Rubriky
Zprávy

Strážníci vyzývají občany k užší spolupráci při boji s nepořádkem

Samolepa svedekSledujte své okolí, nebuďte neteční a ihned oznamte, že někdo dělá nepořádek nebo se dopouští jiné nepravosti. To vzkazuje vedení města a děčínští strážníci občanům. Po městě proto strážníci umisťují samolepky s výzvou, aby lidé ihned volali tísňovou linku městské policie 156, pokud někoho uvidí, jak znečišťuje veřejné prostranství, zakládá skládku nebo se např. dopouští vandalství.

„Daří se nám zadržet přímo při činu mnoho pachatelů, bohužel znečišťování města je tak frekventovaný problém, že jej strážníci sami nemohou uhlídat. Proto nutně potřebujeme spolupráci občanů,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Zdůraznil, že zásadní je zejména okamžité oznámení, ideálně ve chvíli, kdy ke znečišťování dochází. To potvrzuje i náměstkyně děčínského primátora Hana Cermonová, která se na tuto problematiku zaměřuje. „Není výjimkou, že si pak lidé s odstupem i několika dnů stěžují na
nepořádek. To už je bohužel většinou pozdě. Pokud ale v danou chvíli zvednou telefon a zavolají městskou policii, lze tyto problémy řešit daleko efektivněji,“ vysvětlila náměstkyně.

Strážníci v těchto dnech po městě rozmisťují samolepky s výzvou, aby lidé tento nešvar, a nejen ten samozřejmě, včas oznamovali. „Samolepky umísťujeme na vchody do obytných domů v lokalitách, kde tyto problémy často řešíme. Samozřejmě, vždy po dohodě se správcem, majitelem, zástupcem vlastníků nebo obyvateli. V minulosti jsme již obdobnou akci uspořádali a setkala se s poměrně značným úspěchem, počet oznámení narostl o zhruba třicet procent a s tím se zvýšila i objasněnost přestupků. Věříme, že i nyní bude tato výzva
stejně úspěšná,“ dodal ředitel Horák.

Za znečištění veřejného prostranství mohou strážníci na místě uložit pokutu do výše jednoho tisíce korun. Větší postih pak hrozí ve správním řízení, kde hrozí sankce v řádech desítek tisíc.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín