Rubriky
Zprávy

Požár lesního porostu u Jetřichovic

Ve středu 27. září, krátce před 16. hodinou jsme prostřednictvím tísňové linky přijali oznámení o požáru  lesního porostu v Národním parku České Švýcarsko u Jetřichovic,  na vrchu Koliště. Na místo ihned vyjeli policisté a Hasičský záchranný sbor.  Policisté na místě během hasebních prací  poskytovali součinnost  Hasičskému záchrannému sboru. Z důvodu těžko přístupného terénu byl do akce zapojen také policejní vrtulník s bambi vakem.  Požár se podařilo lokalizovat následující den 28. září 2023, krátce po 14. hodině.

Po dokončení hašení  již policisté s vyšetřovateli hasičů provedli ohledání místa požářiště.

V souvislosti s požárem jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu  obecného ohrožení z nedbalosti, nicméně forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem prověřování. Predikovat trestní sazbu  zatím nelze, s ohledem na probíhající prověřování.

Kriminalisté nyní intenzivně prověřují všechny získané informace a zajištěné stopy, kdy pracují mimo jiné i s verzí, že k požáru mohlo dojít v důsledku neodborné manipulace s otevřeným ohněm. Nicméně k průběhu prověřování a dosud získaným informacím, se z taktických důvodů zatím nemůžeme blíže vyjadřovat, aby nebyl ohrožen, nebo zmařen průběh trestního řízení.

Foto: Požár lesa na jižním úbočí Koliště. Tomáš Salovpor.
Bc. Eliška Kubíčková

Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje