Rubriky
Sport Zprávy

Výhru u Vajgaru vystřelil v poslední vteřině Luboš Stria! A Orli zpět už o tři výhry!

lions-jindrichuv-hradecLions Jindřichův Hradec vs BK Děčín – 81:83 (23:25, 51:44, 67:66)
Domácí nastoupili do utkání s dvanácti borci, pouze bez rozehrávače Petra Andrese, který však absentuje již od začátku prosince. Děčínský kouč přivezl na jih Čech desítku hráčů, když nemohl počítat se službami křídelníka Pavla Bosáka (laboruje s kolenem) a také centra Dana Hendrycha.

Základní sestavy:
J. Hradec – Robinson, Autrey, Novák, Zuzák, Vošlajer
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Kaša, Houška

Průběh zápasu:
Brzy po úvodním rozskoku se domácí družina dostala do čtyřbodového vedení 4:0, resp. 7:3, ale Válečníci naštěstí dokázali nástup domácích zachytit. Poprvé v utkání se děčínský tým dostal do vedení zkraje 4. minuty po dvou úspěšných šestkách Jakuba Houšky na 10:11. Zbytek úvodního kvartálu byl jako na houpačce, když Lions své vedení vyšponovali až na pět bodů, ale poslední slovo v této části hry si vzal Jirka Jelínek, po jehož trefě svítil na tabuli stav 23:25. Na startu druhé desetiminutovky se sice svěřenci kouče Budínského odpoutali na šestibodový rozdíl, ale od stavu 23:29 Zuzák a spol. díky šňůře 10:0 zakončené Whiteovou trefou po rychlém protiútoku strhli v polovině 13. vedení na svou stranu – 33:29. Děčínští sice ještě dokázali na chvíli skore otočit, ale závěr úvodní půle vyšel mnohem lépe borcům od Vajgaru, jejichž převahu v této sekvenci hry korunovala závěrečná tříbodová trefa na 51:44 v podání Dalibora Faita.

Po změně stran tahali za delší konec provazu Válečníci, kteří se také zásluhou čtyř punktů kapitána J-Houšky dostali zkraje minuty 26. do mírného vedení – 56:58. Ve zbytku třetí periody oba sokové tvrdě bojovali o každý bodík a z této přetahované nakonec vyšli lépe svěřenci Karla Forejta, kteří do posledního dějství vstupovali s nejtěsnějším vedením 67:66. Na začátku poslední dějství se domácí odpoutali díky košům Autreyho a Robinsona na rozdíl čtyř bodů, načež děčínský kormidelník si vybral záhy time. Po něm nastal téměř totožný scénář jako v předešlém herním období, kdy se opět oba sokové tahali o každý bod. Drama vyvrcholilo v posledních dvou minutách – 1:24 před koncem srovnal na 81:81 Lamb Autrey. Poté se ani jeden z týmů ne a ne prosadit, až dramatický finiš rozsekl trefou s klaksonem Luboš Stria, jenž se stal děčínským hrdinou! Díky jeho trefě si Válečníci vezou z jihu Čech výhru 83:81. Navíc Orli prohráli na hřišti USK Praha, takže na druhé příčce mají Děčínští aktuálně k dobru již tří výhry!

Body: Autrey 23 (8 asistencí a 4 zisky; validita 33), Zuzák 14 (6 doskoků), Robinson 13 (4 asistence; trojky 6/3), Vošlajer 9 (6 doskoků), Novák 8 (trojky 3/2), Aušprunk a White po 4, Fait a Melski po 3 – Stria 17 (trojky 5/3), Vyoral 16 (5 doskoků i asistencí; TH 7/7; efektivita 22), Houška 14 (8 doskoků – 4 útočné a 7 F+; TH 6/6), Tucker 13 (12 doskoků – > double-double), Jelínek 7 (7 doskoků a 4 asistence), Bažant 7, Landa 4 (8 doskoků a 6 plusových faulů), Kaša 3, Linhart 2; střelba 3 b.: 23/10 – 23/7; střelba 2 b.: 42/18 – 45/18; TH: 20/15 – 30/26; doskoky: 28:44 (útočné 7:15) !!!; chyby: 27:21; ztráty: 11:15; týmová validita: 83:92; počet diváků: 550; nejlepší hráč utkání: Lamb Autrey (J. Hradec).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (kormidelník Děčína):
„Myslím, že pro nás jednoznačně mentálně nejtěžší utkání s Jindřichovým Hradcem. Jak to ve sportu bývá, když máte prozatimní bilanci 3:0, tak se dá očekávat zvýšená motivace soupeře. Obecně se ví, že mají obrovskou útočnou sílu – a když navíc domácí proměňovali v prvním poločase trojky s úspěšností 69 procent, tak pro nás i deficit sedmi bodů byl ještě víceméně přívětivý, protože jsme sice dělali mentální chyby v obraně. Ale mnohdy skutečně rychlost a provedení u Autreyho a Robinsona je těžké zastavovat, z toho pak čerpají další hráči. Nicméně ve druhém poločase se z toho stalo utkání, kdy každou chvilku se někdo ujal vedení. Jsem moc rád, že jsme tu dobře zahranou koncovku zvládli. Nechci říct se štěstím, ale Luboš (Stria) to vystřelil celkem dobře, tak jak jsme si to namalovali – a proměnil. Domácí několik okamžiků před tím mohli výhru strhnout na svou stranu, ale to je kouzlo téhle hry. Bylo to infarktové utkání se šťastným koncem pro nás a této cenné výhry si moc považujeme.“

Karel Forejt (kouč J. Hradce): „Gratuluju Pavlovi a Děčínu k vítězství. Já musím dneska klukům poděkovat, protože po tom, co nás v posledních dnech postihlo, ty zdravotní peripetie s nedoléčenými hráči, kteří vylezli z postele a chtěli pomoct, protože naše situace není teď úplně dobrá. Ty síly jim prostě chyběly v nejméně vhodnou chvíli. Příčinu toho, že jsme prohráli o dva body, bych hledal v některých situacích, kdy jsme mohli dát lehký koš, ale nedali jsme ho – a tam si myslím, že možná právě byl ten úbytek sil některých hráčů nejpatrnější. Zpackali jsme koncovku, je to škoda, nemělo by se na takovéto úrovni stávat, že Děčínu darujeme ještě poslední útok, ale je to sport. Pro hráče, stejně jako pro nás trenéry, to znamená obrovské vypětí. Stalo se, Děčín nabídnutou šanci využil a myslím si, že šťastně vyhrál.“

Zvukový záznam z tiskové konference → https://www.youtube.com/watch?v=Hbs5Rpk-5iI&feature=youtu.be.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta