Rubriky
Sport Zprávy

První zápas sezóny proti Pardubicím!

Je to tady! Ačkoliv byla minulá sezóna dlouhá, mohla se někomu téměř čtyřměsíční přestávka od Kooperativa NBL zdát nekonečná. Čekání je však u konce, a v sobotu odstartuje nový ročník nejvyšší basketbalové soutěže v ČR pěticí zápasů. Časově první bude moravskoslezské derby od 15:30 v Ostravě před kamerami ČT Sport.

Do Děčína na tradičních 18 hodin přicestuje ambiciózní BK Kvis Pardubice, tedy dojde na reprízu loňského semifinále, kde se nakumulovalo mnoho emocí… Jeden z nejsilnějších týmů NBL posledních let se kromě domácí soutěže chystá také na možnost bojovat v dlouhodobé části evropské soutěže.

Trenérem pardubických zůstává Chorvat Dino Repeša, jeho asistentem Vanja Miljković. Z hráčského kádru odešli všichni cizinci (Neal, Dickerson, Rikić a Čolak) a také Filip Novotný (míří do Písku), naopak zůstala česká osa týmu v čele s ex-děčínským Tomášem Vyoralem, dále Švrdlík, Šafarčík, Pekárek, Potoček, Štěrba, Burda, a mladší hráči Vrábel s Lukešem. Sobotní soupeři ARMEXu lovili v létě především v polských vodách, kdy z tamních klubů přišli všechny tři zahraniční akvizice. Američané Joseph Brunk (211 cm, 25 let, pivot, naposled Torun) a Bryce Alford (190 cm, 29 let, rozehrávač/křídlo, naposled Zielona Gora) a také Chorvat Jure Škifić (205 cm, 35 let, menší pivot, naposled Gliwice). Dalšími novicemi v perníkovém dresu jsou reprezentant do 20 let Martin Kheil, a sedmnáctiletý slovenský talent Marek Simonides.

Pardubice se chystají na kvalifikaci o FIBA Europe Cup, k níž vycestují do švédského Ostersundu odehrát kvalifikační skupinu G. V úterý 3.října se tam utkají s favorizovaným španělským Casademont Zaragoza (13.tým španělské ACB, v kádru dva medailisté z MS nebo bývalý NBA hráč Okafor). Hned druhý den budou čelit domácímu Jamtland Basket, finalistovi švédské ligy.

V začátku přípavy se Kvis utkal na domácím hřišti v Dašické s kolínskými Medvědy a prohrál 61:66. Následoval zápas s polským mistrem Slask Wroclaw a prohra 103:84. Další prověrkou byl další domácí špíl proti bronzovému Nymburku a prohra 86:109. Znovu v Polsku, tentokrát ve Zieloně Goře dokázali pardubičtí zvítězit 87:101. Více než týden před startem pak zajel tým trenéra Repeši do Vídně, kde s finalistou rakouské ligy GGMT Vienna prohrál 98:81. Poslední test čekal Pardubice na svém hřišti v pondělí 18.9. proti ústecké Slunetě, a domácí jej zvládli výhrou 78:74, i když postrádali Kheila a Alforda. Střeleckými lídry Pardubic byli ve většině utkání noví Američané Brunk s Alfordem.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Pardubice mají zkušenou sestavu českých hráčů doplněnou trojici zahraničních hráčů, z nichž se především Alford a Brunk ukazují v přípravě ve výborné formě. Z pozice menšího podkošového hráče nás bude zlobit velezkušený Jure Škifič. Očekáváme na úvod sezóny velikou bitvu o každý centimetr palubovky.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Začíná nám liga a myslím si, že všichni jsou ve velkém očekávání, jestli letošní ročník přinese stejně zajímavý příběh jako ten loňský. Myslím, že za sebou máme dobrou přípravu a teď to jen ukázat na palubovce. Možná bude začátek lehce nervózní, ale věřím, že to hned opadne a že nám i naši fanoušci pomůžou k dobrému výkonu.“

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín