Rubriky
Zprávy

Informace k těžbě dřeva v Prostředním Žlebu

Magistrát města Děčín upozorňuje na nebezpečí při těžbě dřeva

Na lesních pozemcích v k.ú. Prostřední Žleb začala z důvodů akutního ohrožení bezpečnosti těžba přestárlého bukového porostu. Vyzýváme všechny obyvatele, aby se nezdržovali v místě těžby a v jejím bezprostředním okolí.

Pozemek, na kterém těžba probíhá, je ve vlastnictví státu, s právem hospodaření pro Lesy ČR, s. p. Rozhodnutí o povolení těžby vydal Krajský úřad Ústeckého kraje. Lesy ČR vyhlásily soutěž na těžbu přestárlého a poškozeného porostu, kterou vyhrála firma Prima Parket s.r.o., zastoupená jednatelem Ing. Josefem Vávrou.

Při společném jednání zástupců Lesy ČR, s. p., těžební společnosti Prima Parket s.r.o., SCHKO Labské pískovce a statutárního města Děčín bylo konstatováno, že jednoznačnou odpovědnost za provedení veškerých bezpečnostních opatření má těžební společnost Prima Parket s.r.o. Jejímu zástupci byla doporučena přítomnost odborníka na zajištění uvolněných nestabilních skalních masivů a vyjádřena nespokojenost s dosavadním zajištěním bezpečnostních opatření těžby a bylo konstatováno, že další těžba může pokračovat pouze v případě následujících požadavků, které byly k zajištění osob a majetku vzneseny ze strany zástupců magistrátu:

– prokazatelné informování obyvatel a vlastníků dotčených nemovitostí a pozemků o termínu a rozsahu těžby a o konkrétních časech těžby v určených dnech;

– rozsah těžby omezit na pracovní dny (pondělí až pátek od 07:00 do 16:00 hodin), při těžbě mimo určenou dobu informovat občany s dostatečným předstihem;

– v rámci eliminace možného rizika vybudovat mechanické zábrany v úseku těžby;

– zajistit označení místa těžby výstražnou páskou a cedulemi s výstrahami k zamezení vstupu obyvatel, případně turistů, do prostoru, v němž se provádí těžba;

– v případě vzniku mimořádné události neprodleně vyrozumět složky integrovaného záchranného systému;

– každý strom, který bude kácen, bude jištěn vybudovanou lanovkou;

– Prima Parket s.r.o. má povinnost zajistit ochranu životů, zdraví a majetku obyvatel a vlastníků dotčených nemovitostí a dalších osob. Zástupce těžební společnosti na jednání vyjádřil souhlas s navrhovanými opatřeními a přislíbil, že těžba začne až po jejich splnění.

Statutární město Děčín o těžbě a jejím průběhu informovalo na svých webových stránkách, ve Zpravodaji města a v dalších médiích. Pro veškeré informace o konkrétním místě těžby a bezpečnostních opatřeních, jakož i o případných nedodrženích garantovaných bezpečnostních opatření nebo jejich porušování, se obracejte na Ing. Josefa Vávru z firmy Prima Parket s.r.o., tel. 603 237 417 nebo e-mail: joseeef@seznam.cz a na Ing. Přemysla Hrušku z Lesů ČR, s. p. tel. 724 524 089.

František Pelant
primátor města Děčín