Rubriky
Kultura Zprávy

Od ledna bude na zámku výstava Tažní ptáci

Zámecká galerie v Děčíně se chystá hostit výstavu s názvem „Tažní ptáci,“ která bude trvat od ledna do konce února 2024. Tato výstava, zaměřená na fenomény diaspory, exilu a imigrace, přináší poutavý pohled na významné osobnosti evropské historie prostřednictvím očí studentů.

Autory výstavy jsou studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni, kteří se podíleli na grafickém zpracování, což přidává další rozměr uměleckému zážitku. Vedoucí projektu a kurátorka této výstavy Renáta Fučíková zdůrazňuje význam výměny myšlenek a tradic při formování vývoje společnosti.

Soubor plakátů zahrnuje portréty významných postav středoevropských dějin, vědy, umění, architektury, podnikání a sportu. K vidění budou umělecky zpracované osobnosti, jako byli Arnošt Lustig, Jan Ámos Komenský, Miloš Forman, Mordechaj Maisel, Francis Lederer, Madeleine Albright nebo Max Brod.

Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětem holocaustu, výstava reflektuje i tuto tragickou kapitolu historie a část výstavy o diaspoře se zaměřuje právě na osobnosti židovského původu. Zámecká galerie zve k prohlídce velice zajímavé výstavy, která slibuje podnětný pohled na spojení kultur a výjimečné osobnosti, jež formovaly naši evropskou historii. Vstupné je zdarma a galerie je otevřená v otevírací době zámku.

Zdroj: idecin.cz