Rubriky
Sport Zprávy

Lídr tabulky, Nymburk se dnes představí v Děčíně

Válečníky čeká v předposledním kole nadstavbové skupiny A1 lídr tabulky, Nymburk. Zápas bude přenášet Česká televize, takže pozor, začátek je posunut na 17:30 hodin!

Nymburk je dlouhodobě tím nejlepším v české nejvyšší soutěži mužů, byť v minulé sezóně skončil až na bronzové příčce, a v Českém poháru nedosáhl na medaile vůbec. V této sezóně se ale Nymburk vrátil na vrchol, přestože není tak dominantní jako v předchozích ročnících. To ale dává celé Kooperativa NBL větší náboj a zajímavost.

Osmnáctinásobný český šampión začal ligu rozpačitě, když po dvou drtivých výhrách inkasoval porážky od USK Praha a Brna. Pak se ale už nymburský stroj rozjel a vyhrál základní část s bilancí 17 výher a 5 porážek, tedy stejně jako druhá Opava. Kromě vysokoškoláků a dvakrát Brna porazily Nymburk ještě týmy ústecké Slunety a Děčína. V nadstavbové skupině A1 vyhrál Nymburk prvních pět zápasů v řadě, poté však podruhé nestačil na Ústí, kterému podlehl 87:80 (nejlepší střelci Nymburku: Gordon 14, Bell 13, Mathon 12). Hned v dalším kole pak nymburští hráči až v poslední čtvrtině obraceli nepříznivý vývoj s hostujícím USK Praha a zvítězili 84:72. V dalším programu pak Nymburk vrátil doma porážku Slunetě a porazil ji 86:72, následně si dojel pro výhru do Pardubic (61:79) a naposledy otočil duel v Brně, kde zvítězil 74:79 (nejlepší střelci Nymburku: Gordon 18, Sehnal 15, Mathon 13).

Nymburským se zadařilo v Česko-Slovenském poháru, kde se probojovali až do finále, zde porazili slovenské Levice 95:82 a získali tak první Česko-Slovenský pohár a současně také Český pohár mužů.

Výraznou stopu zanechal Nymburk rovněž ve FIBA Europe Cupu, kde se postupně probojoval až do čtvrtfinále. Zde vyzval italský celek Varese, jemuž ale dvakrát podlehl, a to doma 65:80 a venku 91:75.

Tým kouče Francesca Tabelliniho bodově táhne americký rozehrávač Gordon (14,6 bodu + 4 asistence na zápas), nová posila, Myle Stephens, má průměr 14,4 bodu a 6 doskoků, Jaromír Bohačík zapisuje 12,9 a Mathon 10,3 bodu (+ 8 doskoků). Mimo hru je zraněný Spencer Svejcar.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Nymburk je vedoucí tým ligy. Každou pozici má zdvojenou, vydrží hrát ve vysokém tempu celý zápas. Potřebujeme předvést výkon na hranici našich možnosti, abychom mohli hrát vyrovnanou partii.“
Martin Mach, pivot ARMEX Děčín: „V sobotu přijede první tým tabulky, Nymburk, který z Maroldovky už třikrát odjel s prázdnou, takže nám rozhodně nedá nic zadarmo. My si chceme upevnit čtvrtou pozici a přiblížit se Opavě. Pokud zvládneme navázat na obranu z druhého poločasu v Praze a budeme střílet lépe z dálky, věřím, že onu sérii prodloužíme na čtyři zápasy v řadě a připíšeme si další vítězství před našimi skvělými fanoušky.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 94:75
Gordon 14, Svejcar 14, Mathon 14, Bohačík 12, Rylich 11 – Šturanovič 19, Svoboda 18, Carter 11.
BK ARMEX Děčín – ERA Basketball Nymburk 83:66
Walton 27, Ogundiran 15, Svoboda 12 – Gordon 15, Mathon 13, Svejcar 8.
Vzájemný zápas ve sk. A1:
ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 101:86
Bohačík 20, Gordon 16, Kříž 12 – Kroutil 16, Ogundiran 14, Pomikálek 12.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Odkaz na přenos ČT Sport ZDE.

Komisař: Šikner Roman

Zdroj: BK Děčín