli Hruban a spol. oproti jiným týmům pouze polovinu zápasů, s každým týmem se utkali jen jednou doma a jednou venku (celkem 22 utkání, ostatní týmy pak musely zvládnout porci 42 zápasů). V základní části měl Nymburk bilanci 21:1, když jedinou porážku utrpěl na kurtu Prostějova, který obhájce titulu zdolal po dvojitém prodloužení.

Do play-off tak vstupovali Středočeši z první příčky a ve čtvrtfinále vyřadili 3:0 na zápasy Jindřichův Hradec. V semifinále se poté Nymburští střetli s Opavou a stejně jako proti Lions již po třech zápasech měli postup do 13. ligového finále v řadě v kapse!

VTB liga:
Ve VTB lize letos nymburský tým neuspěl a skončil z 16 týmů až na 14. místě s bilancí devíti vítězství ku jednadvaceti porážkám. Na osmou příčku, která ještě zajišťovala postup do vyřazovacích bojů, scházely Nymburku čtyři výhry.

Eurocup:
V Eurocupu dokázali svěřenci Kestutise Kemzury postoupit ze základní skupiny, ale jejich cesta skončila ve skupině osmifinálové. V ní nymburští hráči obsadili s bilancí 2:4 poslední čtvrtou příčku. O postup sice bojovali až do posledního zápasu, v němž doma potřebovali porazit Kazaň minimálně o 9 punktů, ale po porážce 79:84 pro ně letošní eurocupové putování skončilo…

Změny v kádru Nymburka v průběhu letošní sezony:
V nymburském týmu došlo v průběhu letošní sezony ke dvěma změnám na postu rozehrávače. Pouze dočasně v klubu působili člen širšího reprezentačního kádru Kamil Kudláček a také Američan Steven Bennett, jenž po ukončení svého nymburského angažmá zamířil do týmu Mmcité Brno, jemuž pomohl v Hyundai F-4 Českého poháru k zisku bronzu a v KNBL k záchraně v baráži. Kromě toho chybí Nymburským od přelomu října a prosince slovenský pivot Radoslav Rančík, jenž musel na operaci přetrženého zkříženého vazu v koleni a sezona tak pro něj předčasně skončila…

Vyoral a spol. se s obhájcem titulu střetnou v rámci play-off ve své historii již počtvrté, poprvé však až v samém vrcholu sezony. O předchozích měřeních sil ve vyřazovacích bojích si můžete přečíst v jiném článku na děčínském webu, konkrétně na http://bkdecin.cz/novinky/09-05-2015-valecnici-se-s-nymburkem-v-play-off-nbl-stretnou-poctvrte-v-historii-poprve-ve-finale/.

Do letošního finále pak svěřenci Pavla Budínského postoupili po čtvrtfinálovém vyřazení Ostravy (3:0 na zápasy) a náročné pětizápasové bitvě s Prostějovem (3:2).

Letošní vzájemné zápasy v kostce:
Základní část Kooperativa NBL:
Děčín – Nymburk 62:94 (Tucker 14, Bažant a Landa po 10 – Stutz 14, Hruban 13)
Nymburk – Děčín 74:66 PP (Stutz 21, Welsch 17 – Stria 20, Vyoral 17)

Top skóreři Nymburka v letošní sezoně KNBL (po ZČ, čtvrtfinále a semifinále play-off; minimum 14 odehraných zápasů):
Darius Washington – 12,2 bodu, 4 asistence i získané fauly na utkání
Garrett Stutz – 11,7 bodu a 5 doskoků na zápas
Tre Simmons – 10,6 bodu na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta