Rubriky
Zprávy

Dvě stě let staré registratury se vrátily na benešovský zámek

Benešov nad Ploučnicí – Dvě registratury z 19. století, tedy archivní skříně, které vrchnostenští úředníci používali na ukládání dokumentů a patentů, se vrátily zpět na Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí. „Jedna z registratur byla dlouhé roky uložena v depozitáři zámku, druhá byla součástí expozice na Dolním zámku. Obě však byly velmi poškozené,“ řekl kastelán Zdeněk Henig.

Archivní skříň, která byla uložena v depozitáři, byla podle restaurátorů ve velmi dezolátním stavu. „Kromě toho, že byla napadena červotočem, tak u ní chybělo celé jedno patro zásuvek, to totiž někdo v minulosti pravděpodobně odřezal. Práce na jejím restaurování byly tedy náročnější,“ popsal stav jedné z registratur restaurátor Marek Scheib. Jeho kolega Adam Souček ještě doplnil, že bylo nutné dodělat dvanáct chybějících dvířek. „Dvířka jsou papírová s dřevěným rámem. Původní byla rovněž ve velmi dezolátním stavu, ale mohli jsme podle nich alespoň vyrobit ty chybějící,“ dodal Souček.

Práce na druhé registratuře byly podle odborníků o něco snazší. „Poškození druhé skříně nebylo tak velké, dřevo opět napadl červotoč a některé díly byly poškozené, ale nechyběly žádné podstatné díly. Chybělo několik kovových oček a patentů,“ doplnili restaurátoři.
Práce na restaurování obou archivních skříní trvaly téměř pět měsíců a přišly na bezmála čtvrt milionu korun. Nyní jsou obě registratury k vidění v expozici Dolního zámku.

Foto a text: Michaela Hlinková