Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs BC Kolín

V 5. kole Mattoni NBL se děčínský tým letos podruhé představí v domácím prostředí, kde přivítá svého soupeře z povodí řeky Labe, Kolín. Kolínský celek je velmi zajímavý soupeř, který si prošel řadou těžkých období – v minulých sezonách několikrát jeho vedení přiznalo, že klub má finanční potíže. Ani v loňském roce to nevypadalo v klubu nějak růžově, ale ekipa Predraga Benáčka předvedla famózní vstup do soutěže a dlouho se držela v tabulce v popředí. V dalším průběhu soutěže sice forma Amese a spol. již nebyla tak kvalitní, ale v závěru sezony opět vygradovala!

V hypervyrovnané čtvrtfinálové sérii s Pardubicemi přetlačili Kolínští pardubickou Beksu 3:2 na zápasy a slavili obrovský sukces v podobě postupu do semifinále, který před sezonou netipovali ani ti největší optimisté. Své renomé si parta kolem kapitána Davida Machače ještě vylepšila v semifinále, kde dokázala jednou setnout i pozdějšího mistra z Nymburka! S Pohárem České Pošty se Středočeši rozloučili ve čtvrtfinále, když nad jejich síly byl Prostějov.

Kádr Kolína prošel před letošní sezonou řadou změn, když se obměnila zhruba polovina týmu. Mezi hlavní ztráty jistě patří odchod zkušeného rozehrávače Amese do Ostravy a slovenského reprezentanta Marka na Hanou. Naopak tým posílili dva mladíci Kříž a Matějka z Nymburka a oku českého fandy zatím neznámé trio – srbský rozehrávač Radulović, americký křídelník Bolds a portorická „jednička“ Gonzalez. V kádru zůstali také například produktivní křídlo Richard Field, zkušení „mazáci“ David Machač se Stanislavem Zuzákem nebo dva nadějní borci ročníku ročníku 1987 Jiří Jelínek a Michal Hubálek.

Děčínský křídelník Honza Jiříček vypichuje hlavní opory a stavební kameny Benáčkovy družiny pro letošní sezonu: „Tak určitě Bolds, to mě napadne jako první, když se teď řekne Kolín, má slušná čísla ze zápasů, co zatím hráli. Podkošová trojice Machač – Zuzák – Jelínek má taky svoje kvality. Plus mají novou rozehrávačskou dvojici Radulović – Gonzalez, ale je potřeba si dát pozor na každého.“

Posily Kolína: Martin Kříž, Robin Matějka (oba Nymburk), Dejan Radulović, Demarius Bolds (zatím je na try-outu), Chavier Gonzalez.
Odchody z Kolína: Rahsaan Ames (NH Ostrava), Roman Marko (Prostějov), Štefan Ličartovský (Ústí nad Labem), Pavel Hemmy, Chad Barnes.

Sezona 2011/2012 svedla oba aktuální soky proti sobě celkem čtyřikrát – a vždy slavil výhru domácí celek. I křídelník přezdívaný Jelimán si myslí, že domácí prostředí bude ve středu naší výhodou: „Tak hlavně očekávám domácí vítězství, to je hlavní. (usměje se) Průběh si netroufnu odhadnout, ale myslím si, že to bude něco podobného jako s Prostějovem – tedy s více souboji pod oběma koši.“

Jedním dechem dodává, že diváci se mohou těšit na ofenzivní podívanou: „Moje charakteristika Kolína? ,Soupeře přestřílíme, obranu neřešíme´. Myslím si, že víc sází na ofenzivu než na obranu. Mají ve svém týmu zkušené hráče pod košem doplněné o šikovné cizince.“ Právě rozložení střeleckých sil do všech pozic na kurtu vidí mladý křídelník jako velkou zbraň Kolína: „Mají hodně hráčů, kteří dobře střílejí ze všech pozic – a je jedno, jestli jde o pivota, křídlo nebo rozehrávače.“

Názor BK DěčínMgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Ve druhém domácím utkání se utkáme s Kolínem, který jako většina týmů zaznamenal obměnu svého kádru a tudíž jeho reálná síla se, myslím, prokáže až v průběhu soutěže. Proto nelze dělat nějaké větší závěry, jak velkou kvalitou soupeř disponuje, ale dle dosavadních výsledků se domnívám, že bude opět velmi silným a nevyzpytatelným mužstvem, ve kterém jsou již dnes vidět výrazné individuality, jenž společně mohou hrát velmi dobrý basketbal, na který se my musíme jednoznačně připravit především mentálně. Budeme chtít navázat na dvě předchozí výhry a potěšit naše fanoušky, čímž je na toto utkání srdečně zvu.

Jan Jiříček (hráč): „Ve středu nás čeká druhý domácí zápas sezóny, a to s nevyzpytatelným Kolínem. Kolín má kvalitní a zkušený kádr, doplněný o šikovné cizince, loňský rok byl překvapením ligy. My si jdeme pro třetí vítězství, nic jiného nebereme!“Komentář k soupeřiPreview před zápasem BK Děčín – BC Kolín

Loňské vzájemné zápasy:
Základní část:
Kolín – Děčín 72:57 (Field 20, Ames 18 – Stria 19, P. Houška 12, Alič 8).
Děčín – Kolín 83:75 (P. Houška 27, Stria a Alič po 15 – Jelínek 22, Ames a Field po 14).

Nadstavbová část:
Děčín – Kolín 77:63 (P. Houška 19, Pomikálek 17, Alič 15 – Machač 18, Marko 11).
Kolín – Děčín 85:81 (Ames 21, Machač 16 – Sanders 21, P. Houška 17, Stria 14).

Nejlepší střelci Kolína v dosavadním průběhu soutěže:
Richard Field – 13,3 bodu 8 doskoků a 6 získaných faulů na utkání
David Machač – 13 bodů a 5 doskoků na zápas
Demarius Bolds – 11,5 bodu a 6 doskoků na utkání

Kolínský celek letos odehrál zatím čtyři střetnutí s bilancí 2-2, když v posledním klání o víkendu zvítězil doma nad Ústím 91:80 (Machač 19, Field 16, Gonzalez 15). Svěřenci Pavla Budínského ve dvou dosud odehraných špílech nepoznali hořkost porážky, když na domácí výhru nad Prostějovem navázali v sobotu v derby na hřišti Chomutova, kde urvali těsné, ale velmi cenné dva body za vítězství 98:97 (Landa 25, Pope 16, Stria 13).

Při domácí výhře nad Orly nastřílel Jelimán 13 bodů a natočil na hřišti téměř 15 minut. Premiéru v nové sezoně si také velmi pochvaloval: „Tak je pravda, že začátek je vždycky důležitý. Já jsem za to jedině rád, ale že by to byl zápas z říše snů, to si zase nemyslím. Byl to teprve první zápas, takže kdybych takhle pokračoval i během sezony, to by to teprve bylo z říše snů. (usměje se)“

Věřme tedy, že Válečníci přidají i třetí letošní vítězství v řadě a nadále se tak povezou na vítězné vlně. Všichni jste na utkání srdečně zváni! WIN TOGETHER!

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz