Rubriky
Sport Zprávy

V předposledním utkání roku 2023 zajíždějí Válečníci na Folimanku

V předposledním utkání roku 2023 zajíždějí Válečníci na Folimanku, kde je čeká zápas s domácím USK Praha. Tomu se zatím velmi daří a momentálně drží 3. místo v tabulce.

Vysokoškoláci začali sezónu těsnou výhrou nad Brnem, poté doma skolili i Nymburk a následně vyhráli na palubovce Kolína. Pak sice přišly dvě prohry, a to doma s Opavou a následně v Děčíně, ale ty Pražané rychle hodili za hlavu a znovu začali vítězit. Mimo jiné porazili Pardubice, podruhé Kolín a urvali i cennou výhru na palubovce nováčka z Písku, kterého udrželi na 59 bodech! V dohrávce 2. kola. která se konala 13. prosince to dlouho vypadalo, že Písek vrátí USK porážku, ale vysokoškoláci nakonec otočili na 87:83. Z týmu USK je zkrátka cítit veliké odhodlání i sebevědomí. Je to druhý nejlépe bránící celkem soutěže, 2. příčku drží také v trojkové střelbě. Naopak je poslední ve statistice trestných hodů.

V zatím posledním utkání ale USK pohořel na palubovce mistrovské Opavy, kde proměnil jen jedinou trojku a padl vysoko 85:54 (nejlepší střelci USK: Švec 10, Johnson 10, Petružela 10, Vyroubal 10).

Koučem vysokoškoláků je Francouz Frank Kuhn, jenž dorazil ze Štrasburku a má zkušenosti také z francouzské reprezentace. Tým zůstal po minulé sezóně takřka beze změny, kádr sice opustili Američané Pipes a Okauru, ale ty nahradili jejich krajané rozehrávač Matt Johnson a křídelník Riley Grigsby. Ten se však zranil hned v prvním duelu a nahradil jej další americký borec, 205 cm vysoký Kevin Baker. Ani ten ovšem nevydržel, a po osmi odehraných utkáních v polovině listopadu tým USK opustil. Jeho náhradu našli Pražané v dalším americkém basketbalistovi, Trevonu Faulknerovi. Dres USK už také neobléká David Böhm, který odešel do druholigového španělského Burgosu za reprezentačním trenérem Ocampem.

Bodově táhne pražský celek Matt Johnson, který má průměr 14,7 bodu na utkání. Dvojcifernými střelci jsou pak ještě Patrik Samoura (12,1 + 6 doskoků), Dalibor Vlk (10,1) a Ondřej Švec (10,2).

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „USK hraje v letošní sezóně extrémně dobře. Tento mladý tým zdobí skvělá obrana s velmi rychlou přechodovou fází a velká trpělivost v postupném útoku. Na Folimance nemáme co ztratit a chceme se pokusit dovést zápas do vyrovnané koncovky.“
Anthony Walton, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Myslím, že to bude další velice těžké utkání. USK Praha hraje tuto sezónu opravdu dobrý basketbal. Jsou sice hodně mladí, ale hrají s velkou sebedůvěrou, a i zkušeností na svůj věk. Pro nás to bude zajímavý test toho, jak na tom aktuálně jsme, a kam se můžeme posunout v tabulce.“

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – USK Praha 93:79
Kroutil 28, Svoboda 23, Šturanovič 14 – Petružela 22, Johnson 16, Vlk 8, Samoura 8.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Andrle Petr

Zdroj: BK Děčín