Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci po výborném výkonu opanovali derby proti Ústí!

BK Děčín vs SLUNETA Ústí nad Labem – 88:67 (23:9, 46:33, 64:51)
sluneta ustiDěčínskému celku scházela v utkání dvojice pivotů Jakubů, Houška a Kaša. Naopak po zranění achillovky už odehrál necelých 10 minut křídelník Pavel Bosák. Ústecký kouč naopak přivezl všechny opory svého celku, a to včetně nové posily Shammara Bowdena (nenastoupili pouze mladíci Jan Dvořáček, Jan Hartman a Richard Musel).

Kormidelník válečnické družiny Pavel Budínský, který den před derby oslavil kulaté 40. narozeniny, dostal od svých svěřenců ten nejlepší možný dárek k významnému životnímu jubileu. Ti rozjeli utkání v nadpozemnském tempu, výtečně bránili a na přelomu 4. a 5. minuty po pěti bodech Honzy Jiříčka v řadě jsme již vedli dvouciferným rozdílem – 13:2. Náš výkon v úvodním kvartálu byl opravdu skvělý a deseti punkty ho navíc výrazně podpořil právě Honza Jiříček, po jehož smeči platil v polovině minuty 7. stav 20:6. Vedení stejné hodnoty jsme nakonec udrželi až do konce první čtvrtiny, po které platil stav 23:9.

Ve výborně rozehrané partii jsme pokračovali i ve druhé periodě. Zkraje 15. minuty po koši s faulem v podání Luboše Strii se naše vedení vyhouplo již na dvacetibodovou hranici – 36:16. Navíc si v závěru předchozí minuty udělal již svůj třetí faul ústecký lídr Kwamain Mitchell… V samém závěru úvodní půle se Pandy přitáhly na jedenáctibodový rozdíl, ale závěrečná trefa z produkce „všudybyla“ Honzy Jiříčka udělala tečku za první dvacetiminutovkou. A do kabin jsme odcházeli s třináctibodovým vedením v zádech za stavu 46:33.

Na začátku druhého poločasu pálili oba sokové jako u Verdunu a skore na obou stranách poměrně rychle narůstalo. Naše vedení se po většinu třetí čtvrtiny pohybovalo okolo desetibodové hranice. V závěru 26. minuty se nájezdem prosadil Mitchell a snížil na rozdíl devíti bodů – 57:48, ale víc už jsme Stavělově ekipě nedovolili. Naopak třetí kvartál uzavřel v jeho samém závěru dvoubodovou trefou Robert Landa, díky čemuž mělo naše vedení opět hodnotu třinácti punktů – 64:51, stejně jako po prvním poločase.

V poslední čtvrtině řádné hrací doby rozhodlo v náš prospěch i výrazné trojkobití. Jedním dalekonosným projektilem tuto herní sekvenci odšpuntoval Honza Jiříček, na přelomu minut 34. a 35. se dvakrát zpoza perimetru prosadil Tomáš Vyoral. A po jeho druhé trefě se vyšplhalo naše vedení již na devatenáct pointů – 75:56. Krátce poté dostal za protesty technickou chybu ústecký forward David Šteffel, což potrestal Matej Venta dvěma úspěšnými šestkami a Honza Jiříček košem. A za stavu 79:56 na startu 36. minuty bylo o osudu utkání rozhodnuto. Svého severočeského konkurenta jsme tak na svém kurtu porazili letos již podruhé, tentokráte má naše vítězství hodnotu 88:67. 

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Jiříček, Landa, Soukup
Ústí – Mitchell, Bowden, Lewis, Šteffel, Krakovič

Body: Jiříček 21 (+ 8 doskoků), Venta 18 (+ 6 doskoků i asistencí; 3 zisky; TH 5/5; validita 23), Stria 12 (+ 5 získaných faulů), Vyoral 12 (trojky 3/2), Landa 8 (+ 9 doskoků – 6 útočných), Bažant 8, Soukup 4 (+ 8 doskoků – 6 v útoku), Bosák 3, Linhart 2, Hendrych 0 (+ 2 bloky) – Mitchell 21 (+ 9 plusových faulů a 5 asistencí), Steffeck 13 (+ 3 bloky), Bowden 11 (+ 6 doskoků; trojky 5/3), Šteffel 10 (+ 8 doskoků – 5 útočných), Lewis 6 (+ 6 doskoků), Žampach 3 (+ 6 doskoků), Krakovič 3; střelba 3 b.: 23/9 – 17/4; střelba 2 b.:55/22 – 51/23; TH: 21/17 – 15/9; doskoky: 47:38 (útočné 25:17!); chyby: 21:21; ztráty: 10:12; týmová efektivita: 103:64; počet diváků: 1.040; nejlepší hráč utkání: Jan Jiříček (Děčín). 

Ohlasy po utkání 
Pavel Budínský (kouč Děčína):
 „Děkuji za gratulaci. Řekl bych, že jsme si to utkání zasloužili vyhrát právě proto, co říkal Martin. Musím pogratulovat všem hráčů, kteří byli k dispozici. Pochopitelně jsme měli trochu obavy, nehrál náš kapitán Jakub Houška, Kaša se zranil v minulém utkání, Bosák dva týdny netrénoval a zprovoznili jsme ho včera, aby byl alespoň oblečen do dresu. Cítili jsme, že naše nevýhoda bude podkošová sestava, nicméně nastoupili jsme s aktivitou a chutí, hráli jsme rychle dopředu. Přestože jsme hráli v atypických sestavách, do nichž se ani na trénincích nedostaneme, tak jsme byli od začátku lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Je neuvěřitelné, že v takovémto utkání máme víc útočných než obranných doskoků. 25 je neskutečné číslo na tým, který nemá hráče nad 207 cm. Ale bylo to také tím, že jsme dobře kombinovali, posouvali jsme si míč, hráli jsme trpělivě v útoku a naši hráči chodili za akcemi a získávali míče, což jsme potřebovali, abychom si ten vybudovaný náskok pohlídali. Je zřejmé, že soupeř nesložil zbraně, Ústí má individuálně lepší hráče – především američtí borci jsou na tom ve statistikách lépe. Někdy dává kolektivní pojetí spolu s vloženou energií větší možnosti, což jsme dnes využili. Klukům bych chtěl za to moc poděkovat, bylo to krásné derby.“ 

Martin Stavěl (asistent trenéra Ústí): „Gratuluju Pavlovi k naprosto zaslouženému vítězství. Ten důvod je jediný, možná dva, nicméně oba jsou spojené. Děčín šel tomu vítězství od první minuty mnohem víc naproti. Hrál s obrovskou energií, a když se podívám na výsledek první čtvrtiny o 14, celkově zápas o 20, to znamená, že bych mohl zkonstatovat, že ten zápas se rozhodl v první čtvrtině. Pro mne rozhodl jediný faktor, a to je útočná aktivita na doskoku týmu Děčína – 25 – co k tomu říct? Navíc bych si troufl odhadnout, že 15 – 17 byli schopní z těch 25 proměnit v lehké úspěšné koše. I přesto, že jsme měli 17 útočných doskoků, tak toto se nám nepovedlo, my jsme proměnili jeden, možná dva (pozn.: následné střely po útočných doskocích), hráli jsme příliš měkce. Děčín hrál tak, jak většinou hraje. Tušili jsme, že bude hrát s velkou energií, tvrdě před svým domácím publikem, čekali jsme to a bohužel se to stalo. Pokud se vám jako vítěznému týmu daří hrát takto i při čtyřicetiprocentní střelbě – tu měl Děčín a my stejnou, tak máte o 10 střel navíc. Děčín tomu šel dnes zkrátka víc naproti.“ 

Jan Jiříček (křídelník Děčína a top hráč zápasu): „Děkuji za zvolení (nejlepším hráčem utkání). Myslím, že rozhodl náš nástup do první čtvrtiny a doskok. Konečný výsledek o 20 bodů jsem ani nečekal v sestavě, v níž jsme nastoupili.“ 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta