Rubriky
Sport Zprávy

Proti Válečníkům neměl Nymburk šanci!

Ani Nymburk nedokázal zastavit rozjeté Válečníky, kteří si připsali už sedmou výhru v řadě. Aktuální lídr tabulky se sice ve třetí čtvrtině dokázal vrátit zpět do zápasu, ale v poslední desetiminutovce zkolaboval, dal jen 8 bodů a Děčín slaví vysoké vítězství, když udržel soupeře na pouhých 66 bodech. Utkání se hrálo před vyprodanou Maroldovkou, která vytvořila opravdu parádní kulisu a pomohla Válečníkům k velmi cenné výhře. V hledišti byli i dva bývalí exděčínští hráči, Nichols a Autrey, kteří po zápase gratulovali především AJ Waltonovi, jenž byl hlavním hrdinou Děčína.

Po úvodním rozskoku to byl právě Walton, který prvním košem rychle posadil děčínské publikum, po něm zvýšil na 4:0 Macháč po perfektní přihrávce Kroutila. Hosté se v úvodu střelecky trápili a po třech minutách vedli Válečníci 6:1. Další minuty přinesly rychlý a agresivní basketbal, ve kterém domácí byli stále o kousek před soupeřem. Po trojce Štěrby to bylo 12:8, vzápětí ale Svejcar jednou šestkou a Collins trojkou vyrovnali, a poté Kříž dalším trestným hodem otočil na 12:13. Walton však rychle vrátil Děčínu vedení, poté získal na půlce míč Slowiak a dal na 16:13. V závěru se dvakrát střelecky prosadil i Šturanovič a domácí tak vyhráli první desetiminutovku 20:19. Tu druhou bodově zahájil opět Walton, na jeho dva body sice odpověděl Gordon trojkou, ale Svoboda a Kroutil přispěchali rovněž s trojkami a Děčín po dalším koši Waltona vedl 30:22. Čtyři minuty před poločasem to bylo stále o osm bodů, když se střelecky prosadili znovu Kroutil se Svobodou, po faulu na Šturanoviče a jeho úspěšných šestkách se rozdíl dokonce vyšplhal na dvojciferný – 38:28. Následně Walton zvýšil na 42:30, po jedné šestce Macháče to bylo 43:30. Poslední slovo v první půli měl ale Kříž – 43:32.

Poločasový výsledek dával tušit, že ve třetí čtvrtce Nymburk určitě zabere, což se také stalo. Jeho obrana dělal Válečníkům veliké problémy a jen stěží se prosazovali. Ale ani hostům to v útoku příliš nepadalo, takže po odehraných čtyřech minutách to bylo 47:39. Pak se ovšem děčínská ofenzíva zasekla úplně a soupeř si došel pro vyrovnaní – 47:47. Následovala rozmíška mezi Svobodou a Gordonem, ze které vyšel Svoboda s nesportovní a Gordon s technickou chybou. Po následných trestných hodech to bylo 48:48, ale domácím se tímto přerušením povedlo otupit nymburský tlak. V dalších minutách skórovali sice jen z trestných hodů, soupeř však musel stále dotahovat. To se mu povedlo necelé dvě minuty před přestávkou (55:55), po koši Rylicha s faulem už šel Nymburk do vedení – 55:58. Po faulu Bohačíka však Štěrba z šestek snížil a následně Walton střelou v poslední vteřině otočil na 59:58. A stejný hráč pak hned v úvodu poslední periody „nakopnul“ svůj tým k vítěznému šturmu. Nejprve zapsal koš, po nesportovním faulu Svejcara proměnil oba trestné hody a vzápětí dal těžkou trojku – 66:58. Vyprodaná hala samozřejmě řvala nadšením, navíc Walton byl k nezastavení a na jednu šestku Kříže odpověděl dalším košem. Nymburský prapor se pak pokusil pozvednout Gordon, jenž zapsal trojku, ale jeho spoluhráči se k němu nepřidali. Naopak v polovině této části přišly hvězdné okamžiky Ogundirana, který se nejprve trefil za dva body, poté proměnil svoji první trojku v děčínském dresu a vzápětí druhou, čímž definitivně zlomil odpor hostů – 77:62. Nymburk pak neproměnil čtyři šestky v řadě a Děčín si pohodlně dokráčel pro vítězství, které minutu před koncem stvrdila nádherná akce, kdy Ogundiran skvělou přihrávkou vybídl ke skórování Svobodu – 83:66.

Utkání přineslo výborný basketbal hraný ve velikém tempu a soupeři si nedarovali ani trochu. Nymburk sice vyprodukoval o 11 střel více než Děčín, ale ten byl daleko přesnější. Ve dvojkách to bylo ještě vyrovnané 17/30:16/30, v trojkách zapsaly oby týmy po šesti úspěšných střelách, ale Děčín na ně potřeboval o 11 pokusů méně (6/21:6/32). Obrovský rozdíl byl pak v trestných hodech, kde Děčín měl úspěšnost 79%, naopak hosté jen 51% (31/39:16/31). Válečníci vyhráli na doskoku 38:35, v bodech z druhých šancí byli lepší Nymburští (10:13). Ti také těsně vyhráli statistiku asistencí (12:14) a zisků (8:9), na ztráty to byla remíza 17:17, ale na body po ztrátách vyhrál jasně Děčín (26:12). Domácí byli lepší také v bodech z brejků (21:15) a jejich lavička přehrála tu nymburskou 31:24.

Lídrem děčína byl AJ Walton, který nastřílel své dosavadní sezónní maximum 27 bodů, k tomu přidal 10 doskoků, 5 asistencí a 8 získaných faulů. Druhý rozehrávač, Jordan Ogundiran, přidal 15 bodů + 5 doskoků a 6 získaných faulů. Dvojciferným střelcem byl také Matěj Svoboda, která dal 12 bodů, ale měl 7 ztrát. Kroutil pomohl 9 body, Šturanovič, který měl už v poločase čtyři fauly, dal 8 bodů, Štěrba 6, Macháč 3, Slowiak 2 a Pomikálek 1. Celý tým zaslouží pochvalu za dobrou obranu, kdy nenechávali soupeři mnoho prostoru pro ofenzivní rejdy.
Nymburk měl nejlepšího střelce v Gordonovi (15), Mathon přidal 13 bodů, zbytek týmu zůstal pod hranicí 10 bodů. Svejcar, který nedohrál pro pět faulů, zapsal 8 bodů, Sehnal 7, Rylich 6, Collins 5, Tůma 4 a Bohačík 3.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme hráli výborně sudé čtvrtiny. Ve třetí čtvrtce se Nymburk vrátil zpět do zápasu, protože v ní předvedl, kdo je to Nymburk. Ale nedostal se tolik přes nás, nedokázal ten zápas utrhnout. Ve čtvrté čtvrtce jsme předvedli asi náš nejlepší výkon, protože jsme Nymburk udrželi na osmi bodech. Dnes jsme porazili Nymburk s dvanácti asistencemi, takže je vidět, že dnes rozhodovaly individuální výkony hráčů. My jsme proti tak agresivní hře nebyli schopni tolik sdílet míč. Já bych si představoval, že si víc půjčíme míč a bude víc rotovat, ale nemohu nic hráčům vyčítat, když jsme porazili Nymburk. Byl to z naší strany velmi dobrý výkon.”

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme měli dobrý vstup do zápasu, také jsme měli správně nastavené hlavy a věřili jsme, že dokážeme Nymburk porazit. Chtěli jsme vyhrát a šli jsme za tím celý zápas. Nezalekli jsme se ničeho a nenechali jsme se ušlapat jejich agresivní hrou. Naopak jsme se jejich hře velmi dobře přizpůsobili a byli jsme také agresivní. To byl základ úspěchu. Ve třetí čtvrtce přišel můj incident s Gordonem, v momentě, kdy Nymburk měl nějaké momentum na své straně. Tímhle incidentem došlo k zastavení času na delší dobu a tlak soupeře polevil. Mě to sice stálo úmyslný faul, ale nyní to vnímám vlastně vcelku pozitivně. Celou sezónu se snažíme hrát tvrdou a dobrou obranu, protože víme, že toto nám pak přináší ovoce. Takže dnes nám naše obrana hodně pomohla, nenechali jsme nikoho ze soupeřova týmu extrémně rozehrát a vcelku se nám dařilo pohlídat si ty hráče, které jsme chtěli hlídat. Dnes rozhodla naše agresivita a obrana.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Nymburk: Gordon, Rylich, Bohačík, Kříž, Mathon

BK ARMEX Děčín – ERA Basketball Nymburk 83:66
Body Děčína: Walton 27 (1x 3, 10 doskoků, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Ogundiran 15 (2x 3, 6 získaných faulů), Svoboda 12 (1x 3), Kroutil 9 (1x 3, TH 6/6), Šturanovič 8, Štěrba 6 (1x 3), Macháč 3, Slowiak 2, Pomikálek 1, Mach 0.
Body Nymburk: Gordon 15 (2x 3), Mathon 13 (10 doskoků), Svejcar 8 (1x 3),  Sehnal 7 (1x 3, 6 asistencí), Rylich 6 (1x 3), Kříž 5, Collins 5 (1), Tůma 4, Bohačík 3 (1), Kovář 0.
Střelba za 2 body 17/30:16/30, za 3 body 6/21:6/32, TH 31/39:16/31. Doskoky 38:35 (útočné 6:14), asistence 12:14, ztráty 17:17, fauly 27:29.

Čtvrtiny: 20:19, 23:13, 16:26, 24:8

Rozhodčí: Matějek Ivor, Vošahlík Marek, Hartig Lukáš

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín