Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyloupili Slunetu

Válečníci zvládli první venkovní zápas v nové sezóně na jedničku. V třaskavém derby s ústeckou Slunetou, která se posílila o exděčínské Nicholse, Autreyho a Žiklu, sice ještě po třech čtvrtinách prohrávali, ale v závěrečné desetiminutovce se dostali do vedení, jež už nepustili. Děčín tak získal druhé vítězství ze tří utkání, naopak Ústí je stále bez výhry.

Derby před napěchovanými tribunami zahájili lépe domácí, kteří se po trefách Johnsona a Daileyho ujali vedení 6:0. Ovšem Kroutil odpověděl trojkou, Pomikálek přidal dva body a bylo to 6:5. Poté se oba celky střídaly v bodových úspěších, takže rozdíl ve skóre se příliš neměnil. V polovině první čtvrtky vedla Sluneta 14:9, po koši Pomikálka a sedmi bodech Waltona byl stav 18:18. Poté dokonce Cubbage otočil na 18:20, po jeho dalším koši vedli hosté 21:22, ale následně Žikla otočil a skóre první části uzavřela trojka Pecky – 26:23. Druhou čtvrtinu bodově odšpuntovala trojka Cubbageho, jenže přišla následovala smršť ústeckých Američanů, kteří během tří minut zařídili Slunetě vedení 40:26. Hráči Děčína ale ukázali to správné srdce válečníka a Svoboda s Pomikálkem trojkami zastavili další navyšování manka – 42:32. Domácí si ovšem také pomohli dvěma trojkami, a po šestkách Váni vedli zase o dvanáct – 50:38. Čtyři body Waltona snížily na 50:42, jenže Johnson, Autrey a Nichols další minišňůrou navýšili na 56:42. Naštěstí v poslední půlminutce dokázali Svoboda a Cubbage stáhnout na 56:46.

Během přestávky se Válečníci důkladně poradili a druhý poločas zvládli především v defenzívě mnohem lépe. To ukázali hned na startu třetí čtvrtiny, kdy utáhli šrouby v obraně a nedovolili soupeři další útočné rejdy. Naopak Šturanovič, Pomikálek a Kroutil, ke kterým se přidal trojkou Cubbage, během necelých tří minut snížili na 58:55. Pak přišla pasáž, kdy oba celky vsadily na trojkovou střelbu, v níž byli o kousek lepší Ústečané a vedli 69:63. Díky Waltonovi a Pomikálkovi se Děčín přiblížil na 70:67, ale Sluneta si nakonec odnesla do poslední periody náskok 75:69.

V jejím úvodu se domácí dopustili několika ztrát a Svoboda trojkou upravil na 75:72. Poté Kroutil zblokoval Nicholse a Cubbage snížil na rozdíl jediného bodu – 75:74. To byl signál pro ústeckou lavičku k oddechovému času, jenže po jeho skončení přišla trojka Kroutila a Děčín opět po dlouhé době vedl – 75:77. Následně Pecka sice vyrovnal, ale střelecky nabuzený Kroutil trefil další trojku a Macháč přidal jednu šestku – 77:81. Po souhře Nicholse a Autreyho se povedlo Slunetě snížit, ale Kroutil byl k nezastavení a kontroval dvěma body – 79:83. Následovala pasáž, v níž se ani jednomu celku nedařilo, po dvou hluchých minutách ale přišla trojka Svobody a veliká radost děčínských fanoušků – 79:86. Ústí se však nevzdávalo a Nichols s Peckou snížili. Jenže tyto střely proložily dvě šestky Pomikálka, který pak byl faulován při trojce a ukázal pevné nervy, když proměnil všechny tři trestné hody – 83:91. To už zbývaly do konce derby jen dvě minuty a děčínský úspěch dostával výraznější podoby. Navíc Svoboda minutu před koncem dal na 84:93 a zdálo se být rozhodnuto. Sluneta ale znovu zabrala a Pecka s Váňou přitáhli svůj tým na 88:93. Trenér Tomáš Grepl si proto raději vzal oddechový čas, po rozehrání byl faulovaný Walton, jenž dvěma trestnými hody pečetil na 88:95.

Derby se rozhodlo až v poslední čtvrtce, kterou Válečníci vyhráli o 13 bodů. Jinak byl duel velmi vyrovnaný. Oba týmy vyprodukovaly 41 dvojkových střel, domácí jich proměnil 23, Děčín 20. V trojkách byli naopak lepší Válečníci, kteří jich dali 11, domácí jen devět. A tak rozhodovaly šestky, kde Děčín zabral a dal 22 z 24 pokusů, kdežto Sluneta jen 15 z 23 pokusů. Válečníci výrazně přeskákali ústecké borce (30:43), a na druhé šance vyhráli 13:21. Také byli lepší v bodech z brejků (10:25) a  měli o kousek lepší lavičku (12:15). Domácí vyhráli v asistencích (17:16), měli více zisků (8:6) a méně ztrát (11:14).

Nejlepším střelcem Válečníků byl Matěj Svoboda s 22 body, AJ Walton zapsal triple-double, když nasázel 19 bodů, měl 10 asistencí a 10 doskoků. K úspěchu výrazně pomohl Filip Kroutil, jenž proměnil všechny tři dvojkové střely a přidal 4 trojky z 8 pokusů = 18 bodů. Tomáš Pomikálek pomohl 17 body (TH 8/9), Cubbage přidal 14 bodů (dvojky 4/4, trojky 2/3). Šturanovič dal jen 4 body, ale soupeře trápil na doskoku, když měl 11 doskoků celkem z toho 9 útočných. Posledním střelcem byl Macháč s jedním bodem.

Ústí táhli Američané – Autrey 19, Nichols 18 (8 asistencí, 5 zisků a 10 získaných faulů), Johnson 12, Dailey 12. Mezi tuto čtveřici se vklínil Láďa Pecka s 15 body a 10 doskoky, Váňa pomohl 10 body.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Do zápasu jsme nastoupili trochu zakřiknutě, domácí nás přehrávali. Když jim dovolíte takovou útočnou hru, která jim vyhovuje, mají dostatek talentu na to, aby vás za to potrestali. Výsledkem bylo padesát šest obdržených bodů. Po přestávce jsme zlepšili obranu, díky tomu se nám povedlo přibrzdit Ústí v rychlých protiútocích, v nájezdech a zápas otočit, za což jsme samozřejmě rádi. Chtěl bych vypíchnout dvě věci. První je obrovský kredit pro Petra Macháče, jenž si v zápase s Ostravou vykloubil loket a stejně dnes se sebezapřením nastoupil. Nechápu proto některé hejty z tábora soupeře. Tou druhou je výkon AJ Waltona, který zaznamenal devatenáct bodů, deset doskoků a deset asistencí, což je myslím skvělý počin v tak kvalitním utkání ve skvělé atmosféře, jako je derby mezi Ústím a Děčínem.”

Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Gratuluji hráčům Děčína, kteří dnes ukázali proč jsou Válečníci. Ve druhém poločase si výhru doslova vybojovali. My jsme naopak ukázali dvě tváře. V prvním poločase jsme plnili náš plán hry, dali jsme přes padesát bodů, mohli jsme vést i o víc, kdybychom neudělali nějaké chyby. Pak ale přijde druhá polovina, říkáme si, že Děčín je tým, který zvládá stahovat i větší než desetibodové ztráty, že se nikdy nevzdají, a proto musíme bojovat. Uteče deset minut a najednou je stav vyrovnaný, aniž by museli hosté nějak víc zapnout. V podstatě jen bojovali o každý centimetr, Walton ukázal, že je pravým rozehrávačem, naopak nám se výkon zadrhnul a soupeř zaslouženě vyhrál. Zmínil bych ještě poslední číslo, a to jsou doskoky. Nemůžeme zvítězit, pokud prohrajeme 30:43 na doskoku a Šturanovič má devět útočných doskoků. Jsme v těžké pozici, ale nevěšíme hlavy, ve středu míříme do Ostravy a pojedeme tam vyhrát.”

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „První poločas byl v režii Ústí, udělali jsme dost chyb v obraně, kvůli čemuž jsme dostali padesát šest bodů, což je za dvě čtvrtiny strašně moc. Tak určitě hrát nechceme. V šatně jsme na sebe o přestávce byli hodně důrazní, pár věcí jsme si vyříkali. Věděli jsme, že se musíme chytnout hlavně obrany a pak přijde útok. Do druhé půle vstoupil úplně jiný tým Děčína. Začali jsme dobře bránit, pomohli jsme si zónou, která nám vycházela a zastavili jsme brejky Ústí. Začalo se nám dařit i v útoku, trefili jsme nějaké trojky, což nám pomohlo, a poslední dvě minuty už jsme si to jen pohlídali.”

František Váňa, křídlo Sluneta Ústí n. L.: „Do utkání jsme vstoupili velice dobře, první půlku jsme vyhráli o deset bodů. Hráli jsme to, co jsme potřebovali, i když to v obraně trochu skřípalo, ale útok dominoval. Do druhého poločasu jsme vstoupili méně koncentrovaně, Děčín na nás nasadil zónu, čímž nás zpomalil v útoku. Navíc jsme nedali některé střely a museli jsme hrát víc jeden na jednoho, což asi hosté chtěli. Nepovedlo se nám ubránit klíčové hráče soupeře, dostali jsme nějaké volné trojky a těžké nájezdy, což překlopilo zápas na stranu Děčína.”

Základní sestavy
Ústí: Nichols, Autrey, Dailey, Pecka, Johnson
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič

Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 88:95
Body Ústí: Autrey 19 (3x 3, 5 asistencí), Nichols 18 (8 asistencí, 5 zisků, 10 získaných faulů), Pecka 15 (3x , 10 asistencí), Johnson 12, Dailey 12 (2x 3), Váňa 10 (1), Žikla 2, Nábělek 0, Karlovský 0.
Body Děčína: Svoboda 22 (3x 3), Walton 19 (1x 3, TH 8/8, 10 doskoků, 10 asistencí, 4 zisky), Kroutil 18 (4x 3), Pomikálek 17 (1x 3), Cubbage 14 (2), Šturanovič 4 (11 doskoků), Macháč 1, Slowiak 0, Mach 0.
Střelba za 2 body 23/41:20/41, za 3 body 9/22:11/28, TH 15/23:22/24. Doskoky 30:43 (útočné 8:17), asistence 17:16, ztráty 11:14, fauly 23:21.

Čtvrtiny: 26:23, 30:23, 19:23, 13:26

Rozhodčí: Vyklický Robert, Salvetr Rudolf, Kavan Jonáš

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 1 450

Zdroj: BK Děčín