Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nedali Slavii šanci

Už třetí výhru v řadě slaví Válečníci, kteří na domácí palubovce porazili poslední Slavii Praha. Tím jí vrátili porážku ze začátku října, ale především posílili svoji pozici pro postup do nadstavbové skupiny A1. Zápasy s týmy z chvostu tabulky letos Děčínu příliš nejdou, ale tentokrát roli favorita zvládl s přehledem, byť druhá půle už nebyla tak divácky atraktivní.

To první naopak ano. Hosté sice po trefách Agravanise a Varnera vedli 0:4, ale pak přišla bodová smršť Válečníků, kteří trojkami Waltona a Pomikálka otočili na 9:4, po koši Svobody to bylo dokonce 11:4. Děčín navíc dobře bránil, nedovoloval Pražanům snadné body a naopak sám byl v útoku produktivní. Po šesti minutách hry zvýšili Šturanovič a Štěrba na 21:8, po trojce Kroutila narostl náskok na 25:10. Bohužel, v závěru se domácí obrana příliš nevyznamenala a dvě trojky Thompsona a jedna Mareše vrátily Slavii do hry – 25:19. Do druhé čtvrtky nastoupili Válečníci opět velmi koncentrováni, a hned v úvodu Šturanoviš s Pomikálkem zvedli náskok zpět na dvojciferný – 29:19. Děčínská obrana nedovolovala soupeři skórovat, naopak Svoboda zapsal další dva body a následně zvedl celou halu ze sedaček, když po obranném doskoku prohodil míč mezi nohami Pumprly a brejk zakončil přihrávkou na smečujícího Pomikálka – 33:19. To bylo pro hostujícího trenéra už moc a vzal si raději oddechový čas. Ten na chvilku pomohl a Shelton konečně smazal nulu na kontě Slavie v této čtvrtce, ale náskok Děčína pak opět začal narůstat. Nejvyšší hodnotu měl tři minuty před poločasem, kdy Kroutil trojkou upravil stav na 43:26. Konec půle ale vyšel znovu lépe Slavii, která snížila na 45:33.

Druhý poločas bodově otevřel Svoboda, ale Pražané se postavili v obraně do zóny, povedlo se jim zpomalit děčínskou hru a díky nepřesné střelbě Válečníků a naopak vlastní produktivitou začali manko snižovat. Po dvou minutách a koši s faulem Thompsona to bylo už jen 47:41. Domácí ale nezpanikařili a čtyři body Waltona jim vrátily klid – 51:41. Pak trefil Kroutil důležitou trojku, Pomikálek přidal dva body a Slavia si vzala oddechový čas – 56:44. Po něm ale Kroutil pěkným nájezdem zvýšil na 58:44, soupeř sice trojkami snížil na 60:50, ovšem Šturanovič a Walton upravili na 63:51. Poslední periodu zahájil Slowiak drzým nájezdem a ziskem faulu, šestku však proměnil jen jednu. Naopak Svoboda po útočném doskoku Pomikálka trefil dvojku a náskok Děčína byl 66:51. Hosté se ale dál sympaticky snažili, bojovali a ještě třikrát v průběhu čtvrtiny stlačili manko pod deset bodů – necelé tři minuty před koncem to bylo 74:66. Pak ale Varner nesportovně fauloval Pomikálka při trojkové střele, kapitán Děčína byl na čáře trestných hodů stoprocentní a navíc další útok Děčína zakončil Walton trojkou – 80:66. Tím bylo rozhodnuto, hosté v závěru sice presovali a snažili se, ale přesto neodvrátili prohru 81:69.

Zápas přinesl dva rozdílné poločasy. V tom prvním hrál Děčín svůj typický rychlý basketbal, trestal chyby soupeře a vybodoval si slušný náskok, který ale v koncovkách čtvrtin trochu promrhal. Ve druhé půli se Slavii povedlo zastavit děčínskou hru, Válečníci po vzoru Pražanů začali bránit rovněž zónově a tempo se zpomalilo. Přesto domácí kontrolovali vývoj a získali cennou výhru. Děčín byl lepší v dvojkách (21/39:17/39), v  trojkách proměnil o jednu střelu více a byl přesnější v šestkách. Zde naopak Slavie hořela a proměnila jen 14 z 28 střel. V dalších statistikách to byla takřka remíza. Na doskoku vyhrál Děčín 40:39, na body z druhých šancí 11:9. V asistencích to bylo 16:16, ve ztrátách 17:16, a v ziscích 8:9. Jediné trochu větší rozdíly byly v bodech z brejků (18:12) a bodech laviček (16:8).

Lídrem Děčína byl opět Matěj Svoboda, autor 21 bodů. Za ním byl AJ Walton s 19 body a 10 doskoky, dařilo se také Kroutilovi (13) a Pomikálkovi (12). V obraně se dařilo Šturanovičovi, který navíc přidal 7 bodů v útoku. Štěrba pomohl 5 body, Carter zapsal 3 a Slowiak 1.

Slavisté se spoléhali na základní pětku, která byla komplet dvojciferná – Shelton 13, Thompson 13, Varner 13, Pumprla 11 a Agravanis 11. Lavička však přidala jen 8 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Věděli jsme, že Slavie prohrála minulý zápas o hodně bodů v Opavě, kde se jí to vůbec nepovedlo, a že bude hrát dnes o hodně lepší part. A to se jednoznačně potvrdilo. Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, a byli jsme v laufu. Bohužel v závěru první čtvrtky jsme nechali soupeři tři volné pozice za tři body a všechny skončily trojkou. Tam se nám rozpadla obrana a nechali jsme Slavii vrátit na přijatelný rozdíl. Nicméně odbojovali jsme celé utkání naplno, po takřka celou dobu jsme vedli a výhru jsme si zasloužili o trochu více. Ale náš výkon rozhodně nebyl dobrý. proto jsme za vítězství moc rádi.”

Hugo Miguel da Silva Salgado, trenér SK Slavia Praha: „My jsme dnes nezačali s dobrou intenzitou a domácím jsme dali sebedůvěru. Začali trefovat trojky, protože byli volní. Snažili jsme se vrátit do zápasu, ale s padesáti procenty z trestných hodů je těžké vyhrát. Musíme se soustředit na nás, na detaily, které můžeme udělat lépe. Jakmile se pak dostaneme třeba na pět, šest bodů, pak musíme být chytřejší. Několikrát jsme nevydrželi být soustředění po celý útok, protože třeba bráníme chvíli dobře, ale pak to skončí otevřenou střelou nebo šoupákem.”

Hráči po utkání
Jan Štěrba, pivot BK ARMEX Děčín: „Slavie je velmi nevyzpytatelný soupeř, kterému když se chytnou zahraniční hráči, jsou zápasy s ní velmi těžké. A to bylo i dnes. První čtvrtinu jsme měli dobře rozehranou, ale Thompson trefil v závěru dvě trojky. Poločas byl o patnáct, ale Slavie se nás pořád držela a dokonce několikrát stáhla manko pod deset bodů. Ukázali jsme dnes týmový charakter, nenechali jsme se zlomit a dotáhli jsme to do klidného konce. Druhý poločas byl kvůli zónám takový pomalejší a asi ne tolik divácky zajímavý, ale pro nás je důležitá výhra. Chceme se dostat do skupiny A1 a každý úspěch je hodně důležitý.“
Othniel Akeem Shelton, pivot SK Slavia Praha: „Chtěli jsme sem přijet se správnou energií, věděli jsme, že se tady nehraje dobře. Velký respekt k domácím, nutili nás hrát naplno a tvrdě. Dělali jsme mnoho chyb, jsem rád, že jsme to nevzdali, vydrželi jsme bojovat a snažili se přitáhnout. Nebránili jsme pořádně vymezené území, tam stačí být o vteřinu pozdě a už je to ztracené.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Slavia: Pumprla, Agravanis, Varner, Thompson, Shelton

BK ARMEX Děčín – SK Slavia Praha 81:69
Body Děčína: Svoboda 21 (1x 3), Walton 19 (3x 3, 10 doskoků, 6 asistencí), Kroutil 13 (3x 3), Pomikálek 12 (1), Šturanovič 7, Štěrba 5, Carter 3, Slowiak 1, Bobek 0, Mach 0.
Body Slavie: Shelton 13 (8 získaných faulů, TH 5/11), Varner 13 (1x 3), Thompson 13 (2), Agranavis 11 (1x 3, 10 doskoků, 5 asistencí), Pumprla 11 (1x 3, 7 doskoků), Okereafor 5 (1x 3), Mareš 3 (1), Jelínek 0, Šťovíček 0.
Střelba za 2 body 21/39:17/39, za 3 body 8/23:7/19, TH 15/21:14/28. Doskoky 40:39 (útočné 11:13), asistence 16:16, ztráty 17:16, fauly 21:19.

Čtvrtiny: 25:19, 20:14, 18:18, 18:18

Rozhodčí: Kučírek Martin, Vávrová Veronika, Bohata Pavel

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 020

Zdroj: BK Děčín