Rubriky
Sport Zprávy

Tomáš Vyoral hrdinou epického dramatu se šťastným koncem pro Děčín!

opavaBK Děčín vs BK Opava – 78:77 (18:18, 41:30, 62:59)
Děčínskému celku scházel centr Dan Hendrych. Ve druhém kvartálu odkráčeli s bolestivou grimasou z kurtu i perimetroví borci Pavel Bosák s Lubošem Striou. Zatímco první jmenovaný se na hřiště záhy vrátil, Luboš již do zápasu s bolavým lýtkem nezasáhl. Opavské družině scházel dlouhodobě zraněný veterán Ladislav Sokolovský.

Průběh utkání:
Úvod televizního klání byl bodově velmi dietní a skore narůstalo pomalým tempem. Válečníci sice na startu utkání vedli, ale Slezanům se podařilo průběžný stav otočit a na konci 7. minuty po Gniadkově trefě platil stav 10:14. Na konci úvodní desetiminutovky však Děčínští zabrali a dokázali manko smazat, takže po úvodní čtvrtině bylo stav vyrovnaný 18:18. Do druhé periody vstoupili svěřenci Pavla Budínského ve velkém stylu a díky šňůře 11:0 korunované trojkou Luboše Strii jsme tak ve 14. minutě vedli již 29:18. Jedenáctibodový náskok jsme si nakonec udrželi až do konce úvodní půle, kterou pečetil dvěma šestkami na 41:30 Tomáš Vyoral.

Vstup do druhého poločasu se Houškovi a spol. vůbec nevydařil. Střelecký i herní vzmach hostí jako by předeslaly dvě téměř slepené trojky Dokoupila. Opavští následně v čele s produktivním Klečkou (za krátký úsek nasázel 9 punktů) skore otočili – a právě zmiňovaný rozehrávač v polovině 26. minuty odpoutal trefou zpoza perimetru svůj tým na 47:51. Válečníci ovšem v závěru třetí desetiminutovky přeci jen zabrali a poslední slovo této periody měl Tony Tucker, po jehož trojce svítil na tabuli před závěrečnou čtvrtinou stavu 62:59.

V závěrečné čtvrtce se děčínské družině podařilo utrhnout na větší bodový rozdíl na konci 35. minuty, kdy úmyslný faul Gniadka potrestal dvěma šestkami Jakub Houška a následně ještě trojkou Tony Tucker – 72:64. Po time-outu Petra Czudka ale jeho svěřenci utkání ještě zdramatizovali. Postupně manko umazávali – a osm vteřin před koncem pak Šiřina otočil na 76:77. Neuvěřitelné drama vyvrcholilo krátce nato, kdy dlouhou dvojkou se sirénou rozhodl o naší výhře 78:77 Tomáš Vyoral! Následná euforie a oslavy s fanoušky byly jen třešničkou na dortu této úchvatné podívané!

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Jiříček, Kaša, Houška
Opava – Šiřina, Dokoupil, Cvek, Gniadek, Blažek

Body: Houška 16, Tucker 15 (8 asistencí; trojky 9/5), Bosák 14, Vyoral 12 (7 získaných faulů a 6 asistencí; TH 4/4; užitečnost 25), Stria 8 (trojky 3/2), Kaša 5, Landa 4 (7 doskoků – 5 útočných), Jelínek 2 (6 doskoků), Bažant 2 – Dokoupil 19 (trojky 11/5), Klečka 16, Gniadek 12, Blažek 11 (dvojky 6/5), Šiřina 9 (11 asistencí a 7 doskoků; efektivita 20), Cvek 5 (7 doskoků), Lyčka 3, Kramný 2; střelba 3 b.: 25/9 – 27/9; střelba 2 b.: 47/21 – 32/23; TH: 10/9 – 7/4; doskoky: 35:26 (útočné 16:6!); chyby: 13:19; ztráty: 14:12; týmová validita: 94:88; počet diváků: 760; nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání:
Petr Czudek (kormidelník Opavy): „Když to zhodnotím odzadu, tak to byla skvělá reklama na basket, podle mě je dobře, že to bylo v televizi. My jsme viděli, že Děčín dá všechnu energii na začátek a že to v něm bude chtít zlomit, první čtvrtku jsme hráli velice dobře – z naší strany bych řekl i chytře, že jsme využívali ty věci, co jsme chtěli. Druhá čtvrtina už nám tolik nevyšla, soupeř se dostal do jedenáctibodového náskoku, tam nám trochu pomohlo zranění Strii, který je pro Děčín velice důležitý hráč. Do druhé půlky jsme šli agresivně, do zdvojení, fungovalo to a stáhli jsme náskok. Pak se to převalovalo do konce, ale pořád to měl v rukou Děčín – až do té koncovky. Já si myslím, že tam ten zápas byl skoro už rozhodlý, ale ještě musím opravdu poděkovat klukům, že ukázali srdíčko a charakter a věřili do poslední vteřiny. Otočili jsme, ale pak Tomáš (Vyoral) dal šťastnou střelu. Je to pro nás těžké, už druhé utkání venku po sobě s klaksonem dostáváme trojku nebo dvojku, která rozhodne. Otázka je, jestli se dala koncovka zahrát jinak, z naší strany asi ne. Byla to urputná bitva až do konce. Atmosféra je tady perfektní a gratuluju domácím k výhře.“

Pavel Budínský (kouč Děčína): „Děkujeme za gratulaci. Myslím, že můžeme být rádi za šťastnou výhru. V šesti dnech jsme hráli tři těžké zápasy, není to úplně jednoduché v tom kolotoči se připravit na těžké zápasy s Prostějovem, Nymburkem a Opavou. Navíc to bylo televizní utkání, takže to očekávání bylo veliké. Potřebovali jsme se oklepat z nepovedeného výkonu s Nymburkem. Stejně jako loni platilo, že každý chvilku tahá pilku. Chtěli jsme být aktivní od začátku, ale bohužel jsme špatně četli hru Opavy v prvním kvartálu, naopak soupeř potvrzoval svůj střelecký talent i z dlouhé vzdálenosti. Negativním momentem pro nás bylo zranění Luboše (Strii). Na startu druhé půle nám Petr Dokoupil dal dvě trojky, Opava pak se zaujetím a agresivitou malých hráčů na perimetru se snaží vytvářet tlak, začne zdvojovat a někteří hráči nejsou schopní na tu změnu reagovat. Bohužel nás také stojí pohodu to, že nedáme spoustu otevřených střel. V závěru se někteří alibisticky zbavovali možnosti být hrdinou a vlastními chybami jsme pustili Opavu do vedení. Naštěstí Tomáš (Vyoral) na nic nečekal, zahrál kontra brejk a vystřelil střelu, která propadla síťkou s klaksonem, za což jsme samozřejmě moc rádi. Někdy opravdu potřebujete šťastnou výhru.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta