Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Rekordní návštěvnost děčínského zámku

zamek-slavnostiVelmi úspěšnou sezonu má za sebou Zámek Děčín. V loňském roce navštívil nejvýznamnější děčínskou památku dosud nejvyšší počet návštěvníků.

Rok 2014 byl pro děčínský zámek významný hned v několika ohledech. Hlavní událostí sezony bylo zcela jistě otevření jedenácti nových komnat v přízemí a prvním patře jižního křídla, čímž se počet zpřístupněných prostorů na zámku zdvojnásobil. Z nových a dříve otevřených místností byly následně vytvořeny dvě prohlídkové trasy. První z nich, nazvaná „Zlatá léta děčínského zámku“, představuje období největšího rozkvětu thunovského sídla i celého panství, tedy 19. století. Druhá trasa, nazvaná „Návštěva u knížete Františka Thuna“, představuje politicky nejvýznamnější osobnost rodu. Všechny místnosti byly vybaveny či doplněny uměleckými předměty a nábytkem. Konkrétně byla v loňském roce zámecká expozice obohacena o 58 obrazů nejrůznějších technik a 135 kusů nábytku. Zatímco všechny obrazy pocházejí z původních sbírek rodiny Thunů, v případě mobiliáře byla situace mnohem komplikovanější, jelikož z původního fondu se dochovalo jen minimum. Všechny předměty byly na zámek zapůjčeny, nejčastěji z Národního památkového ústavu, Národní galerie a Oblastního muzea v Děčíně. Neocenitelná byla také pomoc některých soukromých sběratelů, kteří do nové trasy zapůjčili předměty ze svých sbírek.

Restaurování exponátů bylo hrazeno z přeshraničního projektu Cíl 3 „Interiéry českých a saských zámků“. Badatelské úsilí, které vytváření nové expozice doprovázelo, potom shrnula výpravná publikace „Mistrovská díla thunovské obrazárny na děčínském zámku“, ta představuje nejcennější díla zámecké obrazové sbírky. Jednotlivá hesla byla zpracována předními odborníky nejen z České republiky, ale také z Německa, Rakouska a Itálie.

S výrazným rozšířením nabídky šla ruku v ruce také vydařená turistická sezona, která památkovým objektům obecně přála. V případě děčínského zámku dokonce obě tyto skutečnosti přispěly k vytvoření návštěvnického rekordu. „Na všechny prohlídkové trasy, zážitkové prohlídky s Černým rytířem, dětské, školní, noční a vánoční prohlídky, různé výstavy a do Růžové zahrady dorazilo celkem 46 264 návštěvníků, což je doposud největší číslo od zpřístupnění zámku,“ říká ředitelka Iveta Krupičková. Dalších 7 tisíc zájemců potom přilákaly kulturní akce – především historické trhy, divadelní představení v jižních zahradách a koncertní cyklus Zámecké podvečery s hudbou. Děčínský zámek se tak již několik let po sobě drží nad úrovní 50 tisíc návštěvníků, což je mezi hrady a zámky v Ústeckém kraji zcela výjimečné číslo.

V novém roce bude pokračovat obnova zámku. Půjde především o hlavní nádvoří, které bude zkrášleno množstvím zeleně a navíc zde bude položen pevný povrch, po kterém volají zejména návštěvníci společenských akcí a svatebních obřadů. Renovací projde také prostranství okolo zámecké sýpky, které jako jediné z areálu jižních zahrad zatím zůstává v původním nevzhledném stavu.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz