Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští zvládli generálku na Mattoni NBL vítězně!

basket kvalifikace_alesoBK Děčín – USK Praha 70:63 (17:15, 36:32, 52:49)
Válečníci se v poslední přípravě před prvním ostrým soutěžním zápasem nové sezony museli obejít bez kapitána Jakuba Houšky a bez mladého rozehrávače Michala Honzáka. Luboš Stria, nad jehož startem také visel otazník, nakonec do zápasu nastoupil. Konfrontace obou soků vyznávajících bojovný basket byla zajímavá i z hlediska toho, že ani jeden z týmů nemá v kádru Američana. Jaký tedy byl tento ryze evropský souboj?

Svěřenci kouče Pavla Budínského nastoupili do zápasu s pěticí Venta, Stria, Jiříček, Soukup a Kaša. Aktivnější však v úvodu zápasu byli Pražané, kteří se na začátku 3. minuty po úspěšném nájezdu Šotnara dostali do čtyřbodového vedení – 5:9. Těsné vedení si vysokoškoláci udržovali i v dalším průběhu úvodního kvartálu, ale na vyšší bodový rozdíl se dostat nedokázali – naopak v 9. minutě Lukáš Linhart společně s Pavlem Bosákem pěti body dokázali strhnout vedení na naši stranu – 14:13. Po úvodní desetiminutovce nakonec svítil na tabuli stav 17:15.

Nástup do druhé periody měli opět lepší hráči USK, ale ani tentokrát nedokázali třibodový náskok udržet delší dobu – po trojce Tomáše Vyorala a koši s faulem v podání Roberta Landy jsme záhy strhli vedení opět na svou stranu. Ani našim hráčům se ale nepodařilo náskok navýšit, takže vyrovnaný boj pokračoval i v dalších minutách – a na začátku minuty 19. prohnal síťkou trojku Vocetka a srovnal na 29:29. V samotném finiši úvodní dvacetiminutovky na sebe vzalo odpovědnost trio Jiříček – Vyoral – Linhart, které nám svými bodovými příspěvky zajistilo poločasové vedení 36:32.

Po návratu ze šaten začali Stria a spol. mnohem aktivněji než v předchozích dvou čtvrtkách, jejichž začátek vždy opanoval soupeř. Na slušných osm punktů se náš náskok vyšplhal zkraje 25. minuty, kdy se po výborné Ventově přihrávce zpoza perimetru prosadil Lukáš Bažant – 48:40… Vedení se bohužel v dalších dvou minutách téměř rozplynulo jako pára nad hrncem, když borci z metropole se šesti body opět přiblížili na dvoubodový rozdíl. Před závěrečným kvartálem jsme nakonec byli v plusu tří bodů – 52:49.

Poslední čtvrtka řádné hrací doby byla z naší strany nejvydařenější z celého špílu. „Fantomem“ tohoto hracího období byl křídelník Pavel Bosák, jenž z osmnácti děčínských pointů zaznamenal sám hned deset – díky jeho trojce a následnému koši po rychlém protiútoku se náš náskok na začátku 34. minuty vyšplhal na devítibodový rozdíl – 60:51. Minutu a půl před koncem proměnil jednu šestku Honza Jiříček – a za stavu 70:60 bylo už téměř jasné, že dvouciferné vedení již nepustíme… Tyto predikce se také potvrdily a v závěru jsme si v pohodovém tempu došli k výhře 70:63. A v sobotu již v rámci 1. kola Mattoni NBL vyzveme Pardubice v čele s Levellem Sandersem!

Body: 
Bosák 13, Vyoral 12, Soukup 8, Landa a Venta po 7, Hendrych a Kaša po 6, Jiříček a Linhart po 4, Stria 3 – Chán 14, Vocetka 13, Cvek a Votroubek po 9, Mareš 8, Fait 4, Slavík a Šotnar po 2, Feštr a Křivánek po 1; trojky: 5:6; doskoky: 36:31; asistence:10:14; chyby: 13:21.

Zdroj: www.bkdecin.cz