Rubriky
Zprávy

Primátor Jiří Anděl se připojil k iniciativě statutárních měst

Primátor statutárního města Děčín Jiří Anděl se připojil k otevřené výzvě vládě, parlamentu, předsedovi senátu a prezidentovi České republiky. Výzvu, podle které hrozí, že města a obce přijdou kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku o významnou část svých financí, podepsalo 19 představitelů z krajských a dalších statutárních měst. Z Ústeckého kraje jsou pod výzvou podepsáni také primátoři Ústí nad Labem, Mostu a Teplic.

„Návrhy, které mají být schváleny v rámci konsolidačního balíčku podpořené informacemi o přenesení plateb za nepedagogické pracovníky ve školství na obce, totiž výrazně zasahují do příjmů a provozních nákladů našeho města,“ upozorňuje primátor Děčína Jiří Anděl (ANO) s tím, že odhadovaná kombinace zatížení provozního rozpočtu s ponížením příjmů je tak zásadní, že by to mohlo ohrozit nejen plánované investice nebo poskytované služby, ale i provozování kulturních a jiných institucí či atrakcí města. V nejhorším případě až omezení městské policie.

„Věřím, že jako vedení města nebudeme donuceni přistoupit až k takovýmto zásadním krokům. Uděláme pro to maximum,“ dodává primátor Děčína.

Cílem výzvy je, aby tyto ohrožující kroky, které by měly zásadní negativní vliv pro ekonomiku státu, nebyly schváleny a bylo konečně po mnoha letech otevřeno konstruktivní jednání nad komplexní změnou zastaralého systému rozpočtového určení daní pro města a obce, která by byla schválena v roce 2024.

Příloha: Dopis.pdf

Zdroj: Magistrát města Děčín