Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi pouť základní částí zakončili devátou výhrou v řadě. Na ledě Žďáru zvítězili po nájezdech

zdarPoslední zápas základní části odehráli hokejisté Děčína v dalekém Žďáru nad Sázavou. Ale ani Plameny nedokázaly rozjeté Medvědy zastavit a na svém ledě padly 3:4 po samostatných nájezdech. Děčín tak poslední utkání základní části zakončil výhrou, a to již devátou v řadě. V osmifinále se týmem pro Děčín stal Nymburk. Poslední zápasy, které se hrají ve středu 25.2.2015 však určí, kde Medvědi budou začínat, zda doma či venku. Aby si Medvědi udrželi osmou příčku, nesmí Nymburk vyhrát v Jindřichově Hradci za tři body. Děčín už má volno, neboť zápas s Kláštercem si předehrál.

Začátek zápasu patřil akcím na obou stranách. Nejprve se do šance dostali domácí, kteří si vypracovali menší tlak, ale Medvědi odolali. Hned na to se do akce pustil Faigl, ale i brankář Plamenů byl připraven. Z první branky se ale radovali domácí, jenž dokázali využít přesilovou hru. LUBOŠ KUNSTMÜLLER tečoval střelu Staňka, na kterou Lavinger nemohl zareagovat – 1:0. Pak přišly další nebezpečné akce Žďáru, ale brankář Děčína je dokázal zlikvidovat. Medvědi se z menšího tlaku dokázali vymanit a v osmé minutě dokázali nepříznivý stav srovnat. Kuchynka založil rychlou protiakci a poslal puk přímo na hůl TOMÁŠE FAIGLA, jenž si přehodil domácího obránce a poté zasunul kotouč mezi betony Slámy – 1:1. A na konci deváté minuty pak Děčínští duel otočili ve svůj vlastní prospěch. Znovu to bylo z brejkové situace. JAN CHOVANEC toho využil, překonal Slámu a ten musel podruhé lovit puk ze své sítě – 1:2. O tři minuty později mohlo být opět srovnáno, ale Štěpánek svou střelu v blízkosti Lavingera poslal pouze vysoko nad. Stejně si také počínal Kuchynka na druhé straně proti Slámovi. V závěru první třetiny pak ještě Plameny měly výhodu přesilové hry, ale Medvědi i přes žďárský zámek své oslabení zvládli. Poprvé do kabin tak šli hokejisté Děčína s jednobrankovým náskokem.

Ve čtyřiadvacáté minutě druhé periody se ve velké šanci v přesilové hře ocitl Oliverius těsně před Slámou, ale puk poslal jen těsně vedle jeho branky. V krátkém sledu po sobě hrál Děčín další početní výhodu, ve které nebezpečně od modré čáry střílel Molnár a Slámovi způsobil velké problémy, ale Plameny se znovu dokázaly ubránit. Navíc po vyloučení Kmenta měli možnost přesilovky hokejisté Žďáru a šanci tak na srovnání stavu skóre. To se jim málem podařilo, ale Lavinger střelu Štěpánka z bezprostřední blízkosti pokryl. V polovině utkání se do slibné šance dostal domácí Kaňka, jenomže střela z pravého kruhu letěla vysoko nad branku Děčína. Vyrovnáno pak nebylo ani z další početní výhody Plamenů, i když před Lavingerem Žďárští několikrát zahrozili. Oba celky si pak ještě vypracovaly několik pohledných akcí, ale skóre se neměnilo. Ve druhém dějství tak nepadla ani jedna branka a Medvědi stále drželi svůj těsný náskok.

Faigl hned v úvodu třetí třetiny vyzkoušel svou střelou pozornost Slámy. Domácí ochránce svatyně však jeho projektil pokryl a svým zákrokem tak podržel Plameny ve hře. Na druhé straně pak Bureš vystřelil z levého kruhu, ale zakončil jen do připravené lapačky Lavingera. V devětačtyřicáté minutě už ale musel brankář hostí lovit puk ze své sítě, což znamenalo vyrovnání stavu skóre na straně domácího týmu. PETR ŠTĚPÁNEK se dokázal trefit v početní výhodě a začínalo se tak znovu od začátku – 2:2. Autor druhé branky Plamenů, Štěpánek, zahrozil před Lavingerem chvíli po své brance Lavingera, a to dokonce ve vlastním oslabení. Ale střela zpoza obránce Děčína se do branky nevešla. Pět minut před vypršením řádné hrací doby pálil Plachý, ale puk mířil jen mimo děčínskou klec. TOMÁŠ CHLUBNA však v sedmapadesáté minutě poslal Plameny znovu v utkání do vedení, když využil podklouznutí Lavingera, jenž chtěl proti jeho střele snížit střelecký úhel. Puk poté skončil za jeho zády – 3:2. Medvědi se ale nevzdávali a ještě se snažili o vyrovnání. V závěru třetí periody zatlačili Plameny před vlastní brankou, ale Sláma jednobrankový náskok držel. Děčínští se následně pokusili o powerplay a tento tah trenérům dokonale vyšel. ŠTĚPÁN KUCHYNKA našel odražený kotouč od mantinelu a vzápětí ho poté zasunul pod betony Slámy – 3:3. Plachý měl ještě v samotném závěru velkou šanci, ale puk skončil mimo. Zápas tak nenašel po základní hrací době vítěze, a tak se muselo prodlužovat.

Ve druhé minutě prodloužení se vyznamenal Lavinger, který vychytal tváří v tvář Kunstmüllera. Po něm pak jen těsně minul branku Medvědů Plachý. Plameny v nastaveném čase byly hodně aktivní, ale branku to nepřineslo. A protože ani prodloužení neurčilo vítězný tým, musely na řadu přijít samostatné nájezdy. V nich byl úspěšnější Děčín. O bonusovém bodu navíc rozhodl TOMÁŠ FAIGL a pečetil tak devátou výhru Medvědů v řadě.

SKLH Žďár nad Sázavou – HC Děčín 3:4 po samostatných nájezdech
Branky a nahrávky: 4. Kunstmüller (Staněk, Kaňka), 49. Štěpánek (Kaňka), 57. Chlubna (Staněk) – 8. Faigl (Kuchynka, Oliverius), 9. Chovanec (Kment, Fojt), 60. Kuchynka (Oliverius), rozh. náj. Tomáš Faigl

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Šticha) – Filipovský, Molnár, Kaltenböck, Hříbal, Vaněk, Klement, Kvaček – Faigl, Oliverius, Kuchynka – Drnec, Chládek, Vacek – Chovanec, Fojt, Kment

Vendula Zdražilová, HC Děčín