Rubriky
Sport Zprávy

Třetí domácí utkání = třetí válečnický zářez na pažbě!

turi-svitavy_ValentaOba sokové vstupovali do utkání v plných sestavách. Turům se však v průběhu třetí čtvrtiny nešťastně zranil křídelník Tomáš Teplý, jenž si poranil kotník. Zbytek zápasu tak proseděl těsně za svitavskou lavičkou a zraněné místo měl zaledované.


Průběh zápasu:
Válečníci odstartovali i druhé domácí utkání v řadě velmi dobře a brzy si vypracovali až sedmibodový náskok. Stalo se tak v úvodu 6. minuty, kdy se z pole trefil Luboš Stria – 13:6. Tuři však úvodní děčínský tlak dokázali brzy otupit, a navíc se dostali i do vedení zásluhou dvou úspěšných trestných hodů z rukou Tomáše Teplého na začátku 9. minuty – 16:18. Těsné vedení si Svitavští udrželi až do konce úvodního kvartálu, který uzavřel trojkou na 22:23 Jan Špaček. Ve druhé čtvrtině, hlavně pak v jejích úvodních zhruba sedmi minutách, byl výkon družiny kouče Budínského jako z partesu. Na obou polovinách hřiště jsme svého soka jasně přehrávali a díky šňůře 14:0 (!) vyvrcholené košem Roberta Landy jsme opět strhli vedení na svou stranu – 36:23 (mimochodem, první koš Turů ve druhé periodě padl až v 17. minutě!). Do kabin jsme nakonec odcházeli se šestnáctibodovým vedením v zádech za stavu 47:31.  

Ani po změně stran nic nenasvědčovalo tomu, že bychom se měli o vedení strachovat, ba naopak jsme ho aktivní hrou a kvalitním zakončením ještě navýšili, až na osmadvacet pointů. Konkrétně se tak stalo zkraje minuty 27., kdy se zpod koše prosadil Honza Jiříček – 63:35. Do poslední čtvrtky se vstupovalo za stavu 68:47, ale dvacetibodové vedení jako by děčínskou ekipu až příliš uspokojilo. Hosté se chytili několika úspěšnými střelami a dvěma slepenými trojkami dua Šindelář – Šotnar se na přelomu 33. a 34. minuty přitáhli až na dvanáctibodový odstup – 72:60. Kopyta Turů však naštěstí ve zbytku klání již na palubovce dupala poklidněji a pod desetibodovou hranici se hosté nedostali. Závěr utkání jsme si tak již v pohodě pohlídali a dokráčeli za potlesku fanoušků k vítězství 83:67.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bažant, Stria, Kaša, Houška  
Svitavy – Šotnar, Teplý, Vaňák, Šindelář, Abercrombie

Body: Houška 13 (8 doskoků a 6 získaných faulů; efektivita 22), Tucker 13 (6 plusových faulů a 4 asistence), Kaša 11, Jiříček 10, Landa 9 (10 doskoků – 6 útočných; validita 19), Bosák 9, Stria 8, Jelínek 7 (5 doskoků), Bažant 3 – Abercrombie 13 (5 získaných faulů), Votroubek 12 (trojky 3/2), Špaček 10 (5 doskoků), Vaňák 10, Šotnar 8 (4 asistence), Macela 7 (6 asistencí), Šindelář 5, Teplý 2; střelba 3 b.: 20/4 – 26/9; střelba 2 b.: 44/27 – 34/15; TH: 25/17 – 12/10; doskoky: 36:31 (útočné 11:9); chyby: 22:21; ztráty: 16:22; týmová efektivita: 93:65; počet diváků: 890; nejlepší hráč zápasu: Jakub Houška (Děčín).

Ohlasy po utkání:
Stanislav Petr (trenér Svitav): 
„Především chci týmu Děčína popřát k vítězství. Když to tak vezmu, byli ve všech ohledech lepší, hlavně v obranné fázi. To se ukázalo ve druhé čtvrtině, kdy nás přejeli 25:8 – a dá se říct, že tam nás zlomili. Věřím tomu, že kdyby to nebylo ve druhé čtvrtině, že by to přišlo i ve třetí, protože ta obrana je dost dobrá, tlak tam je od všech hráčů, samozřejmě je to už dlouhodobá filosofie Pavla (Budínského). Takže jsme tomu podlehli. Jedna věc je také jasná, že my jsme na všech postech o něco menší, takže fyzicky se to projevilo hlavně i v první půli na doskoku, na kterém jsme jednoznačně prohráli. Díky té obraně jsme měli hodně ztrát, třináct v prvním poločase, to už je skoro na celý zápas. Takže to jsou faktory, které rozhodly. Chtěli jsme být aktivní ve hře jeden na jednoho, abychom se dostali do nájezdů, získali fauly a aby tam byly trestné hody – to se nám nepovedlo, protože jsme jich házeli jen dvanáct. V minulých zápasech se nám to dařilo více. Zatím na tom asi nejsme tak dobře ani technicky, ani fyzicky, abychom dokázali tu obranu překonat – a ještě z toho dát koše. 

Pavel Budínský (kouč Děčína): „Děkuju Standovi za gratulaci jménem celého týmu. Výsledky Svitav na začátku sezony samozřejmě budí respekt, je to tým, který podle mě bude nepříjemným soupeřem pro většinu týmů v této soutěži. Je tam spousta hráčů, kteří mají co nabídnout především do útoku. My jsme se chtěli opřít o obranu. Myslím, že jsme dneska z obranného hlediska předvedli celkem solidní výkon, byť to bylo trochu jako na houpačce, ale nejlepší obranu jsme hráli v té střední pasáži. V první a poslední čtvrtině jsme jaksi vypadli z role. Dneska nás srážel útok, kde jsme nabízeli spoustu nesprávných rozhodnutí pod vlivem různých činitelů, spíš bych to přičítal jednotlivcům. Zkrátka dlouho jsme hledali nějakou sestavu, která by si dokázala vyhovět na hřišti a četla lépe hru soupeře, což se nám samozřejmě dařilo – a i exekuce podle toho taky vypadala. Tak trochu jsme hledali svoji identitu a někteří hráči svou roli. Nicméně i přesto, že jsme nehráli zcela smysluplně a nehráli jsme s lehkostí a s efektivitou, kterou bychom potřebovali, tak jsme nakonec vyhráli, což je potěšující fakt, protože my jsme týmem, pro který každá výhra bude dobrá. Musíme hodně pracovat a zlepšovat obě strany mince – jak obranu, tak útok. A také korigovat mentální chyby hráčů.

Jakub Houška (kapitán Děčína, nejlepší hráč utkání): „Jsem hrozně moc rád, že jsme vyhráli další domácí utkání. Chceme doma co nejvíce vyhrávat. Myslím si, že jsme docela dobře bránili. Mrzí mě konec třetí čtvrtiny a začátek čtvrté, kdy jsme si to zbytečně zkomplikovali. Už to vypadalo, že to bude o třicet, ale najednou to zase bylo o dvanáct bodů, což už se nám tady jednou stalo (v prvním kole proti Jindřichovu Hradci, pozn.). Takže z tohoto se už musíme opravdu poučit a hlídat si, abychom se zbytečně na konci zápasu nestresovali, jak to dopadne, i když to nakonec bylo v klidu. Měli jsme ze Svitav trochu respekt, stejně jako minulý zápas z Ostravy, protože v jejich zápasech, které jsme viděli, hráli dobře. Chtěli jsme hrát my lépe než oni, to se povedlo, vyhráli jsme – a myslím si, že zaslouženě.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta