Rubriky
Zprávy

Na akci s asijským programem přišlo více než šestset návštěvníků

Pohodové odpoledne provoněné specialitami tradiční filipínské kuchyně měli v sobotu 16. června možnost strávit návštěvníci děčínské zoo. Ta uspořádala zajímavou akci na podporu zvířat v jihovýchodní Asii a připravila příchozím jedinečný program. Hlavním bodem odpoledne bylo vaření s Filipínkou Clowie ve spolupráci s Matchballclubem Děčín, který poskytl vše potřebné k vaření. Návštěvníci se seznámili se třemi jídly a nechyběla ani možnost je ochutnat. První se podávala rybí polévka s výraznou kyselou chutí zvaná Fish Sinigang, následoval tzv. Pansit, což byly rýžové nudle se zeleninou, kuřecím masem a játry – jídlo, které nesmí chybět na žádné filipínské oslavě. Přehlídku cizokrajných pokrmů pak zakončil Chicken adobo – filipínský guláš ochucený ananasovým džusem.

Zajímavou odpolední aktivitou byl stánek s asijskými suvenýry, které si děti mohly koupit za imaginární peníze. Šlo o vzdělávací hru, kdy kupující netušili, že si kupují předměty, které není povoleno vyvážet a tudíž jim za převoz přes hranice hrozí trest. Že se dopustili přestupku se ale dozvěděli hned v zápětí od policistek, které je odkázaly na stanoviště Agentury ochrany přírody a krajiny, kde jim pracovníci vysvětlili, jaké suvenýry si lze beztrestně z dovolené dovézt a jaké ne. Nechyběly ani konkrétní ukázky zabavených věcí. Děti si tak mohly prohlédnout například kabelky z krokodýlů, lodičky z kůže varana, vyřezané sošky ze slonoviny, šálu z antilopy, koráli, mořské koníky v láhvi a spousty dalších zajímavostí.

Sobotní program doplnilo komentované krmení kočky rybářské, představení projektu na ochranu nártounů filipínských Tarsius, pro děti byla otevřena výtvarná dílna a předvedly se také děti z Mateřské školy Krásný Studenec, které s trenérem Karatedó Steklý Martinem Hendlem ukázaly, jak se ve školce učí sebeobraně. O dobrou náladu se již tradičně postarala kapela U-Style.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.